Helen Fisher: Anatomija ljubavi

Anatomija ljubavi fascinantna je knjiga (prvi put objavljena 1992.) na temu ljubavi i ljubavnih odnosa. Od tada do danas, ugledna antropologinja Helen Fisher provela je revolucionarna ispitivanja na mozgu i koristeći se najnovijim metodama snimanja mozga istražila što se u mozgu događa kada osjećamo požudu, zaljubljenost, privrženost i ljubav. U tim je istraživanjima ispitano više od 80 000 ljudi, a na uzorku više od 30 000 muškaraca i žena prikupljeni su podaci o razmjeni seksi SMS poruka, komunikaciji putem društvenih mreža, neobveznim seksualnim odnosima, prijateljima s povlasticama i drugim suvremenim trendovima udvaranja i braka.

Suprotno mnogim pesimističnim razmišljanjima, Helen Fisher uvjerena je kako raznolikost komunikacije u digitalnom dobu potiče umrežavanje i ljubavne veze te predstavlja nov, znanstveno utemeljen i optimističan koncept spore ljubavi.

U ovom modernom, vrhunski stručnom i sveobuhvatnom prikazu obiteljskog života od prapočetaka u Africi pa sve do veza putem društvenih mreža i internetskih stranica, znanstveno su obrađeni svi aspekti ljubavi i ljubavnih veza:

ŠTO JE LJUBAV?
KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU LJUBAVI I ZALJUBLJENOSTI?
JESMO LI UISTINU MONOGAMNI?
LJUBAVNO LUDILO I OPSESIVNA STRAST
SERIJSKA MONOGAMIJA I TAJNI PRELJUB
LJUBAV NA PRVI POGLED
SUVREMENI INDIVIDUALIZAM I PRIVLAČNOST SOLIRANJA
ULOGA INTERNETA I DRUŠTVENIH MREŽA
JE LI OBITELJ UGROŽENA VRSTA?
SEKS BUDUĆNOSTI
OVISNOST O LJUBAVI

Uz opsežan popis stručne literature te kazalo pojmova i imena, knjiga sadrži izvorni autoričin upitnik za utvrđivanje tipa osobnosti (UPITNIK OSOBNOSTI) i intenziteta zaljubljenosti (SKALA ZALJUBLJENOSTI).

Helen E. Fisher profesorica je antropologije na sveučilištu Rutgers. Bavi se istraživanjem ljudskog ponašanja i jedna je od najznačajnijih znanstvenica na području ljubavne privlačnosti među ljudima. Prije nego što je postala profesor istraživač na sveučilištu Rutgers, bila je znanstvena suradnica na istraživanjima u Američkom muzeju prirodoslovne povijesti u New Yorku. Po mnogočemu se smatra vodećom svjetskom stručnjakinjom za temu ljubavi. Danas je najcitiranija znanstvenica na području istraživanja ljubavnih odnosa. Internetski servis za spajanje parova match.com angažirao ju je 2005. godine da im pomogne oblikovati chemistry.com, internetsku stranicu za spajanje parova pomoću metoda koje se temelje na hormonalnom pristupu i osobnosti korisnika.

“Nevjerojatna knjiga koja razotkriva najmističniji i najzagonetniji fenomen ljudskog postojanja… Autoričin optimistični koncept ljubavi i ljubavnih veza oduševljava, inspirira i budi nadu. The Philadelphia Inquirer

“Fascinantna knjiga na temu ljubavi i ljubavnih odnosa.” New York Times

Znanje nas daruje! Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #ljubav
  • Lajkate našu Facebook stranicu ako želite ili ako kojim slučajem to već niste napravile
  • Sharing is Caring – Bilo bi lijepo podijeliti objavu (postavke na javno) i tagirajti frendice

Prijave primamo do 31. siječnja, točno u podne.

Pokloni će biti poslani samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Damira Gabrić.