Hladna juha od tikvica

Iako tikvice botanički spadaju u voće, u kuhinji se tretiraju kao i sve ostalo povrće. Dostupne tijekom cijele godine, s vremenom su postale dobrodošao gost u mnogim hladnjacima.

Visok udio vode čini ih idealnom namirnicom za dijetu, a za potpuno iskorištenje ljekovitih svojstva, preporučuje se konzumirati tikvice s korom. Općenito nutritivni sastav tikvica djeluje tako da štiti srčano-krvožilni sustav od bolesti kao što su ateroskleroza, srčani i moždani udar, a magnezij i kalij prisutni u njima, reduciraju visoki tlak.

 

tikvice22Zbog svog neutralnog okusa tikvice se mogu pripremati s različitim namirnicama, na različite načine, sirove ili termički obrađene. Ovog puta donosimo vam recept za hladnu juhu s jogurtom koja će vas osvježiti u ove ljetne mjesece, ali i organizmu priuštiti prijeko potrebne vitamine.

Sastojci:

  • jedna glavica crvenog luka – sitno narezana
  • jedan češanj češnjaka – sitno narezan
  • 3 do 4 srednje velike tikvice, oguljene, prerezane popola, narezane na ploške
  • pola žličice limunove korice
  • pola žličice soli
  • četvrt žličice papra
  • 4 šalice vode
  • peršin
  • pola žlice sušenog kopra
  • pola šalice jogurta

Priprema:

Pržite luk i češnjak u loncu na umjerenoj temperaturi oko 5 minuta, uz povremeno miješanje.
Dodajte narezane tikvice, limunovu koricu, sol i papar i malo vode, te kuhajte miješajući dok tikvice ne omekšaju, oko 5 minuta.

Dodajte još vode i neka se krčka još 5 minuta.

Smjesu ubacite u kuhinjski mikser, dodajte peršin i kopar, te napravite jednoličan pire.
Ohladite, dodajte jogurt i poslužite.