Hrskavi kolač od jabuka i oraha

Kolači od jabuka, ili s jabukama su vrlo popularni, osobito u jesen. Meni osobno pašu kad god i kojoj god prigodi! Ovaj koji danas donosimo je još jedna lijepa, uspješna kombinacije jabuka i oraha, mekan iznutra… Jabuke sočne mirisne, orasi se lagano osjete pod zubima, a izvana predivna hrskava korica koja ne nestaje niti nakon stajanja u frižideru, a niti nakon sljedećeg dana.

Vrlo je jednostavan za rad i vrlo ukusan za jelo.

Možete ga peći u klasičnom okruglom kalupu ili pak s dodatkom za kuglof pa će po sredini imati rupu. Ovaj moj, cvjetni, sam prije dosta vremena dobila na poklon od moje prijateljice Bobe i evo tek sad je konačno dobio priliku ugledati svjetlo dana na pravi način! Hvala ti Bobice!!!

Za sve ljubitelje kolača i torti bez kreme – ovo je pun pogodak!

Sastojci

  • 3 jaja
  • 350g šećera
  • 350ml Zvijezda 5+ ulja
  • 420g brašna
  • 6g praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica cimeta
  • 120g sjeckanih oraha
  • 70g grožđica
  • 2 jabuke (cca 200g)
  • 1 limun (sok i korica)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Za dekoraciju – šećer u prahu

Postupak

Pećnicu zagrijati na 170°C.
Jabuke očistiti, oguliti i izrezati na manje komadiće. Orahe nasjeckati.

 

 

Jaja i šećer pjenasto izmiksati. I dalje miksajući, postupno dodavati Zvijezda 5+ ulje i dobro ujednačiti. U prosijano brašno dodati prašak za pecivo, sol i cimet. Promiješati suhe sastojke te ih ručno umiješati u smjesu od jaja. Dodati vaniliju i limun.

 

 

Na kraju umiješati jabuke, orahe i grožđice. Ne miješati previše, tek toliko da se povežu sastojci.

Smjesu istresti u pripremljeni lagano podmazan kalup te staviti peći 55-65 minuta. Provjeriti čačkalicom je li pečeno iznutra i po potrebi još dopeći.

 

 

Pečeni kolač ostaviti 10-15 minuta da se prohladi. Izvaditi ga iz kalupa i ostaviti na rešetki da se hladi. Prije posluživanja posuti šećerom u prahu.

 

Napomene!

  • Smjesu nemojte previše miješati da je ne „pretučete“ jer ćete time postići da vam tijesto bude prezbijeno i „teško“.
  • Hrskavi kolač s jabukama i orasima je sam po sebi dosta kompaktan i iznutra vam mora biti pečen, ali i dalje vlažan. Kad izvučete štapić teško da će ikada biti skroz čist i suh kao kad recimo pečete tortu. Ali ne znači da nakon sat vremena nije pečen!
  • Koliko dugo ćete ga peći ovisi o vašoj pećnici. Meni treba dobrih sat vremena, s tim da, ako nakon 45 minuta primijetite da je vrh taman, ili ga pokrijte folijom ili smanjite temperaturu pećnice.
  • Hrskavi kolač s jabukama i orasima vam tijekom pečenja može napuknuti s gornje strane. Nakon što ga još toplog izvadite iz kalupa slobodno okrenite, stavite i rešetku i ostavite ga da se s naopake strane hladi – spustit će se i vratiti u „normalu“
  • Cvjetni kalup koji sam koristila je manje-više veličina kalupa fi24.

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić