I djeci je potrebno opuštanje

Danas je život bez stresa gotovo nezamisliv i, na žalost, stres ne zaobilazi niti malu djecu, a posebno ne tinejdžere. Većina roditelja bi na pitanje “Kakvo dijete želite odgojiti?” odgovorila “sretno dijete”. Stručnjaka za odgoj, knjiga i savjeta kako odgojiti sretno i zadovoljno dijete je svakako mnogo, no najbolji ili univerzalni “recept” ipak ne postoji.

Kao što smo i mi odrasli, tako je i svako dijete posebno i jedinka za sebe, pa bi zaista bilo nemoguće reći da postoji samo jedan pristup koji se može primijeniti na svakoga. No ono u čemu bi se ipak svi složili je da je biti roditelj, a pogotovo majka, jedan vrlo izazovan i odgovoran, a istovremeno najljepši i najbolji posao na svijetu.

Kako bi odgojili sretno dijete, važno je da, prije svega, mi sami budemo ti koji su sretni, ispunjeni i zadovoljni jer samo tako možemo tu emociju prenijeti na svoju djecu – kroz vrijeme provedeno s njima, druženje i komunikaciju, osmijehom, zagrljajem i dobrom voljom, a svakako je odrastanje uz sretne i zadovoljne roditelje daleko ljepše i zanimljivije.

Ne postoji savršen roditelj

Roditeljstvo nije nešto gdje trebamo biti savršeni, ono se zasniva na ljubavi, razumijevanju i želji da učinimo najbolje što možemo za svoje dijete. Manje brinite jeste li nešto dobro učinili ili ne, jer najvažnije je da budete tu za njih, da se opustite i pokušate na najbolji način koji znate u datom trenutku odgojiti ih da budu ljudi kakve i vi želite u svojoj okolini. Svojim vlastitim primjerom im pokažite i tako prenesite lijepe i ugodne obrasce ponašanja.

Imajte pozitivan stav u svemu što radite, i kada ne ide, pokažite djeci da su izazovi tu da nas nauče i ohrabre, a ne pokolebaju. Naučite ih da je u redu ponekad pasti, da bi se dignuli i krenuli dalje, bolji i uspješniji, a svaki taj izazov može se uvijek prikazati kroz neku zabavnu i zanimljivu priču. Kao kada dijete na primjer, promaši gol na utakmici, ne znači da nije dobar nogometaš, već da će ponekad uspjeti pogoditi gol, a nekada će to učiniti netko drugi i da je to sasvim u redu. Ili ako djetetu ispadne komad kruha na pod, ne znači da je odmah nespretan i ne treba ga zbog toga kriviti, već mu objasniti da će sada ptice također imati hranu. Pozitivan stav dokazano vodi manjoj depresiji u kasnijoj dobi, a djeci je puno lakše dok su malena učiti razmišljati pozitivno nego to graditi kasnije.

Naučite ih da su emocije jako važne i da je emocionalna inteligencija vještina koja se može naučiti. Djeci je blisko iskazivanje emocija, i ne trebate ih u tome sputavati, kako god ponekad to i ne ispalo baš najljepše, no što ranije nauče ispoljavati svoje emocije, to će zasigurno kasnije biti osobe zdravog samopoštovanja i visoke emocionalne inteligencije. Zdravo je pokazati i ljutnju, i bijes, i tugu, kao i sreću, i uvijek postoji adekvatan način za to. Povežite se sa svojim djetetom tako da ga slušate i pomognete mu da se izrazi tako da mu objasnite da svi imamo emocije i da je u redu osjećati sve što osjeća. Ovdje je bitno razdvojiti osjećaje od ružnog ponašanja.

Za veseliji i opušteniji početak školske godine preuzmite privitak s korisnim savjetima i informacijama – Povratak u školu

Važno je dijete naučiti strpljivosti i samodisciplini, kako bi kroz to naučili cijeniti sebe, ali i ljude oko sebe. Dozvolite mu da se izrazi, slušajte ga što ima za reći, neka podijeli svoje mišljenje i svoje stavove, naravno da se ne morate uvijek složiti s njima, ali tako dijete uči da se i njegovo mišljenje i stav računaju i da ima svoje mjesto u obitelji ravnopravno kao i svi ostali članovi. Takvim pristupom također jačate vezu između sebe i djeteta, njegovu iskrenost i spoznaju da ste tu za njega.

Ne zaboravite na igru. Igra je jako važna i kroz igru djeca otkrivaju sebe i svijet oko sebe. Osim toga uče se funkcionirati u grupi, dijeliti, zauzeti se za sebe, izboriti za svoje mišljenje i opustiti se. Igrajte se zajedno, šalite se, smijte se zajedničkim šalama, jer je dokazano da roditelji koji izmjenjuju šale sa svojom djecom potiču djecu na kreativno razmišljanje, a i proširuju krug prijateljstva i daju mu alat koji kasnije može primijeniti kod rješavanja stresnih situacija.

Kroz pozitivno i opuštenije roditeljstvo možemo odgojiti sretnu i uspješnu djecu, jačajući njihovo samopoštovanje i samopouzdanje, unutrašnju sigurnost, ljubav i sreću koja ne ovisi o vanjskim okolnostima. To je ono što najviše možete pružiti svom djetetu da bi odraslo u uspješne i sretne ljude. U odgoju su najuspješniji roditelji koji svoje postupke i način na koji odgajaju dijete usklađuju prema osobnosti svog djeteta. Sretna djeca se puno lakše uklapaju i bez većih problema prilagođavaju na životne okolnosti i situacije.

Njegujte suosjećanje, jer to uči djecu da budu humana i suosjećaju s problemima drugih, a kroz savladavanje takvih životnih lekcija uče se upravljati vlastitim emocijama i mislima, kako da ih kontroliraju i ne potiskuju ih.

Obitelj je temelj i utočište i zato se prisjetite da su mame i tate uzori svojoj djeci, a na odnosu s njima temelje svoje buduće postupke. Kada stvorimo dobar i blizak odnos, tada se na tim temeljima grade i svi drugi odnosi. Mi smo njihova sigurna baza, kojoj se uvijek mogu vratiti i pronaći utjehu, podršku i pažnju. Mislite uvijek na to kako male stvari čine vaš dom sretnim domom, a sretan dom je najtopliji i najbolji dom za sretno odrastanje.

Radionice Relax Kids

Želim vam svima najveseliji i najopušteniji početak školske godine kao I najtopliji povratak na čarobno mjesto gdje svi mogu biti ono što jesu I gdje čarolija nikada ne prestaje. Otkrijte zašto su upravo Relax Kids radionice mjesto gdje se djeca uvijek rado vraćaju jer se tamo osjećaju voljenima, podržanima, sigurnima I shvaćenima.

Želite li da i vaše dijete bude dio ove čarobne priče, da se zabavlja i uči na sasvim jedan drugačiji način, da kroz igru i opuštanje raste u pozitivnu i samopouzdanu osobu, sigurnu u sebe i ispunjenu ljubavlju i srećom u svemu što radi, onda je Relax Kids program pravo mjesto za vas i vaše dijete.

Zanima li vas kako izgleda jedan Relax Kids sat možete nam se produžiti na oglednim radionicama;

Centar Lakoća življenja, Kninski trg 11, Vrbik, Zagreb
10.09.2018., ponedjeljak od 18-19h, uzrast 5-7 godina
10.09.2018., ponedjeljak od 19.30-20.30h, uzrast 8-10 godina
11.09.2018., utorak od 19.30-20.30h, uzrast 11-14 godina

Wisdom Tree Centar, Milivoja Matošeca 3a, Malešnica, Zagreb
14.09.2018., petak od 17-18h, uzrast 5-7 godina
14.09.2018., petak od 18.30-19.30h, uzrast 8-10 godina
A za sve one koji su već upoznali Relax Kids čaroliju u tijeku su upisi u jesenske cikluse radionica;

Termini Relax Kids ciklusa – Centar Lakoća življenja, Kninski trg 11, Vrbik, Zagreb
17.09.2018., ponedjeljak od 18-19h, uzrast 5-7 godina
17.09.2018., ponedjeljak od 19.30-20.30h, uzrast 8-10 godina
18.09.2018., utorak od 19.30-20.30h, uzrast 11-14 godina

Termini Relax Kids ciklusa – Wisdom Tree Centar, Milivoja Matošeca 3a, Malešnica, Zagreb
21.09.2018., petak od 17-18h, uzrast 5-7 godina
21.09.2018., petak od 18.30-19.30h, uzrast 8-10 godina

Kontakt:
Mirjana Petković, Relax Kids Coach
[email protected]

Relax Kids program za djecu