Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Idealna prehrana djece – raznolikost uz ograničen dnevni unos soli i šećera

Unose li naša djeca previše soli u organizam?

Slijedeći međunarodne preporuke i nacionalne smjernice na kojima se temelje „Prehrambeni standardi za planiranje prehrane u dječjim vrtićima“ te „Nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnim školama“ Republike Hrvatske, prehrana djeteta u rastu i razvoju treba biti raznolika sa zastupljenim svim namirnicama. To uključuje žitarice, povrće, voće, meso, ribu, kvalitetne masnoće te ostale proizvode životinjskog podrijetla poput jaja, mlijeka, fermentiranih mliječnih proizvoda i sl., a naglasak bi trebao biti na prehrani s ograničenim dnevnim unosom soli i šećera u organizam.

Preporučen unos soli ovisi o dobi

Preporučen dnevni unos soli u organizam ovisi o dobi djeteta: za djecu u dobi od 1 do 3 godine iznosi manje od 1,5 grama, za djecu od 4 do 6 godina 1,6 grama, za djecu od 7 do 13 godina 3,6 grama, a za adolescente od 14 do 18 godina 4 grama soli na dan.

Hrvatski građani u prosjeku dnevno unesu 11,6 grama kuhinjske soli, a što je dvostruko više od preporučenog dnevnog unosa koji iznosi 5 do 6 grama. Tijelo, naime, treba soli u malim količinama, tek oko 2 do 3 grama na dan, dok kod djece o unosu soli u organizam treba posebno voditi računa. Višak kuhinjske soli može uzrokovati mineralnu neravnotežu u tijelu jer natrij iz soli remeti ravnotežu kalija i kalcija – minerala iznimno bitnih za pravilan rast i razvoj djece. Upravo zato, uravnotežena prehrana važna je od najranijih dana.

Savjeti za smanjenje soli u pripremi hrane za djecu i adolescente:

  • Osvijestite važnost smanjenja soli i razgovarajte o tome s djecom – nakon nekog vremena, hrana s manje soli bit će ukusnija jer će se bolje osjećati njen primarni okus.
  • Čitajte deklaracije na proizvodima, provjerite oznaku usporedbe količine soli u različitim proizvodima hrane i pića te izaberite one s nižim udjelom soli.
  • Pripremite hranu sami, kada god je to moguće.
  • Ograničite količinu dodavanja soli u hranu prilikom kuhanja, pečenja ili za stolom.
  • Začinite hranu raznim biljnim začinima (origano, bosiljak, majčina dušica i sl.) .
  • Prednost uvijek dajte svježem ili smrznutom povrću.
  • Kod konzerviranih namirnica uvijek ih prvo isperite.
  • Odaberite nesoljene grickalice (kikiriki i sl.).
  • Za sendviče uvijek birajte kruh, namaz i mesne nareske s manje soli, primjerice proizvodi poput PIK narezaka sa smanjenim udjelom soli odličan su odabir za pripremu obroka djeci.

Djetinjstvo i adolescencija su osjetljiva razdoblja u razvoju djece te zahtijevaju iznimno visoku nutritivnu kvalitetu hrane, jer su fiziološke potrebe za hranjivim tvarima relativno visoke u odnosu na energijske potrebe. Pravilna i uravnotežena prehrana stoga bi trebala imati prioritet u svakom vrtiću i školi, zbog pozitivnog utjecaja na dječje zdravlje kao i izravnog utjecaja na bolje usvajanje novih znanja i pozitivnih uspjeha u učenju.

Tekst pripremila: Eva Pavić, mag.spec., dipl.ing.

Izvori:

WHO. Guideline: Sodium intake for adults and children. Geneva, World Health Organization (WHO), 2012.

He F. J., Pombo-Rodrigues S., Macgregor G. A. (2014). Salt reduction in England from 2003 to 2011: its relationship to blood pressure, stroke and ischaemic heart disease mortality. BMJ

He, F. J., and MacGregor, G. A. (2006). Importance of salt in determining blood pressure in children: meta-analysis of controlled trials. Hypertension

Burnier M, Wuerzner G and Bochud M (2015) Salt, blood pressure and cardiovascular risk: what is the most adequate preventive strategy? A Swiss perspective. Front. Physiol.

Ministarstvo zdravlja RH. Nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnim školama (2013), Zagreb.

Recommended Nutrient Intake for Children and Adolescents, FAO/WHO recommendations in Prentice et al., 2004; British Nutrition Foundation, Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN) recommendations

Sodium in Your Diet: Use the Nutrition Facts Label and Reduce Your Intake. U.S. Food and Drug Administration. http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/ucm315393.htm

Zeratsky KA (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. March 11, 2016. https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/appendix-7/

Ne propustite

Zanimljivosti

Hrabra majka hrvatskoj javnosti poznate djevojčice Lave i sina Ozrena, NLP trenerica i supruga, Petra Petrušić gošća je ovotjedne epizode podcasta „Mame kod Lane“...

Zanimljivosti

Istakni svoj jedinstveni stil uz orginalne TOCO tenisice

Dobar posao

Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se lakše vratiti na posao.

Zanimljivosti

Prema široko prihvaćenoj definiciji, medijska pismenost uključuje sposobnosti pristupa, analize, vrednovanja i stvaranja medijskih poruka u različitim oblicima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.