Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Idli sa zobenim pahuljicama i povrćem

Tradicionalan doručak južne Indije na zapadniji način

Najpoznatiji tradicionalan doručak u južnoj Indiji mekani su i prozračni idli. Ove rižine pogačice kuhane na pari omiljeni su i u zapadnom dijelu kugle zemaljske gdje se njihov recept prilagođava podneblju i mašti kuhara ili kuharice. Idli od doručka postaje zdravi međuobrok ili večera, a nerijetko se kao snack priprema gostima uz razne chutneyje odnosno umake.

Jedan takav modificirani recept koji odgovara našem podneblju donosimo vam u nastavku – Idli od zobenih pahuljica s povrćem.
Idli se često jede uz neko varivo, obično daal – žutu leću ili običan mesni ili bezmesnim curry, a najčešće uz razne chutneyje (od kokosa, rajčice, sambar i sl.).

Ovi slani kolačići naizgled podsjećaju na polpete i njihova bi priprema trebala biti jednako jednostavna. No recept koji je na prvu smiješno jednostavan priprema se i do 24 sata. Tajna je u fermentaciji! Vlaga i vruća Indijska klima oduvijek su bili saveznici toj pojavi u pripremi njihovog tradicionalnog doručka. Nakon što odstoje preko noći ili jedan dan ovisno o godišnjem dobu i temperturama, ove pogačice od fermentirane riže i leće kuhaju se na pari u specijalnim kalupima u ekspres loncu.

idli

Zapadnjaci su otkrili razne načine pripremanja idlija bez posebnih kalupa, u onima silikonskima za muffine ili slične kolačiće, koji se stavljaju pokriveni folijom u vodenoj kupki u pećnici. Improvizirane kalupe neki stavljaju i u ekspres lonac ili sterilizator za bočice- sve samo da se naprave ove zanimljive i lagane pogačice.

RECEPT- IDLI SA ZOBENIM PAHULJICAMA I POVRĆEM

Sastojci:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • Pola šalice griza
  • 1 šalica jogurta
  • Pola šalice fino narezane ili naribane mrkve
  • Pola šalice fino narezane paprike (žuta, zelena, crvena, babura..)
  • Nekoliko grančica korijandera
  • Pola žličice sjemenki kumina
  • Prašak za pecivo
  • Sol

Priprema:
Zagrijte tavu i na njoj na laganoj vatri oko 4 do 5 minuta prepržite zobene pahuljice, a zatim ih ostavite sa strane na tanjuru kako bi se ohladile. Kada se ohlade sameljite ih u fini prah.

Nakon toga prepržite griz na laganoj vatri 4 do 5 minuta ili dok malo promijeni boju i postane aromatičan. Ostavite ga neka se ohladi.
U veliku zdjelu dodajte fino narezanu ili naribanu mrkvu, papriku, listove korijandera, sjemenke kumina, sol i jogurt te dobro promiješajte sve sastojke. Dodajte im zobene pahuljice u prahu i griz te opet dobro sve promiješajte. Nakon toga polako, miješajući dodajte vodu dok ne dobijete gustu smjesu nalik na onu za biskvit. Trebala bi vam biti dovoljna jedna šalica vode. Na kraju smjesi dodajte prašak za pecivo i opet sve dobro promiješajte.

Od smjese bi trebali napraviti oko 12 idlija. Smjesi možete dodati i ostalo povrće poput zelja, luka, mahuna, graška , cikle i td…
Zamastite idli tanjuriće ili metalni kalup za idli te u njega ulijte smjesu do pola. Tijekom kuhanja oni će se udvostručiti. Huhajte idlije na pari oko 12 minuta.

Poslužite ih uz chutney od kokosa ili umak od jogurta ili kiselog vrhnja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Gastronomija

Jagode gotovo da nemaju kalorija, a mogu se pripremiti na razne načine.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.