Intimni koloplet obitelji

Sjećate li se epizode Seks i grada kada je Carrie prvi put nehotično ispustila plin pred Facom?! A sjećete li se kada ste vi napravili taj korak u svom odnosu s partnerom?

Ako ste ženska osoba, taj trenuta zna biti jako važan jer na neki način označava prekretnicu u intimnom odnosu s odabranom osobom. Znači da se osjećamo ugodno u prisutstvu drugog i možemo biti ono što jesmo i ogoliti se.

Jer kako raste naša veza s partnerom, to određeni slojevi padaju, ne samo odjeće u seksualnom, već i duhovnom i tjelesnom smislu. Razina intimnosti najintenzivnija je i na najvišem stupnju dok jedno drugome otkrivamo svoje misli, osjećaje, želje i strahove, dok puštamo nekoga u svoj život i dajemo mu uvid u skrovite kutke samoga sebe. Polako se taj intenzivitet smanjuje kako se odnos produbljuje i sretni ste ako nađete osobu s kojom možete podijeliti svoj život.

Jednom kada djeca dođu, prolazite ponovno taj isti proces, u istom redosljedu, u istom reprocitetu, od jakog ka smanjenom. I dok ste sa partnerom prolazili kroz sramežljivu fazu po pitanju tjelesnosti, s vlastitom djecom, ona je vješto zamaskirana u početnom gađenju kada pristupate prvom mijenjanju pelene ili prilikom prvog bljucanja. I tako, korak po korak, vješto plešete kroz život s kakicom na nosu, rigotinama po odjeći i rukama kao da je to najnormalnija stvar na svijetu.

Da, po pitanju tjelesnosti, djeca su osobe s kojima ćete najvjerojatnije biti najimtiniji u životu i baš kao kod romansi, odnos će se s vremenom sve više razvijati u korist duhovnog. Kako rastu, upoznavat ćete i druge aspekte njihova bivstvovanja, poput karaktera, interesa, sklonosti, a tjelesna sfera će slabjeti, kao i u odnosu s partnerom.

I to je upravo kako treba biti jer koliko sebe uopće možete dati, a da ostanete svoji?

Svaki odnos, romantični ili stareteljski, je povratna veza i sprega osoba, a intimnost, kao dio njega, neotuđiv, neponovljiv unutrašnji i duševni svijet, splet dvaju (i više) ljudskih bića. Krhak i osjetljiv, taj svijet je obitelj.

Dvojceki.com