Istarska maneštra

Nakon jednog lijepog odmora u Istri odlučila sam objaviti i nekoliko tipičnih recepata s putovanja. Za početak sam se odlučila za istarsku maneštru – juhu koja može ali ne mora biti slična talijanskoj minestrone. Maneštra je jelo koje se kuha u svim godišnjim dobima i u raznim kombinacijama mesa i povrća. Bez mesa je ona savršeno i hranjivo jelo za vegetarijance.

U Istri sam isprobala nekoliko maneštri i najbolja je bila u jednom jednostavnom restoranu u Grožnjanu, s grahom, ječmom i kukuruzom. Istarski restoran Sopile u Beču također na jelovniku često nudi odlične maneštre. Moja je mama također često radila maneštru i to od graha s ječmom ili s repom ili pak kiselim zeljem što se kod nas zvalo grah sa zeljem a u Istri bi se zvalo jota.

U pravu bi maneštru trebalo staviti kuhati kost pršuta te sve sastojke dugo kuhati na laganoj vatri kako bi bez umjetnih dodataka, bila vrlo ukusna. Ponekad za dugo kuhanje nemamo vremena pa se može priteći i malim trikovima odnosno umjesto svježeg graha i kukuruza dodati onaj iz konzerve. U maneštru se stavlja i pešt, koji je ranije bio i jedini mesni dio maneštre u vrijeme dok mesa nije bilo u obilju. Pešt se obično priprema od slanine, češnjaka i peršina koji se sitno izrežu te pomiješaju te stave u maneštru.Ja sam se ovoga puta odlučila za maneštru s puno povrća, grahom, kukuruzom i ječmom koja je jelo za sebe a ne samo predjelo. Djeci se jako svidjelo a malena je juhu prozvala ‘juhom od kukuruza’. Umjesto kosti pršuta i slanine u peštu sam uzela komad pancete (špeka) ali vegetarijanci taj dio mogu preskočiti. Ječam je vrlo zdrava žitarica i na žalost pomalo podcijenjena. Ječam bi, kao i grah trebalo jesti barem jednom tjedno. Za zdravlje svoje djece pokušajte koristiti samo svježe namirnice. Naravno da uvijek možete i malo zgriješiti, ukoliko nemate puno vremena za kuhanje te npr. namakanje graha.

Kako se dobra maneštra dugo kuha, bolje je skuhati veću količinu.

Potrebno za lonac od oko 5 litara:

250 špeka, sitno narezanog na kockice
2 luka
češnjak (2-3 režnja)
1 koromač
2 velike mrkve (narezati na kockice)
pušlek (vezica) peršinovog lista
250 g sirovog graha koji je namakan nekoliko sati ili preko noći

ili

500 g već skuhanog graha (iz konzerve)
500 g kukuruza (sirovog, smrznutog ili iz konzerve)
1 šalica ječma
1 rajčica
3-4 lista lovora
šaka špinata
3-4 krumpira

Po želji:
ribani tvrdi sir ili parmezan

Savjet: Ako želite gušću maneštru, uzmite i više krumpira, te ga kuhanog zgnječiti i vratiti u maneštru.

Priprema:

1. U vodu staviti kuhati grah i kost od pršuta ili špek te list lovora i dovesti do vrenja. Znatno smanjiti vatru i nakon pola sata (za to vrijeme samo redom pripremate ostale sastojke) dodati kukuruz i kuhati na laganoj vatri još pola sata.

2. Dodati mrkvu, krumpir i rajčicu narezanu na kockice, luk, češnjak, ječam i kuhati još pola sata. Dodati koromač i sitno narezan peršinov list te kuhati dalje. Krumpir i mrkva bi sad trebali biti gotovi pa pred sam kraj dodajte i špinat, prokuhajte koju minutu te poslužite. Tko želi očuvati vitamine iz povrća, neka kuhanje mrkve, rajčice, koromača, peršina i špinata ograniči na što kraće odnosno prema osobnom ukusu.

3. Poslužiti po želji uz komad kruha (iako nije potrebno) a tko želi može maneštru poput minestrone posuti parmezanom ili tvrdim ovčjim sirom.

U slast!

Marina kuharica