Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Istina ili mit – Pivo, namirnica s visokim udjelom glutena?

Budući da je osnovna polazna sirovina za pivo ječam – namirnica koja sadrži gluten, postavlja se pitanje količine glutena u pivu.

Pivo je drugo najpopularnije piće na svijetu, nakon čaja. Budući da je osnovna polazna sirovina za pivo ječam  – namirnica koja sadrži gluten, postavlja se pitanje sadržaja ove molekule u pivu. Iako je uvriježeno mišljenje da je pivo bogato glutenom, istraživanje provedeno u Hrvatskoj pokazalo je sasvim suprotne rezultate.

Kako bi izmjerili razinu glutena u najčešće konzumiranim komercijalnim vrstama piva proizvedenih isključivo od ječmenog slada u Hrvatskoj, tim stručnjaka pod vodstvom dr. sc. Lee Pollak i doc. dr. sc. Darije Vranešić Beder provelo je analizu 27 različitih komercijalnih piva dostupnih na hrvatskom tržištu, od kojih je 5 bilo radler piva i 2 crna piva.

Rezultati istraživanja predstavljenog  i objavljenog ove godine na  51. hrvatskom i 11. međunarodnom simpoziju agronoma održanom u Opatiji otkrivaju da je količina glutena u većini ispitivanih piva (92,6 %) prihvatljiva i niska te ne prelazi zakonodavne odredbe koje propisuju da se hrana u kojoj sadržaj glutena nije viši od 20 mg/kg može označiti „bez glutena“.  Time su potvrđeni rezultati prijašnjeg istraživanja u geografski bliskom području Republici Hrvatskoj u kojem se pokazalo da 84% uzoraka odgovara uvjetima količine do 20 mg glutena po kg proizvoda te je time razbijen mit o pivu kao namirnici s visokim udjelom glutena.

Korisna informacija za oboljele od celijakije te druge osobe koje provode bezglutensku dijetu je da bi konzumacijom 3 dL piva koje sadrži najveću količinu glutena u ovome istraživanju (27.9 mg/kg) unijeli tek 8.37 mg glutena. Količine glutena ostalih piva, unosom doze od 3 dl, kretale bi se od zadovoljavajućih 1.68 mg do 5.52 mg.  Uzmemo li u obzir da je prag tolerancije za većinu oboljelih 10-20 mg glutena dnevno, ove se vrijednosti uz odgovornu konzumaciju smatraju prihvatljivima u okviru bezglutenske dijete. Ipak, potrebno je pažljivo praćenje unosa glutena iz svih izvora kako bi dnevna doza bila u preporučenim granicama za oboljele. Kada je riječ o osobama s intolerancijom glutena koja nije izazvana celijakijom, granične vrijednosti dnevnog unosa su veće i stoga konzumacija lager piva ne bi trebala predstavljati problem za te osobe.

Što je to gluten?

Gluten je protein koji se  osim u ječmu i pšenici, prirodno nalazi i u raži i zobi. Za osobe koje boluju od celijakije ovaj je protein izrazito štetan. Imunološki sustav osobe oboljele od celijakije u prisutstvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva. Oštećena sluznica neučinkovito apsorbira nutrijente dovodeći do različitih poremećaja u organizmu uključujući anemiju, usporeni razvoj, gubitak tjelesne mase i brojne druge prateće tegobe i bolesti. Celijakija se liječi jedino doživotnom bezglutenskom prehranom.

Pitanje glutena u pivi je zanimljivo i svim osobama koje moraju ili žele slijediti bezglutensku dijetu, budući da je danas ta dijeta popularna među brojnim populacijskim skupinama i sve je veći broj osoba koje smatraju da su intolerantne na gluten.

Autorica teksta doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender  klinička je nutricionistica, predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te je zaposlena kao nutricionistica u KBC-u Zagreb, u Centru za kliničku prehranu. Ujedno je predsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara i dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora. Glavna je urednica internetskog portala Vitamini.hr te direktorica tvrtke Vitaminoteka za konzalting u nutricionizmu. Autorica je knjiga „Hrana pod povećalom“ i „Priče o hrani – od mesa do moussea“. Autorica je i suautorica više objavljenih znanstvenih radova i poglavlja u knjigama i udžbenicima. Održala je niz stručnih i znanstveno-popularnih predavanja s područja nutricionizma i kliničke prehrane te surađuje s prehrambenom industrijom i nevladinim udrugama u svrhu popularizacije znanosti o prehrani.

Ne propustite

Zanimljivosti

Koliko god pivo u boci bilo dobro, točeno je uvijek bolje, reći će vam pravi pivoljupci.

Savjeti stručnjaka

Hrana koju kupujemo sadrži mnogo toksičnih aditiva. To znači da je promijenjena kako bi nas učinila gladnima i pogoršala naše emocionalne prehrambene navike.

Savjeti stručnjaka

Ne tako davno, bezglutenska je prehrana bila svojevrsni “bauk”, bilo je malo dostupnih opcija, a još manje onih koje su bile ukusne.

Zanimljivosti

Zbog te 90-minute igre obožavatelji putuju na drugi kraj države ili kontinenta, zbog nogometa se plače i veseli, a neke od najljepših pjesama opjevane...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.