Istine i zablude o voću i povrću

Treba li povrće prije smrzavanja blanširati? Može li crveni grah biti otrovan? Donosimo odgovore na brojna vruća pitanja. Čak i ako znate mnogo, svaka nova informacija dobro dode.

1. Avokado ne deblja

Iako avokado sadrži veliku količinu masnoća, one su nezasićene, što je za vas dobro. Avokado je i bogat vitaminima i mineralima, sadrži visok postotak bjelančevina i ulja te je dobar izvor energije.

2. Kora voća i povrća ne mora se prije konzumiranja oguliti

Kora sadrži najveću količinu vlakana i vitamina C. Operite, izribajte ili obrišite voće i povrće. Ako baš morate oguliti voćku, nastojte što bolje sačuvati sloj tik ispod kožice!

3. Prije smrzavanja povrće treba blanširati

Blanširanje uništava enzime koji uzrokuju promjenu boje, okusa ili teksture povrća. Blanširanjem se istiskuje zrak iz povrća, što mu daje svjetliju boju te ograničava pjenu koja se pojavljuje pri kuhanju.

4. Crveni grah može biti otrovan

Sirovi crveni grah sadrži otrovne tvari, ali one se unište u procesu konzerviranja (kuhanja). Nedovoljno kuhan grah stoga izaziva probavne smetnje. Prije pripreme konzervirani grah dobro operite, a suhi uvijek namočite preko noći i obavezno dobro skuhajte.

5. Postoji jestivo cvijeće

Cvjetovi tikvica mogu se pohati ili koristiti u salatama. Ružine latice i ljubice, pak, koriste se kao jestivi ukrasi.

Ordinacija.hr