Ivana Brkljačić: Lička kuća – kućica na Adventu, omiljena destinacija brojnih Zagrepčana

Draga Ivana, javnost te upoznala kao našu najbolju bacačicu kladiva, olimpijku i vrhunsku sportašicu čija je karijera trajala do prije 10 godina. Kako sada s odmakom gledaš na vrijeme koje si provela u profesionalnom sportu?

Kada sam kao 10-godišnja djevojčica došla iz Gospića u hrvatsku metropolu i krenula u 5. razred, morala sam se nekako izboriti za svoj status među Zagrepčanima, a najbolju priliku vidjela sam u sportu. Prvo sam krenula na košarku, pa sam se prebacila na nagovor trenerice na atletiku i to na trčanje, 60 metara. Danas kada pogledam unazad sport me oblikovao, u teenagerskim godinama naučio me i usmjeravao da živim sportske vrijednosti i da na njima gradim sportsku karijeru pa evo danas i poslovnu, i to naravno u jednom dijelu povezanu i sa sportom.

Nakon prekida sportske karijere ostala si u sportu i to u profesionalnom kao direktorica jednog od najvećih sportskih natjecanja u Hrvatskoj, atletskog mitinga Hanžekovićev memorijal, koji se održava već 67. godina. Za popularno zvani „Hanžek“ svake godine traži se karta više, jer ovaj atletski spektakl svake godine pred zagrebačku publiku dovodi svjetske zvijezde, Usaina Bolta, Asafu Powela, Davida Olivera, Toma Walsha kao i našu Sandru Perković, Blanku Vlašić, Stipu Žunića i brojne druge. Kako je biti glavna organizatorica događanja ovakvog razmjera? Koliko traje priprema? Kako izgledaju zadnji dani? Koji je ključ uspjeha?

Organizacija Hanžeka opsežan je, odgovoran i stresan posao ali isto tako i predivan posao koji me ispunjava već 9 godinu zaredom. Priprema za njega traje gotovo godinu dana, tako da doslovce kad riješimo sve obaveze nakon završenog mitinga već krećemo s planiranjem za iduće izdanje. Svake godine trudimo se pripremiti nešto novo – što od zvijezda mitinga, promotivnih aktivnosti, dodatnih sadržaja – pazeći najviše na kvalitetu natjecanja, jer to čini Hanžekovićev memorijal, danas u kategoriji IAAF World Challenge Meetinga, gledan u više od 75 zemalja svijeta s publikom od 15.000 posjetitelja. Iznimno sam ponosna na projekt koji smo pokrenuli prije 4 godine – bacanje kugle na Gradskim fontanama, u medijima prozvan “noćni spektakl bacanja kugle” koji danas nosi ime pokojnog trenera koji je izgradio mnoga atletska imena, već spomenutog Ivana Ivančića.

Sporska Ivana slika

Koji je ključ uspjeha? Vrhunski tim pojedinaca kojima je Hanžek više od posla, koji zadnjih dana zajedno provode cijele dane i noći, smiju se, pomažu i uskaču jedini drugima i nadopunjuju vještine i znanja. Zbilja mislim da je uz strukturu i organizaciju u kojoj svatko zna što radi i preuzima odgovornost za svoje područje vrlo važan faktor.
Koristim priliku i da najavim skoru promociju dokumentarnog filma o Hanžekovićevom memorijalu, koji će ispričati atletsku povijesnu priču, a koji će se uskoro moći vidjeti na malim ekranima.

Hanžekovićev memorijal nije tvoj jedini poduzetnički projekt – naime tvoja uspješna event management agencija Pro sport organizira brojna druga događanja i projekte. Reci nam nešto o njima.

Pro sport je agencija koje sve sad već broji više od 8 godina i koja iza sebe ima brojne projekte i klijente a profilirala se kao agencija za organizaciju događanja koja klijentu daje all-in-one uslugu od planiranja, osmišljavanja, promocije, odnosa s medijima i zakupa medijskog prostora, logistike, provedbe, protokola, vođenja. Zajedno s brojim partnerima i dobavljačima dajemo klijentima potpunu uslugu. Neki od projekata, osim Hanžeka, su Međunarodni turnir hokeja na travi u Gospiću, Erste Plava liga, 60minutaKRENI, Lička kuća, Advent u Gospiću koji smo radili 2016. godine. Isto tako radimo i sportska sponzorstva, marketing i odnose s javnošću za sportaše, poput Blanke Vlašić, Ivana Balića i dr.

Ivana Brkljačić 2

Čuli smo i o tvom projektu atletskog natjecanja za djecu „Erste Plava liga“ koje se već 5 godina održava u 7 najvećih hrvatskih gradova. Koji je cilj i kako si krenula s tim projektom?

Kao što sam već spomenula i mene i brojne moje kolege sportaše sport je oblikovao na tom iskustvu osmišljen je i ovaj projekt, meni osobno jako važan, nastojeći pružiti priliku svoj zainteresiranoj djeci u Hrvatskoj da otkriju i pokažu svoje sportske talente u trkačkim, skakačkim i bacačkim disciplinama te podići svijest o sportskim vrijednostima i važnosti redovite fizičke aktivnosti, kojim se želi pridonijeti stvaranju bolje i zdravije zajednice. U organizaciju su uključeni brojni hrvatski atletski klubovi, treneri kao i osnovne škole, profesori i nastavnici. Iznimno nam je drago da ovaj projekt, koji okuplja više od 4500 djece od 3. do 6. razreda podupiru i Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Središnji državni ured za sport, Hrvatski olimpijski odbor, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Hrvatski atletski savez.

Nova sezona kreće i ove godine na proljeće, djeca a i roditelji već nestrpljivo iščekuju najave i novosti a nama taj njihov interes daje veliki vjetar u leđa.

Kako izgleda jedan dan tebe kao žene poduzetnice, ili možda tvoja godina. Ima li mjesta za odmor, druženje, shopping, putovanja, obitelj?

Moji dani najčešće su ispunjeni od-do. Prijatelji se šale i zovu me hobotnica, jer uvijek radim puno stvari i zapravo nemam baš nekog praznog hoda. Ono dragocjeno koje imam najčešće provodim u Lici, u Gospiću s obitelji i mojim mezimcem, nećakom Karlom ili se počastim s večerom i na kućnim duženjima s prijateljicama. S obzirom na to da preko zimskih praznika vodim Ličku kuću, na Adventu u Zagrebu a ljetno vrijeme je rezervirano za Hanžek, iskreno ne sjećam se kada sam imala pravi neradni godišnji odmor:)

Trenutno aktualna priča koju stvaraš već 3 godinu je Lička kuća – kućica na Adventu u Zagrebu koja je omiljena destinacija brojnih Zagrepčana kao i onih koji pri posjetu na zagrebački advent obavezno strate i kod tebe. Pa reci ti nama, po čemu je posebna Lička kuća i odakle uopće ideja?

Osim sporta druga moja ljubav je gastronomija koja je u ovoj priči spojena s mojim zavičajem, Likom. Želeći dovesti mirise i okuse Like i njezinih specijaliteta u Zagreb, pokrenuli smo ovu priču.Lička kuća svojevrsna je i promocija turističke, kulturne i gastronomske ponude Like, pa nam je drago kada ljudi nakon što dođu više puta kod nas kažu “Moram posjetiti Liku”. Inače je za priču o Ličkoj kući veoma zaslužan i moj otac koji je godinama u Lici imao restoran. Njegovo iskustvo i pokretački elan uvelike doprinose tome što su naši klijenti već tri godine zaredom oduševljeni kvalitetom domaće hrane.

Lička kuća

Mmmm, već nam cure sline. Otkrij nam još malo o ponudi i meniju Ličke kuće, što će se naći ali i je li možda spremaš neka iznenađenja?

Našu kućicu vrlo lako ćete prepoznati jer je ukrašena s ličkim tradicionalnim predmetima, a isto tako kojoj će se degustirati isključivo lički specijaliteti, pa su tako sve namirnice domaće i kupljene u Lici od malih autohtonih proizvođača. Neki od naših specijaliteta iz ponude su pole sa slaninom, buncek to go, kobasice – lička, vepar, jelen, ljuta…, čvarci, lička štrudla, slanina,sarma, lička rakija i pivo. Informacije o meniju, ličkoj gastronomiji i turizmu možete pogledati i na našoj novoj web stranici: www.lickakuca.com. Novosti ima svake godine, pa tako i ove, jer nastojimo uvijek proširivati svoju ponudu i donijeti nova iznenađenja. Ali za to ćete nas sami morati posjetiti kako bi saznali novosti i probali ličku kuhinju.

Dakle ovih dana možemo te posjetiti na Ličkoj kući – križanje Gajeve i trga Bana Jelačića i iz prve ruke (ili griza) saznati zašto o tim kobasicama priča cijeli grad! Je li tako?

Tako je, posjetite našu Ličku kuću i zasladite se našim specijalitetima – vjerujem da će svatko naći svoje jelo ili možda i više njih…