Ivana Šarić: Kuhinja drugi dom

Bilo da uživamo u ugostiteljskom objektu u ukusnoj hrani tijekom dana ili vikendom uz svadbu ili neku proslavu, u svakom trenutku ono što smo naručili i što će nam biti posluženo pripremaju marljive ruke kuhara i kuharica u kuhinji.

Ivana Šarić radi u kuhinji u većem hotelu, a osim što priprema jela za svakodnevne goste, radi i u večernjim smjenama kada su svadbe. Zato smo Ivanu priupitali da nam otkrije kako zapravo “nastaje” hrana koju smo zaželjeli.

Ivana, koliko dugo radite u ugostiteljstvu i kako je sve započelo?

Nakon završene srednje ugostiteljske škole u Zagrebu, počela sam raditi u restoranu u svojem rodnom mjestu. Tamo sam usavršila svoje znanje i u praksi. Nakon toga sam provela nekoliko godina radeći u Zagrebu i učeći razne kuhinje. Najzanimljivija mi je bila Makedonska kuhinja. Ovim poslom se bavim skoro 10 godina.

Na poslu odradite smjenu gdje ste puno radno vrijeme proveli kuhajući i onda dođete doma i opet kuhate svojoj obitelji. Dosadi li vam ikad kuhanje?

Kuhanje je moja strast i nikad mi neće dosaditi. Na poslu kuham kao za svoju obitelj, tako da je moj cijeli dan ispunjen mojom ljubavi i hobijem… Ovo je posao u kojem svaki dan učimo, saznajemo nove stvari, recepte i usavršavamo se. Svaki novi dan je novi izazov za mene. Ono što radite morate i voljeti s razlogom da bi gost to na kraju i osjetio na svojem nepcu. To je dakako najveću uspjeh. Svaka pohvala zlata vrijedi, isto kao i kritika, taman bila ona i loša, nešto ćete iz nje svakako naučiti.

Goste niti ne vidite već samo dobijete  željenu narudžbu. Možete li nam opisati kako sve u tom trenutku izgleda s “druge strane”, u prostoru gdje nastaju jela koja smo naručili?

Da, na žalost ne vidimo goste. Postoje dvije vrsta jela – gotova i po narudžbi. Gotovim jelima je priprema nešto duža, tako da se kuhaju ujutro prije nego gost naruči. Jela po narudžbi gost naručuje iz jelovnika. Njihova priprema je do 20 minuta. Ovisi o zahtjevima gosta i duljini pripreme. Pri narudžbama uvelike je bitna brzina i organiziranost u kuhinji. Svježe meso, povrće…. Konobar je posrednik između kuhara i gosta. Tako da smo uvijek u kontaktu i funkcioniramo kao odličan tim. Brzo i efikasno, i uvijek jednako kvalitetno.

Što sve osim kuhanja obuhvaća posao u kuhinji i bez kojeg kuhinjskog pribora ne možete zamisliti dan?

Osim kuhanja je vrlo važna i briga o namirnicama, čistoća kuhinje te timski rad. Kolege su kao prsti jedne ruke, svi zajedno, a svaki na svoj način poseban. Kuhanje ne mogu nikako zamisliti bez noža i kuhače.

page

Najdraži trenuci u kuhinji?

Najdraže mi je nakon napornog dana otići prema svojem domu zadovoljna što su moji gosti sretni i siti. To je i bit svega, zar ne?

Koja jela volite najviše pripremati? Imate li neke svoje recepte?

Najviše volim pripremati mesna jela. Odreske u raznim umacima, biftek itd… Svoje recepte još nemam, ali nadam se u budućnosti i tome.

Koje izvore ideja koristite u pripremi jela?

Poznati kuhari sa svojim idejama ponekad su mi velika inspiracija za pojedina jela ili dekoracije. Volim puno čitati o kulinarstvu i usavršavati svoja znanja pa mi uvijek sine i poneka ideja. Nekada smo dosta ograničeni s već unaprijed napravljenim jelovnikom, no i kod njega je važna kreativnost, jer dekoracije mogu u potpunosti izmijeniti izgled jela. A kod kuće svojoj obitelji, naročito djeci pripremam najkreativnija jela.

Vaše najdraže kulinarsko umijeće…

Kao svoje najdraže jelo navela bi file mignon  na podlozi od lisnatih salata, preliven dresingom od aceta balsamica i maslinovog ulja.

Ovom prilikom otkrit ću vama recept. Biftek narežemo na medaljone, ispečemo. Na tanjur posložimo lisnate salate (matovilac, rikula, zelena salata, crveni radič – izbor po želji ). Na njih složimo medaljone i sve prelijemo acetom i uljem, soli i paprom.

Ukusno i jednostavno za pripremu za romantičnu večeru u dvoje.