Iz Centra Pričaj mi dolazi divna “Ku-kuc“ kutija

Iza Centra Pričaj mi kriju se tri sanjalice, pričalice i marljive pčelice, po struci magistre psihologije. Kako piše na njihovoj web stranici, one svakodnevno snivaju velike snove, ispisuju svoje posebne priče i vjeruju da, uz rad na sebi i odgovarajuću potporu, svatko ima priliku za rast, razvoj i napredak. Vjeruju u moć slušanja i važnost priča, a vrijeme im je pokazalo da su najsnažnije priče one koje su se rađale u zajedništvu, izvirale u dubini srca.

Tko stoji iza projekta?

Magistre psihologije Antonia Ćosić, Katarina Lončarić i Ana Mužak. Provele smo 5 godina volontirajući na pedijatrijskim odjelima u Zagrebu jednom tjedno, svaki tjedan. Sve znanje koje smo usvojile tijekom studija na Filozofskom fakultetu, dodatnih edukacija i volonterskog angažmana utkale smo u ovu jedinstvenu kutiju „Ku-kuc! Priča je unutra“.

brodoto-69

Kako biste opisale svoj projekt, još jednom za sve one koji vas možda još uvijek ne poznaju?

Imamo protupitanje – kako biste opisali lice djeteta koje se igra? Naše iskustvo nam je pokazalo da je to sretno dijete, dijete koje uči i sazrijeva, proširuje svoje granice i vidike, a to je i dijete koje zna da za njega netko brine.

U današnjem užurbanom svijetu, rezultati istraživanja su zabrinjavajući: djeca bi voljela da roditelji puste mobitele za vrijeme obroka, 3 sata dnevno provode ispred televizora, a samo 23% roditelja provodi smislenu aktivnost sa svojim djetetom na dnevnoj bazi.

Odlučili smo vratiti igru tamo gdje joj je i mjesto – među djecom. „Ku-kuc“ kutija je prvi didaktički proizvod u Hrvatskoj i šire koji na jednom mjestu pruža ideju za igru na poseban način – uz pomoć priče, lutaka i popratnih materijala.

Odrasla osoba uz pomoć „Ku-kuca“ uči kako stvoriti okolinu u kojoj djeca imaju priliku uživati u igri koja potiče maštu, kreativnost, kao i cjelokupni psiho-socijalni razvoj.

U petak ste postale dobitnice zaklade Reach for change koju podržava Tele2. Čestitam vam od srca. Što vam znači ta donacija i potpora?

Hvala lijepa! Jako nas je iznenadila nagrada i zahvalni smo fondaciji Reach for Change i Tele2, a pogotovo nam je drago što je dječji žiri sudjelovao u odabiru pobjednika. Ovo je novo poglavlje za nas. Uz ovu financijsku i logističku podršku nadamo se da ćemo ostvariti naš plan, a to je da kutija nađe put do što više domova, bolnica, vrtića i ostalih ustanova diljem Hrvatske, a i šire. Nadamo se da ćemo složiti plan koji će omogućiti da svaki roditelj može lako naručiti svoj primjerak, a također bismo voljeli razviti dalje ovaj proizvod. Da uz vjevericu Zvonku svi požele pustiti mobitele i ekrane koji ih okružuju.

Idemo se vratiti na “Ku-Kuc“ kutije? Što su to „Ku-Kuc“ kutije?

„Ku-kuc! Priča je unutra“ je namijenjena djeci u dobi od 3 do 7 godina i odraslima, a njezin sadržaj je:

  • Knjižica s problemskom pričom za djecu i savjetima za odrasle: primjerima i uputama za rješavanje konfliktnih ili teških situacija, prijedlozima za korištenje lutaka kroz igru i uputama za izradu vlastitih predmeta
  • Sedam lutaka izrađenih od filca i pamuka (izradila udruga Kamensko)
  • Drveni okvir, tri lista papira, komad špage, 10 drvenih kvačica – za izradu obiteljskog stabla
  • Tri drvena stalka, komad mooushumi materijala – za izradu štambilja

Tako to kvantitativno izgleda, a s kvalitativne strane – kutija je prilika da otkrijete novi svijet mašte.

IMG_5768

I, naravno, kako drugo završiti nego pitanjem što ćete nam vi, sanjalice, zakuhati u budućnosti?

Već kuhamo! Tim od 15 volontera nastavlja volontirati u zagrebačkim bolnicama, radimo edukacije o problemskim pričama u dječjim vrtićima, razvijamo Ku-kuc, pripremamo radionice u našoj udruzi „Centar Pričaj mi“ u Jagićevoj 11 i šivamo odijelo sv. Nikole. Pa prosinac kuca na vrata!

A u novoj godini novo poglavlje… Jedino nam nedostaje likova, pridružite nam se!