Izazov zvan potkrovlje

U velikim gradovima potkrovlja su najskuplje i najtraženije nekretnine prije svega jer u gusto izgrađenim gradskim sredinama to postaju jedini prostori koji uvijek imaju pogled i sunčevu svjetlost. Ipak, uređenje potkrovlja svojevrstan je konstrukcijski i estetski izazov, jer kosine diktiraju uređenje!

Boravak u potkrovlju pruža osjećaj izoliranosti od drugih stanara i ulične buke, dok se istovremeno može iskoristiti maksimalno dnevno osvjetljenje i pogled na grad preko krovova okolnih objekata.

 she1

Atraktivno stanovanje u potkrovlju danas je, lakše nego ikad, ostvariti. Pogotovo ako gradite novu kuću ili adaptirate postojeći objekat u niskoenergetski.

Naime, standardni krov danas se zamjenjuje lakom i i izuzetno nosivom polumontažnom Ytong konstrukcijom za izvedbu međukatnih, krovnih, stubišnih i ostalih dijelova objekata. Ta se roštiljna, lakobetonska konstrukcija naziva „bijeli strop/krov“ i predstavlja revoluciju u praktičnoj i štedljivoj gradnji, za montažu koje je potreban minimalni broj radnika.

obnova_mansarda1

Kosine su karakteristika potkrovlja

Kod adaptacije tavana u lijepo potkrovlje iskoristivost ipak treba procijeniti na svakom pojedinačnom slučaju. Ono čemu se obično teži su tzv. dupleksi. Riječ je o tome da se potkrovlje adaptira tako da ima dvije razine, odnosno da se dnevna i noćna zona odvoje po vertikali, tako da na jednom nivou imamo dnevne prostore, a na drugom spavaće sobe i pripadajuće kupaonice.

Pošto se u potkrovljima, posebno prilikom adaptacija, susrećemo sa detaljima koji nisu uvijek “čisti” i minimalistički, bijela boja je najjednostavniji način da se ti detalji “ispeglaju”. Pa čak i za uređenje dječjih soba. Kojima, ipak, dodajte pokoji veseli i šareni detalj.

 potkrovlje_1

Bijela je najneutralnija boja (odnosno ne-boja) koja je u stanju pomiriti kompliciranu geometriju, različite teksture, kao i nejednake visine, a da istovremeno pruži adekvatnu podlogu za živost koju će u prostor unijeti sami stanari.

Bijela, kao i druge svijetle boje poput pastelne nijanse bež, svijetlosive s pokojim detaljem u jarkoj boji i slično, također doprinosi da prostor izgleda veće, više, svjetlije i čistije, što je za prostore ispod krova, posebno u nižim dijelovima, jako bitno. Također, bijela se odlično slaže sa prirodnom bojom drveta koja je često nezaobilazan dio interijera potkrovlja.

10_kuhinja_795