Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Iznenađenje! Stonska torta

Blagdanska poslastica od makarona.


Za stonsku tortu se na temelju dostupnih podataka danas se sa sigurnošću može ustvrditi da je izvorno jelo, a prepoznatljiva je po makarulima, odnosno makaronima, specifično oblikovanoj suhoj tjestenini.

Stonska torta jedan je od zaštitnih znakova kuhinje Stona i okolice u kojoj se jasno prepoznaje utjecaj talijanske kuhinje i mediteranskog podneblja. Stonska torta spada u sam vrh slastica, nekada se pripremala u posebnim prilikama, a posebno za Uskrs i Božić, što se zadržalo do danas.

Sastojci:

1/2 kg makarona
40 dkg šećera
10 dkg čokolade
30 dkg badema
20 dkg oraha
25 dkg maslaca
10 jaja
vanili šećer
cimet
limun
rum
ulje

Tijesto za oblaganje kalupa:
40 dkg brašno
2 jaja
ulje
sol

Priprema

Makaroni se skuhaju u kipućoj vodi i prohlade. Preko njih prelije se limunov sok, rum i maslinovo ulje. Od brašna, jaja, maslinovog ulja i soli zamijesi se domaće tijesto i pusti odmarati najmanje pola sata. Tijesto se razvalja u tanak list. Kalup za tortu se namaže maslinovim uljem i cijeli iznutra obloži listom tijesta, koji treba biti veći od ruba kalupa za 10-tak centimetara. Na dno se pospe nadjevom (mješavinom strugane čokolade, šećera, mljevenih oraha i badema, korice limuna, vanilija šećera i cimeta), stavi se red kuhanih makarona, pospe nadjevom, pobacaju komadići maslaca i zalije razmućenim jajima.

Taj proces slaganja ponovi se tri do četiri puta dok se ne potroše predviđene količine namirnica. Nadjev se preklopi viškom tijesta koji je prelazio rubove. Torta se lagano pritisne rukom da se poravna i tijesto prione uz nadjev i kalup. Površina se namaže maslacem.

Torta se peče na temperaturi 175° C 50 minuta. Prilikom vađenja iz kalupa hladna torta okrene se tako da donji dio ostane gornji, pospe se vanilin šećerom i reže na komade za posluživanje.

www.recepti.hr



Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Iako nam se čini savršenim odabirom za Valentinovo koje se slavi još od 14. stoljeća, Red velvet torta se pojavila tek 1930-ih.

Gastronomija

Ganache je čokoladna krema koju bi, svi oni koji vole pripremati slastice, trebali imati u malom prstu

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.