Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
jagodasta torta
jagodasta torta

Gastronomija

Jagodasta torta – proljetno osvježenje

S obzirom da je konačno krenula sezona jagoda postoji li idealniji recept?

Donosimo vam recept za jagodastu tortu, koja je odlično osvježenje u ove vruće proljetne dane. Osim izgledom primamit će vas i okusom. Jagodasta torta se radi u kalupu promjera 24 cm, a s obzirom da je krenula sezona jagoda postoji li idealniji recept?

ZA PODLOGU:
– 200 g keksa (čajni kolutići ili integralni)
– 100 g maslaca ili margarina

KREMA:
– 500 ml mlijeka
– 100 g brašna
– 20 g želatine + 8 žličica vode
– 250 g maslaca
– 200 ml tučenog slatkog vrhnja
– 500 g jagoda
– 100 g šećera
– sok limuna, količina po želji
– vanilija i maraschino po želji
– 150 g bijele čokolade
– 1 preljev za torte

torta

POSTUPAK:

Kekse samljeti i pomiješati s maslacem sobne temperature te utisnuti u dno kalupa i poravnati. Želatinu zaliti s 8 žličica vode i ostaviti minimalno 10 minuta da nabubri. Jagode očistiti i oprati. Nekoliko ih odvojiti za dekoraciju. Ostatak narezati na manje komadiće, posuti s obje vrste šećera i pustiti da ostoji cca pola sata. Kada su već počele puštati svoj sok, dodati maraschino i limunov sok te i dalje ostaviti da stoji.

KREME:

Staviti mlijeko da zavrije. U međuvremenu pomiješati brašno i šećer s malo mlijeka te skuhati kao puding.  Tijekom kuhanja stalno miješati pjenjačom i paziti da ne zagori. (Neka vas ne zbunjuje “grudanje“ u početku; brašno se kuha i to je normalna reakcija. Malo maknite s vatre i dalje miješajte). U vruću kremu ubaciti želatinu i voditi računa da se cijela rastopi te je podijeliti na dva jednaka dijela. Jedan pokriti plastičnom folijom da se na vrhu ne formira korica i pustiti da se prohladi. U drugi umiješati bijelu čokoladu, voditi računa da se cijela otopi te na isti način kao i prvu ostaviti da se prohladi. U još mlake kreme, u svaku postupno umiješati 125 g maslaca sobne temperature. U ujednačene kreme špatulom lagano umiješati šlag.

Jagodama ocijediti najveći dio soka te ih grubo usitniti štapnim mikserom ili vilicom i umiješati ih u kremu. Sok ne bacati.

SLAGANJE:

Na podlogu od keksa prvo staviti kremu s jagodama, zagladiti i staviti u frižider na 10-15 minuta. Potom staviti i kremu od bijele čokolade i opet vratiti u frižider da odstoji, najbolje preko noći.

Dekoracija po želji. U ovom slučaju je nekoliko jagoda tanko narezano na šnite i poslagano u krug. Preostali sok od jagoda pomiješati s jednim preljevom za torte, zakuhati, čekati 1 minutu da se prohladi i zaliti preko torte. Vratiti u frižider na još 20-30 minuta dok se preljev ne stisne, pažljivo nožem odvojiti tortu od kalupa, skinuti kalup, prebaciti tortu na tanjur za serviranje i uživati u okusima.

Recept vam donosi naša slastičarka iz Male Slatke Radionice, Vesna Nakić.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Jagode gotovo da nemaju kalorija, a mogu se pripremiti na razne načine.

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Iako nam se čini savršenim odabirom za Valentinovo koje se slavi još od 14. stoljeća, Red velvet torta se pojavila tek 1930-ih.

Gastronomija

Candy cane je američki naziv za tamošnju popularnu slasticu, a u doslovnom prijevodu znači – lizalica.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.