Donosimo vam recept za jagodastu tortu, koja je odlično osvježenje u ove vruće proljetne dane. Osim izgledom primamit će vas i okusom. Jagodasta torta se radi u kalupu promjera 24 cm, a s obzirom da je krenula sezona jagoda postoji li idealniji recept?
ZA PODLOGU:
– 200 g keksa (čajni kolutići ili integralni)
– 100 g maslaca ili margarina
KREMA:
– 500 ml mlijeka
– 100 g brašna
– 20 g želatine + 8 žličica vode
– 250 g maslaca
– 200 ml tučenog slatkog vrhnja
– 500 g jagoda
– 100 g šećera
– sok limuna, količina po želji
– vanilija i maraschino po želji
– 150 g bijele čokolade
– 1 preljev za torte
POSTUPAK:
Kekse samljeti i pomiješati s maslacem sobne temperature te utisnuti u dno kalupa i poravnati. Želatinu zaliti s 8 žličica vode i ostaviti minimalno 10 minuta da nabubri. Jagode očistiti i oprati. Nekoliko ih odvojiti za dekoraciju. Ostatak narezati na manje komadiće, posuti s obje vrste šećera i pustiti da ostoji cca pola sata. Kada su već počele puštati svoj sok, dodati maraschino i limunov sok te i dalje ostaviti da stoji.
KREME:
Staviti mlijeko da zavrije. U međuvremenu pomiješati brašno i šećer s malo mlijeka te skuhati kao puding. Tijekom kuhanja stalno miješati pjenjačom i paziti da ne zagori. (Neka vas ne zbunjuje “grudanje“ u početku; brašno se kuha i to je normalna reakcija. Malo maknite s vatre i dalje miješajte). U vruću kremu ubaciti želatinu i voditi računa da se cijela rastopi te je podijeliti na dva jednaka dijela. Jedan pokriti plastičnom folijom da se na vrhu ne formira korica i pustiti da se prohladi. U drugi umiješati bijelu čokoladu, voditi računa da se cijela otopi te na isti način kao i prvu ostaviti da se prohladi. U još mlake kreme, u svaku postupno umiješati 125 g maslaca sobne temperature. U ujednačene kreme špatulom lagano umiješati šlag.
Jagodama ocijediti najveći dio soka te ih grubo usitniti štapnim mikserom ili vilicom i umiješati ih u kremu. Sok ne bacati.
SLAGANJE:
Na podlogu od keksa prvo staviti kremu s jagodama, zagladiti i staviti u frižider na 10-15 minuta. Potom staviti i kremu od bijele čokolade i opet vratiti u frižider da odstoji, najbolje preko noći.
Dekoracija po želji. U ovom slučaju je nekoliko jagoda tanko narezano na šnite i poslagano u krug. Preostali sok od jagoda pomiješati s jednim preljevom za torte, zakuhati, čekati 1 minutu da se prohladi i zaliti preko torte. Vratiti u frižider na još 20-30 minuta dok se preljev ne stisne, pažljivo nožem odvojiti tortu od kalupa, skinuti kalup, prebaciti tortu na tanjur za serviranje i uživati u okusima.
Recept vam donosi naša slastičarka iz Male Slatke Radionice, Vesna Nakić.
You must be logged in to post a comment Login