Je li (ne)vjernost prirodna?

Tema talk show-a „Žena izvan okvira“ koja je doslovno rasprodala i zadnje mjesto u Jazz&Cabaret Clubu Kontesa u utorak, 16.04. bila je „Je li (ne)vjernost prirodna?“. Prema riječima evolucijskog psihologa Igora Mikloušića, svaka pojava koja postoji u svijetu je prirodna, stoga bismo mogli reći da smo na postavljeno pitanje dobili jednostavan odgovor DA! No pitanje o kojem se raspravljalo nije na kraju bilo je li to prirodno, već kako da, uzimajući u obzir našu ljudsku prirodu, ostvarimo što kvalitetnije i zdravije odnose – bilo to u monogamnoj vezi, sami sa sobom, ili u višeljubnom odnosu s dva ili više partnera istovremeno.

Voditeljice i začetnice projekta Rajana Radosavljev i Hana Matejašić otvorile su talk show s našom velikom divom i istinskom ženom izvan okvira – Josipom Lisac. U svom osebujnom i brutalno iskrenom stilu odmah na početku podijelila je s nama skromnu zabrinutost oko toga hoće li itko doći na ovo „predavanje“, no gromoglasni pljesak iz publike je te sumnje brzo odagnao. Pohvalila je ideju i našu „tradiciju“ okupljanja i razgovora o bitnim temama. Iako je prošlo 28. godina od smrti njezine velike i jedine ljubavi Karla Metikoša, ljubav koju osjeća za njega mogla se i u utorak osjetiti u zraku. Pričala je o njemu i njihovom odnosu tako živo, da smo na trenutke mogli osjetiti kao da je još uvijek tu – uz nju. Istaknula je kako joj strašno idu na živce ljudi koji od ljubavi prave dramu, te kako ljubav treba biti slobodna. Istaknula je kako i nikada nije bila ljubomorna, bez obzira što je Karlo bio veliki zavodnik. Dala nam je i jednostavan ali i najkonstruktivniji savjet o odnosima, a to je da prvenstveno s partnerima trebamo biti prijatelji koji se međusobno povjeravaju i komuniciraju o najintimnijim stvarima.

Druga gošća bila je također popularna i osebujna psihologica Ljubica Uvodić Vranić. U svom dugogodišnjem iskustvu rada s parovima te nakon desetak napisanih knjiga, Ljubica je stekla vrijedne uvide u to što se zaista događa u intimnim odnosima. Ona smatra kako se muškarci dijele na tipove – oni koji imaju sklonost varanju i oni koji nemaju, dok je kod žena drugačija situacija – „Žene će jednog partnera varati, a drugog neće“. Izrekla je i nekoliko tvrdnji koje su kasnije potaknule i kontroverznu raspravu. „Nitko neće ići u restoran ako je doma fini ručak“, što u prijevodu znači – ako smo u vezi potpuno zadovoljni i ispunjeni nećemo imati potrebu tražiti i gledati dalje. Istaknula je i kako osobe koje nemaju ispunjen život na drugim područjima mogu biti sklonije varanju. Također, Ljubica tvrdi kako u situaciji kada smo prevareni, umjesto okrivljavanja ljubavnice i partnera, trebamo prvo preispitati sami sebe i vidjeti na koji način smo doprinjeli takovoj situaciji. Ukoliko par želi nastaviti odnos u kojem je povjerenje narušeno prevarom, najvažnija stvar je da obje osobe preuzmu svoj dio odgovornosti i imaju jednaku želju za radom na sebi i na odnosu.

Zanimljivu perspektivu na vjernost i nevjernost dao nam  je i već spomenuti evolucijski psiholog Igor Mikloušić. Istaknuo je kako ljubomora kao psihološki konstrukt postoji kao strategija zadržavanja partnera za sebe i uključuje se kada imamo osjećaj da imamo prijetnju. U prosjeku, žene će više biti ljubomorne na emocionalni odnos njihovog partnera sa drugom ženom, a muškarci na seksualni odnos. Na spomen poligamnih zajednica u izoliranim plemenima, govori kako je poligamija najčešća u zajednicama u kojoma su bili teški uvjeti preživaljanja, kao i manjak žena ili muškaraca u tom geografskom području.

Za kraj smo popričali sa muškarcem izvan okvira Robertom Međugorcem o višeljubnim zajednicima, kao i o njegovom iskustvu bivanja u takvoj zajednici. Istaknuo je kako ljubomoru možemo nadići sa duhovnosti, a i dopustiti i sebi i drugima da volimo više osoba istovremeno. Problemi u višeljubnim odnosima su jednaki kao i u monogamnim, samo se udvostručavaju, te je potreban izvjestan intenzivniji rad na sebi, kao i veća svjesnost.

Svoju publiku Hana i Rajana nagradile su MIKO torbama koje sa svojim motivima Šokca i Šokice simboliziraju vjernost i tradiciju, te s dvije knjige iz Planetopije „Brak strogo povjerljivo“ Pamele Haag.

Snimka cijelog talk show-a biti će dostupna na youtube kanalu Žene izvan okvira, a možete ih pratiti i na istoimenim facebook i instagram profilima.