Jednostavni „2-2-2“ kolač

Tijekom mog odrastanja, u našoj kući , kolač popularno znani pod imenom „2-2-2“ je kolač koji se spremao bar jedno tjedno, a ujedno je i moj prvi ikada samostalno napravljeni kolač. Otkad znam za sebe, znam i za njega. Moja majka nije bila jedna od onih majki koja bičem naganja okolo i pod obavezno ima za svako dijete „to-do“ listu. Kao jedino žensko dijete nikad me nije tjerala da „moram“ svaki dan brisati prašinu, da „moram“ prati suđe ili pak da „moram“ znati skuhati/ispeći itd… Ali je bila vrlo praktična, mudra i suptilna u tome kada joj je trebala pomoć. E onda sam bila mali šegrt. Pomozi oguliti jabuke, mikserom muti jaja i šećer, postupno dodavah sastojke jedan po jedan itd. Prije svakog sljedećeg koraka bih je pitala „mama mogu li sada dodati… nešto“ a mama bi bacila pogled na zdjelu i rekla „da, možeš ili nemoj još, muti još malo“. I tako je to išlo jedno vrijeme dok mi nije rekla „bravo maco, sad možeš i sama raditi 2-2-2“. Predivan osjećaj, pun ponosa!

2-2-2 - 7

Vjerujem da nisam usamljena u ovakvim sjećanjima i ako mislite da ću vam sada reći kako je ovaj recept označio moj životni put i da sam baš tada znala da ću postati slastičarka – varate se. Ovo je samo jedno prekrasno sjećanje na prvi samostalni kolač u mom životu i time ima veliku emocionalnu vrijednost! Doduše i danas se u našoj kući sprema kao i prije 30 i sitno godina kad sam ga sa svojom majkom mutila u kuhinji i jednako ga vole i mlađi naraštaji.

Ime „2-2-2“ je dobio zato što je sve nekako po 2 u receptu. A izvorno „žute kocke“ su kroz godine dobile malo veću preinaku. Garantiram da svaka mama i baka u svojoj bilježnici s receptima ima bar jedan ovakav kolač! Brz je i jednostavan za rad i zbilja vam dijete od 7-8 godina može pomoći u pripremi jer nema greške i zabune. Ukusan je, podložan silnim modifikacijama i uvijek rado viđen na stolu u nedjeljno poslije podne. Mi ga najčešće kombiniramo s jabukom jer hvala ti Bože, jabuka je uvijek bilo kroz cijelu godinu i volimo ih u kolačima! Ali ne moraju uvijek biti jabuke. Višnje, trešnje, šljive, kupine i maline su zbilja divni dodaci; a po željama ih možete i kombinirati. Danas 2-2-2 često radimo kao 3-3-3, ali to samo radi povećanog broja ukućana. Probajte i uživajte.

Sastojci:

 • 2 jaja
 • 200g šećera
 • 20g vanilin šećera
 • 100ml ulja
 • 100ml mlijeka
 • 200g brašna
 • 1 prašak za pecivo
 • 1 limun – sok2-3 jabuke
 • tegla višanja
 • šećer u prahu

POSTUPAK:

Pećnicu zagrijati na 180°C.
Jabuke oguliti, očistiti i narezati na manje komadiće. Politi ih sokom od limuna i ostaviti da stoje. Višnje dobro ocijediti.

Cijela jaja miksati s obje vrste šećera nekoliko minuta, do pjenaste strukture. Postupno dodavati ulje i opet miksati dok se smjesa ne ujednači. Žlicu po žlicu dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju dodati mlijeko i još kratko miksati dok se tijesto ne ujednači.

1

Špatulom ili kuhačom lagano umiješati jabuke u tijesto te sve skupa izliti u pleh za pečenje. Ocijeđene višnje poslagati po vrhu. Kolač peći 45-60 minuta, ovisno o pećnici. Čačkalicom provjeriti je li kolač pečen.

2
Ostaviti da se ohladi, rezati za odgovarajuće komade, posuti ga šećerom u prahu i poslužiti.

2-2-2 - 5

NAPOMENA:

 • Ako tijesto postane jako gusto tijekom dodavanja brašna, slobodno ulijte malo mlijeka da se razrijedi pa nastavite s brašnom. I tako do kraja.
 • Jabuke polijte sokom limuna da ne bi potamnile dok čekaju da napravite tijesto.
 • Količinu limunovog soka dozirajte onako kako vama odgovara. Nije ni svaki limun s istom količinom soka.
 • Ako koristite višnje iz kompota dobro ih ocijedite i poslažite ih po vrhu, bez da ih prethodno umiješate u tijesto jer će ga u suprotnom obojiti.
 • Ako koristite smrznuto voće (višnje, maline, kupine..) postupak je isti, dakle bez prethodnog odmrzavanja voće poslažite po vrhu kao što je prikazano na slici i stavite na pečenje.
 • Ne preporučujem da dodajete agrume u kolač jer tijekom pečenja znaju dobiti gorak i ne baš fini okus. Rađe samo sok ili eventualno i naribanu koricu u tijesto.
 • Za ovu količinu možete koristiti pleh dimenzija 20 x 30cm, a ako ćete raditi 3-3-3 pecite u plehu dimenzija 25 x 35. Nije da možete puno pogriješiti; malo viši ili malo niži kolač – nije baš bitno. I dalje će biti jednako ukusan!

2-2-2 - 6