Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Jesenski recepti s bundevom

Četiri fina i ukusna obroka.

Isprobajte ove cool, fine i zanimljive recepte te uživajte u pravom okusu jeseni.

Ukiseljene bundeve


Vrijeme: 25 min
Kuhanje: 20 min
Sastojci: 1 limun, 5 šalica šećera, 3 šalice jabučnog octa, 1/4 šalice narezanog, oguljenog đumbira, 2 štapića cimeta, 20 bobica crnog papra, žličica soli, 1 slatka bundeva (oko 2 kg), očišćena, oguljena i narezana na prutiće
Priprema: naribajte koricu limuna. U velikoj posudi pomiješajte limunovu koricu, šećer, ocat, đumbir, cimet, papar i sol. Na laganoj vatri lagano miješajte dok se šećer ne rastopi i sastojci povežu. Dodajte bundevu. Uz miješanje kuhajte oko 15 minuta dok bundeva lagano ne omekša. Pazite da ne raskuhate povrće. Pomoću grabilice smjestite prutiće bundeve u steriliziranu staklenku. Dodajte preostalu smjesu. Dobro zatvorite, te kad se ohladi čuvajte u hladnjaku. Preporučuje se konzumirati unutar tjedan dana.

Tortelini s bundevom i ricottom

Vrijeme: 15 min
Kuhanje: 30 min
Sastojci: žlica maslinovog ulja, 1 luk srednje veličine, 1 bundeva (oko 2 kg), pola šalica pilećeg ili temeljca od povrća, 1 list kadulje, sol, crni papar, tortelini od sira, 1/2 šalice sira ricotte, 1/3 šalice tvrdog sira po izboru, peršin
Priprema: u posudi na laganoj vatri zagrijete ulje. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne požuti, oko 10 minuta. Dodajte bundevu, temeljac, smrvljeni list kadulje, sol i papar. Poklopite i kuhajte uz povremeno miješanje dok bundeva ne omekša, oko 20 minuta. U međuvremenu skuhajte torteline, ocijedite te pomiješajte s ricottom. Dodajte bundevu, tvrdi sir i peršin tortelinima, te lagano pomiješajte kako bi se sastojci povezali. Poslužite toplo.



Gratinirana bundeva s krumpirom

Vrijeme: 45 min.
Kuhanje: 35 min.
Sastojci: 1/2 kg krumpira, bundeva srednje veličine, 1/2 šalice jabučnog octa, temeljac od povrća, ružmarin, 1 veliki crveni luk, 3 velike rajčice, origano, 12 šalica parmezana, 1 šalica krušnih mrvica, sol, papar
Priprema: zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U posudi srednje veličine dodajte rajčice i vodu. Kuhajte oko 15 do 20 minuta dok rajčica ne omekša, te ju ocijedite. U drugoj posudi pomiješajte kockice bundeve, ocat i temeljac. Dodajte ružmarin, te kuhajte oko 15 minuta lagano miješajući. Dodajte luk i nastavite kuhati još 10 minuta dok bundeva ne omekša. Uklonite ružmarin te dodajte sol i papar. Prokuhanu rajčicu ogulite te narežite na kriške, a trećinom povrća prekrijte dno posude za pečenje. Preko njih složite polovice krumpira, te ih prekrijte drugom trećinom rajčica. Pospite origanom i parmezanom. Dodajte sloj kuhane bundeve i zalijte tekućinom u kojoj se kuhala. Gornji sloj završite s ostatkom polovica krumpira, rajčica i origana. Pomiješajte ostatak parmezana s krušnim mrvicama i pospite preko povrća. Pecite u pećnici oko 35 do 40 minuta dok ne požuti. Poslužite toplo.



Rižoto od bundeve i kukuruza

Vrijeme: 15 min
Kuhanje: 30 min
Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja, 1 luk, 1 režanj češnjaka, 200 g riže, 1 mala bundeva, 2 lista kadulje, 1 žličica šafrana, 3 šalice temeljca od povrća, 150 g kukuruza, 100 g sira mozzarella, 50 g bučinih sjemenki
Priprema: na laganoj vatri zagrijte ulje, dodajte nasjeckani luk i češnjak, te pirjajte  4 do 5 minuta dok luk ne omekša. Dodajte rižu, bundevu nasjeckanu na kockice, te listove kadulje i kuhajte još 2 minute. U temeljac dodajte nasjeckani šafran, te oko 1/4 temeljca dodajte riži i bundevama. Miješajte dok smjesa ne postane gusta. Nastavite dodavati temeljac, i kuhati sve dok ne dobijete kremastu teksturu. Dodajte kukuruz i bučine sjemenke. Jednom kada riža omekša (oko 20 minuta kuhanja) i sav temeljac se poveže u smjesu, dodajte sir mozzarella i promiješajte. Pustite da odstoji oko 5 minuta i poslužite toplo.

Metro-portal.hr


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Ricotta je svježa, kremasta, blago slatkastog okusa i niskokalorična jer ima oko 5 posto masnoće.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.