Joga za opuštanje

Priroda je predvidjela godišnja doba kako bi se tijelo u toku hladnih, zimskih mjeseci odmorilo i opustilo od stresa i aktivnosti. No za modernog čovjeka, sve udaljenijeg od prirode i njenih ritmova, ovaj period kao da je dodatni izvor stresa i umora: tijelo se konstantno izlaže velikim promjenama temperature (iz toplog, ponekad i pregrijanog zatvorenog prostora na hladan i vlažan zrak); manjak sunčeve svjetlosti nadoknađujemo umjetnom rasvjetom koja umara oči i čini nas tromima; obaveze ne jenjavaju.

Dodatni stres na kraju godine izazivaju nam zatvaranje godišnjeg obračuna, dovršavanje projekata na vrijeme, predblagdanske gužve te strka oko nabave poklona i namirnica za božićni stol, koje počinju i mjesecima unaprijed.

Jogu možete koristiti kao dekompresiju od svakodnevnog stresa na kraju radnog dana – sve što vam treba je odvojiti par minuta i pronaći miran kutak u vašem stanu: ugasite mobitel, telefon i tv, odjenite nešto meko i ugodno, prigušite svjetla ili upalite mirisnu svijeću i lezite na joga prostirku ili na tepih.

 

Danas na Zapadu postoje deseci različitih stilova yoge, a svima je zajednički jedan položaj – položaj mrtvaca (na sanskrtu Shavasana).

Namjestite kuhinjski sat ili štopericu na deset minuta i lezite u Shavasanu (položaj trupla, jedan od najjednostavnijih no istovremeno i najtežih joga položaja, jer je potrebno nepomično ležati nekoliko minuta). Zatvorite oči i opustite tijelo, od nožnih prstiju do vrha glave.

Zatim počnite promatrati vaš dah, svjesno ga produbljujući i usporavajući. Kada disanje postane opušteno, usmjerite pažnju na zvukove oko vas: prvo na one bliže, a zatim na sve udaljenije. Ova tehnika zove se Antar Mouna (unutrašnja tišina) i vrlo je opuštajuća.

https://www.stylecraze.com/articles/shavasana-corpse-pose/

Nakon što se oglasio vaš alarm ili ste odlučili izaći iz položaja, učinite to postepeno – postanite opet svjesni svog disanja, polako produbite dah, te počnite micati prstima na rukama i nogama.

Pomaknite polagano glavu.

Kada ste opet svjesni svoga tijela, prebacite ruke preko glave i dobro se protegnite, kao da ste se tek probudili.

Zatim stavite koljena na prsni koš i obgrlite ih rukama, te se prebacite na bok – ostanite nekoliko trenutaka tu.

Ako nađete desetak minuta dnevno za Shavasanu, čitav živčani sustav bit će uravnoteženiji, um smireniji, a vi odmorniji.

Izvor www.stylecraze.com/articles/shavasana-corpse-pose/