Juha od bundeve

Svi znamo stih iz pjesmice koje se (ne)rado sjetimo kada se temperature spuste imalo niže od poželjne sobne temperature. Ali ipak – ne boji se tko je zdrav!

Uz ovu juhu od bundeve nit’ će vam biti zima, nit’ ćete biti bolesni.

Autor: Olja Brkljač – Olja’s kitchen

  • Porcija: 5 osoba
  • Priprema: 10 minuta
  • Kuhanje: 40 minuta
  • Spremno za: 50 minuta
  • Zahtjevnost: za impresionirati svekrvu
  • Vrsta obroka: predjela
  • Posebna prehrana: vegetarijansko

Trebat ćete:

  • 2 kg butternut bundeve
  • 2 kom crvenog luka
  • 2 kom stabljike celera
  • 2 kom mrkve
  • 2 kom češnja češnjaka
  • 1/2 kom svježeg chillija
  • 5 kom svježe kadulje
  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • 1 l pilećeg temeljca ili pileća kocka za juhu
  • po želji Leifico ulja uljane repice
  • po želji bučino ulje
  • po želji bučine sjemenke
  • po želji kruh
  • po želji parmezan
  • po želji sol
  • po želji papar

Olja_s Kitchen – Juha od bundeve

Kad imate sve, onda:

  1. Na ulju uljane repice popržite listove kadulje na oko 30 sekundi ili dok ne potamne i postanu hrskavi. Zatim ih izvadite iz lonca.
  2. Dobili ste predivno aromatično ulje na kojemu ćete ispržiti povrće koje ste prethodno sitno nasjeckali. Luk, celer, mrkvu, češnjak, chilli i ružmarin začinite sa soli i paprom te pirjajte na laganoj vatri oko 10 minuta da povrće omekša.
  3. Dodajte narezanu bundevu i pileći temeljac, pustite da zavri, smanjite vatru i pustite da lagano kuha oko 30 minuta.
  4. Za to vrijeme kriške kruha pokapajte s malo bučinog ulja i na njega naribajte parmezan.
  5. Stavite u pećnicu na 200 stupnjeva oko 10-tak minuta dok se sir ne otopi i kruh postane hrskav. Pazite samo da vam ne izgori kao meni prvi put. J
  6. Kada je povrće gotovo stavite ga u blender i izmiksajte. Začinite sa soli i paprom do savršenstva.
  7. Juhu poslužite s nekoliko kapi bučinog ulja, bundevinim sjemenkama i kruhom.

 

Dobar tek!