Postoje dani kada svi trebamo „ ono nešto“. Nešto što će nas izbaciti iz cipela i zadovoljiti sva naša čula. Nešto brzo i jednostavno, a moćno. To su oni dani kada čokolada, keks, kremšnita ili šnita omiljene torte nisu dovoljni. Nešto fali. A proljeće je. Jagode tek sada hvataju zamah…
Kako prođem placem, toliko mirišu da nema šanse da ih ne kupim! Vrgoračke, zagrebačke… koje god da izaberete nećete pogriješiti. Tako da se opet vraćamo jagodama.
Ovog puta, ako očekujete recept – nema ga. Nije potreban.Ovo je ono nešto za po doma, kad vam se ne miksa, ne peče i ne priprema 3 sata. Također, korisna ideja ako vam netko dolazi u goste a želite napraviti nešto malo drugačije nego inače. Gotovo u 10-15 minuta (ovisno koliko vam vremena treba za rezanje jagoda i slaganje), a krajnje očaravajući rezultat i okusom i izgledom.
Varijacija na temu može biti bezbroj, sve ovisno o vašim afinitetima i mašti. Ovo je samo jedan od primjera.
Ljepota ovakvog deserta je u tome da nema pravila i grešaka. Možete ga raditi u zdjelicama, a i u čašama. U čašama za vino će izgledati vrlo luksuzno i profinjeno. Jedino obratite pažnju da sastojke koje stavljate gurate do ruba čaše tako da imate lijepi presjek izvana. Slobodno žličicom lagano utisnite svaki sloj, tako da se onaj sljedeći čim manje miješa s njim. Naravno, nije tragedija, a ni ne mora izgledati „savršeno“. On je baš onakav kakav ste vi željeli da bude. Baš kao što ja uvijek mogu reći „to tako moj muž voli“.
Koliko ćete čega trebati, ovisi o tome koliko ćete čega raditi. Od mjerice jagoda, dakle 500 g možete napuniti 4-5 pristojnih čaša bez problema. Da se ne kaže da škrtarimo, evo neka bude za 4 osobe.
Evo što sve je okvirno potrebno za jednu veću čašu:
- Svježe jagode 120-130g
- Keksi (vanilija ili kakao – po želji, a može i oboje) 4-5 kom. od svake vrste
- Slatko vrhnje – tučeno (mliječno ili biljno – ovisno o želji) 100ml
- Čokoladni namaz (tipa nutella) 1-2 žlice
Dodaci za slatko vrhnje po željama:
- Mascarponne sir (u mascarpone dodajete tekuće slatko vrhnje i miksate do željene čvrstoće)
- Krem sir (prvo ga špatulom kremasto promiješajte pa ručno bez miksera umiješajte s tučenim slatkim vrhnjem)
- Maraschino liker
- Sok i korica limuna
Šećer za jagode zbilja nije potreban. Ove sadašnje su toliko slatke i sočne da je žali Bože dodavati ga. Ima ga sasvim dovoljno u svim ostalim sastojcima.
Dobar vam tek i neka sva čula uživaju!
Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić