Kada brak više nema smisla?

Većina parova završi s potpisanim papirima za razvod, jer su čekali da stvar ode predaleko. Nisu na vrijeme niti prepoznali da im treba pomoć za spas braka, a kamoli ju zatražili. Ne rješavajući bračne probleme, oni se nagomilavaju, a jedino što ostane srdžba, jad i razočaranje, koji rezultiraju emocionalnim udaljavanjem.

Ukazujemo vam na šest znakova koji upućuju na to da ste čekali predugo i da je kraj braka neizbježan.

1. Često sanjate o životu bez „druge polovice“

Razmišljanje o tome koliko bi vam život bio lakši kad biste bili razvedeni je često i događa se najčešće za vrijeme ili nakon burnih bračnih svađa. Ono što nije normalno, jest često fantaziranje o tome da se razvedete. To je znak da ste se našli u neugodnoj situaciji i niste u mogućnosti naći rješenje. Vrijeme je da potražite pomoć, prije nego bude prekasno.

2. Gdje su nestala dobra vremena

Ako loše prevagne dobro, vaš brak je u krizi i vi trebate pomoć. Ako je više muke u raju, nego ljepote, morate naučiti ući u srž problema i naučiti kako ga riješiti.

3. Većinu stvari prešutite

Jeste se zatekli da sa strahom govorite supružniku o bračnim problemima ili životu uopće? Radije prešutite nego potaknete razgovor o problemu? Razgovor je važan način da se oslobodite stresa. Također, razgovor učvršćujemo veze između dvoje ljudi. Ako se ne osjećate ugodno u razgovoru sa supružnikom, to je zasigurno znak da nemate povjerenja u bračnog druga! Brak ne može opstati ako nedostaje povjerenja.

4. Vaš obrambeni mehanizam po defaultu je OBRAMBEN

Ako se ijedno od vas postavlja, obrambeno ili čak napadački, ako svaki pokušaj razgovora dočeka na zadnjim nogama, rizik za razvod je izrazito velik. Kako bismo postigli konkretno rješenje, razgovor mora teći u oba smjera, jer monolog može biti poljubac smrti za brak.

5. Osjećate se da jedino VI želite riješiti probleme

Jeste li frustrirani zato što baš svaki put Vi pokušavate riješiti bračne probleme, a vaš supružnik bježi od istih, dapače niječe ih? Možda ste već došli do točke, kada vam više nije stalo, i lagano se distancirate od braka. To nije neuobičajeno, niti za jednog supružnika, da se povuče i izgubi interes za rješavanje problema

6. Rijetko, čak nikad ne vodite ljubav (Što je to seks?)

Možda jedno od vas želi seks, a drugo Ne! Možda ste oboje izgubili potrebu za intimnošću. Bez obzira na razlog, brak bez sexa i obostrane privrženosti, završiti će razvodom ili u najgorem slučaju, ostankom u braku zbog koristi. Bez obzira da li se ta korist manifestira kao ostanak zbog djece ili samo zato što se bojite promjena, ostanak te vrste na niti jedan način nije dobar za vas.