Kada nastupi menopauza

Menopauza se u prosjeku javlja oko 50. godine života i u medicinskom smislu to je posljednje fiziološko krvarenje iz maternice.

Pojam menopauze dalje se raščlanjuje pa se govori o premenopauzi, koja se javlja 5-10 god prije posljednje menstruacije, perimenopauzi (4-5 god. nakon menopauze) i postmenopauzi. Prijelazno razdoblje koje se događa u životu svake žene najčešće se naziva klimakterij.

U razdoblju oko menopauze nastaju promjene koje su posljedica smanjenog stvaranja hormona u jajnicima, ponajprije estrogena. U prosjeku, već nakon četrdesete godine života, a katkad i u kasnijim tridesetima, stvaranje hormona u jajnicima počinje polako slabiti, što se postupno nastavlja do konačnog nastupa menopauze. Kada stvaranje hormona u jajnicima padne ispod razine koja izaziva menstruaciju, ona izostaje.

Neki simptomi menopauze

Osnovni je simptom menopauze konačni izostanak menstruacije. U početku kada promjene započinju ciklusi mogu postati kraći pa žena ima veći broj ciklusa u godini. Menstruacijski ciklusi poslije najčešće postaju duži, što podrazumijeva manji broj ciklusa u godini dana. Mogu povremeno izostati i zatim se ponovno za izvjesno vrijeme pojaviti. Krvarenje se može produžiti ili skratiti, a količina menstrualne krvi može se povećati ili smanjiti. Simptomi koji čine predmenstrualni sindrom, odnosno PMS, također mogu trajati duže.

Drugi je najčešći simptom menopauze iznenadni napadaj valova vrućine popraćen znojenjem, crvenilom kože, ubrzanim radom srca te osjećajem uznemirenosti. Uobičajena su i noćna znojenja, što uzrokuje buđenje i nemir.

Također, moguće su psihološke promjene kao što su nagle promjene raspoloženja i depresija. Žene koje su prije bile sklone depresivnom ponašanju mogu tijekom tzv. premenopauze oboljeti od prave depresije koja se manifestira kroničnim umorom, gubitkom interesa za uobičajene sadržaje i životne aktivnosti i potištenošću. Nasuprot tome, žene koje su spremnije početi drukčije živjeti opisat će iskustvo menopauze kao razdoblje u kojem su ostvarile veću ispunjenost životom, unaprijedile ili poboljšale odnose s ljudima iz obitelji, posla ili okoline.

Promjene u sustavu spolnih i mokraćnih organa

Također, dolazi do promjena u sustavu spolnih i mokraćnih organa. Vagina postaje suha, skraćuje se i postaje manje elastična pa spolni odnosi mogu postati bolni ili čak nemogući. Češće se javlja svrbež ili žarenje, smanjuje se iscjedak, a pojačan iscjedak znak je upale. Budući da promjene zahvaćaju i mokraćni sustav, može se pojaviti potreba za češćim mokrenjem, noćno mokrenje, osjećaj hitnosti, bol pri mokrenju, a učestalije su i bakterijske infekcije mokraćnih putova. Mnoge žene u tom razdoblju života zbog navedenih simptoma često uzimaju antibiotike, što će dodatno poremetiti normalnu vaginalnu floru.

Zbog suhoće vagine koja se javlja kod žena u menopauzi rizik od urogenitalnih infekcija još je veći. Zato je preporučljivo uzimati probiotik Lactogyn, koji pomaže u očuvanju zdrave vaginalne flore, koja je svojevrsni obrambeni mehanizam organizma protiv bakterija i gljivica, te kapsule Feminal, koje će kao najbogatiji izvor izoflavona ublažiti sve neugodne simptome menopauze, pa tako i suhoću vagine.

LACTOGYN SAVJETUJE

Želite li doznati još što o Lactogynu, porazgovarati o problemu ili zatražiti savjet, nazovite savjetovalište "JADRAN" Galenskog laboratorija na 01/3010-946 ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 15 do 19 sati ili pišite njihovoj stručnoj savjetnici na elektroničku adresu [email protected]
Dežurna liječnica rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Vaše odgovore objavit ćemo u posebnoj podrubrici portala She.hr:

LACTOGYN SAVJETUJE.