‘Kafić na kraju svijeta’ odlična je pripovijest o važnim stvarima u životu

John Strelecky nije bio pisac. Nije čak ni razmišljao o tome da postane bilo što osim uspješnog poslovnog čovjeka koji točno zna što hoće. Bio je sasvim zadovoljan svojim životom biznismena u kojem je stremio jedino penjanju po korporativnoj ljestvici. No u svojim ranim tridesetima doživio je neku vrstu prosvjetljenja (iako on to ne naziva tim terminom, prilično je jasno iz knjiga koje piše) koje mu je donijelo jednu novu perspektivu života. Svoju prvu knjigu, onu u kojoj je narator također biznismen imena John, ‘Kafić na kraju svijeta’, objavio je 2003. godine, a otad je napisao više bestselera koji se bave tematikom osobnog razvoja.

Ova je knjiga uronjena u pomalo nadnaravnu atmosferu, a sve počinje sasvim običnim odlaskom umornog čovjeka na zasluženi odmor. Po putu, on se izbgubi te, lutajući, počne očajavati. Sišavši s autoputa, koji je jasan i nedvosmislen, nađe se na opskurnim okolnim cestama koje ga vode sve dalje od njegova cilja. Ovo je naravno metafora za njegovo unutarnje stanje – iako je krenuo samo na godišnji odmor, on se osjeća pomalo izgubljeno u svojim vlastitim ambicijama.

I kad je već vrlo kritično – gorivo je na izmaku, znakovi su sve rjeđi, a civilizacije nigdje na vidiku, John ugleda neko svjetlo u daljini, a ono dolazi od malog kafića usred ničega. Vrlo čudno. Ono što je još puno čudnije je ime tog mjesta: ‘Cafe Zašto ste ovdje?’ Kako su mu opcije ograničene na spavanje u autu ispred kafića ili ulazak unutra, John izabire okrijepu i nesvjesno otvori vrata svog novog života.

Sljedeći šok u Johnu izazove pogled na jelovnik u kojem na početku stoje tri pitanja koja biste smjestili svugdje drugdje, ali nikako ne u običan popis ponude jela i pića. ‘Zašto ste ovdje? Bojite li se smrti? Jeste li ispunjeni?’, pitanja su koja ćete pronaći u nekoj knjizi filozofije, ali upravo ta činjenica da ih je pričitao ovdje, na mjestu koje mu ne dozvoljava bijeg, u njemu izaziva potres. Vlasnici i osoblje malenog restorana itekako su svjesni čemu ta pitanja služe i zašto su ih stavili na središnje mjesto jelovnika.

Johnova zainteresiranost za ono što se oko njega zbiva vraća nas u stvarnost jer su njegove reakcije prilično realistične. On se čudi, negira, odmahuje glavom, pokušava racionalizirati. No proces koji ovo magično mjesto izaziva u slučajnim putnicima, otpočeo je i ne staje sve dok ne stigne do svoga cilja koji je – povratak samome sebi. John se, možda prvi put u životu, počne uistinu zapitkivati o smislu svega što čini, želi i sanja. U tome mu pomažu kuhar i konobarica svojim zanimljivim anegdotama, a drugi gosti svakako doprinose misteriju.

Ovaj roman lako se čita, ali ostavlja dubok trag. Nije bez razloga nazvan ‘Alkemičarem 21. stoljeća’. Coelho je, međutim, svoju bajku smjestio u daleku prošlost, a Strelecky je vraća u današnje vrijeme te kao protagonista uzima čovjeka s kojim se lako poistovjetiti.

Knjiga ima vrlo opipljivu atmosferu, odlične dijaloge te transformacijsku moć koji ćete rijetko pronaći u današnje vrijeme. Da biste je pročitali, potrebno vam je jedno popodne, ali, ako joj se istinski posvetite, o njoj možete razmišljati cijeli život. (Egmont, 99,00 kn)

Jedna knjiga je vaša! Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #vaznoje
  • Lajkate našu Facebook stranicu i Instagram profil – ako želite ili ako kojim slučajem to već niste napravile
  • Sharing is Caring – ne zaboravite podijeliti objavu (postavke na javno), tagirati frendice, podijeliti iskustva, komentirati, preporučiti… Jer vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 6. srpnja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom. Random.org bira, a dobitnice se trebaju javiti u naš inbox. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Darivanje: Ana Petek