Kako bez treme pričati na stranom jeziku?

Nije rijedak slučaj da upišete tečaj stranog jezika, odlučite mu posvetiti vrijeme koje niste lako pronašli a na kraju se zateknete u situaciji da rijetko aktivno participirate u diskusiji tijekom nastave, a kada baš morate, redovna doza samouvjerenosti kojom se inače dičite u svakodnevnim situacijama isčezava poput cigaretnog dima.

“Što je pošlo krivo?”, pitate se.

Imamo dobru i još bolju vijest! Ne događa se samo vama i ‘izlječivo’ je! Borite se zapravo s tremom govorne interakcije na stranom jeziku, a za to je skovan čak i termin ‘Foreign language anxiety’.

 

 

Svatko od nas u određenoj mjeri može biti nervozan ili imati tremu kada se hvata u koštac s nepoznatim stvarima, osobito pred većim brojem relativno nepoznatih ljudi ili pak autoriteta. No, kada je trema taj faktor koji paralizira sve ostalo, vrijeme je utvrditi vrlo konkretno što vas navodi na sve veće odbijanje od procesa učenja. Najčešće su to tri povezane stvari:

  • strah od govorne produkcije,
  • ispitna trema i
  • strah od negativne evaluacije.

Sve ovo nisu tako veliki problemi i prilično su lako rješivi (iako vam se možda i ne čini tako), no ne ovise samo o vama i vašem angažmanu i trudu, već ključnu ulogu ima vaš predavač stranog jezika.

Postoji nekoliko jednostavnih pravila kojima možemo pomoći polaznicima da postanu samopouzdaniji, osvijeste vlastite mogućnosti te posljedično i nauče pravilno služiti se stranim jezikom. Sve o tome dakako zna ANGLA odnosno Anglini profesionalni i susretljivi profesori koji će vam pomoći s ovim problemom.

Pokušajte!