Jednom kad ste otkrili slanutak, koji je izvrsna namirnica i za slana i za slatka jela, morate dati šansu i slanutkovom brašnu. Ovo bezglutensko čudo od mljevenog slanutka prepuno je proteina i vlakna te nezamjetnog okusa slanutka. S njim je moguće raditi palačinke, peciva i kruhove, gustiti umake, a moguće je i napraviti iznimno hranjivu bezglutensku tjesteninu.
Pardon, hranjivu bezglutensku tjesteninu od samo 3 sastojka!
Još jedan ispravak, hranjivu bezglutensku tjesteninu od samo 3 sastojka koju mogu konzumirati i vegani! Naime, među tri sastojka koja vam trebaju za ukusnu, brzu, homemade tjesteninu ne nalaze se jaja već gel kojeg ćete napraviti od zdravih sjemenki lana.
Potrebni sastojci:
- 2 žlice mljevenog lana
- 6 žlica tople vode
- 1 i pol šalica brašna od slanutka (+ još malo za oblikovanje)
Priprema:
U zdjeli pomiješajte toplu vodu i mljeveni lan pa ostavite minimalno 5 minuta da se zgusne i postane želatinasto. Na radnu ploču stavite brašno od slanutka i napravite rupu u sredinu pa tamo izlijte smjesu od lana. Lagano rukama povezujte brašno i smjesu dok ne dobijete kompaktno tijesto.
Omotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi. Narežite potom na četvrtine i počnite valjati na što tanje. Slobodno posipajte brašnom dok valjate. Kada ste izvaljali na dovoljno tanko, odrežite oblike koje želite pa stavite kuhati tjesteninu u kipuću zakuhalu vodu na 2-3 minute.
Sad kad imate tjesteninu još vam samo treba neki zdravi umak, zar ne!?
Autor: Tara Lukičić za Tvornica zdrave hrane