Kako organizam reagira na manjak seksa?

9

Postoji toliko mnogo razloga zbog kojih je vaš seksualni život pao u drugi plan. Prekid. Posao. Putovanja. Poslovna putovanja. Djeca. Ne postoji opcija takozvanog fuck buddyja… Međutim, njegov “nedostatak” može i na mnogobrojne načine utjecati na vaše zdravlje. Na loš ili dobar način. Evo i kako.

Anksiozniji ste

Seks ljudima pomaže da se “ispušu”. Istraživanja pokazuju da osobe koje apstiniraju imaju više poteškoća da se nose sa stresnim situacijama u poređenju s osobama koje imaju seksualni odnos bar jednom u petnaest dana. Tijekom samog odnosa, mozak otpušta “dobre” kemikalije, kao što su endorfini i oksitocin, a što vam pomaže da se osjećate opuštenije.

Podložniji ste prehladama

Manje seksa može smanjiti izloženost bakterijama. Nažalost, samim tim dolazi i do smanjenja koristi za imunološki sustav – istraživanja pokazuju da kod osoba koje imaju odnose jednom do dva puta u petnaest dana dolazi i do povećanja imunoglobulina (za 30%) u odnosu na osobe koje rijetko imaju odnos. Protutijela ( Ab ), također poznata kao imunoglobulini ( Ig )[1], su veliki proteini u obliku Y koji se proizvode uglavnom u plazma stanicama koje imunološki sustav koristi za neutralizaciju patogena kao što su patogene bakterije i virusi.

Smanjuje se rizik od infekcija urinarnog trakta

Skoro 80% slučajeva infekcija urinarnog trakta javlja se u dvadeset i četiri sata nakon odnosa. Tijekom odnosa, bakterije iz vagine mogu završiti u mokraćnim kanalima, a gdje uzorkuju nastanak infekcije.

Nesigurnost u vezi

Stručnjaci savjetuju da nedostatak seksa uzima danak sreći, bliskosti i sigurnosti veze. Nedostatak odnosa u braku može imati utjecaj na samopouzdanje, izazvati osjećaj krivice te smanjiti nivo oksitocina i drugih hormona. Pored toga, može doći do povećanja strahova da će se jedno od vas dvoje “obratiti” nekom drugom kako bi imalo odnose, a što može uticati na osjećaj paranoje.

Međutim, to ne znači da par koji nema odnose ne može biti sretan par. Seks je samo jedan izraz bliskosti kod parova. Poljupci, držanje za ruke i prijatna i neočekivana iznenađenja mogu pomoći parovima da se osjećaju povezano na emocionalnom nivou, čak iako ne provodite vrijeme na fizičku povezanost.