Kako orgazam utječe na ženski mozak?

seks

Znanstvenici sa sveučilišta Rutgers došli su do otkrića da seksualni odnos na ženski živčani sustav djeluje tako da ga u potpunosti “zaledi”, zbog čega žene tada ne osjećaju bol nego samo zadovoljstvo.

Orgazam utječe na čak 30 različitih dijelova mozga, uključujući i one “odgovorne” za osjećaje, uživanje, zadovoljstvo i pamćenje, tvrde znanstvenici. MRI skenerom mozga snimljeno je i što se događa u ženskom mozgu za vrijeme doživljavanja orgazma pa je tako otkriveno kako se dio po dio mozga “budi” tijekom seksualnog vrhunca.

Ženski orgazmi traju duže

Tako se dvije minute prije vrhunca potiče moždana aktivnost u područjima koja se inače aktiviraju tijekom jedenja ili pijenja. U trenutku prije doživljavanja orgazma primijećena je pojačana aktivnost drugih dijelova mozga, a onog trenutka kada orgazam počne, aktiviraju se i preostala područja u mozgu, kao što su ona zadužena za emocije i osjećaje. Posljednji dio mozga koji se aktivira je hipotalamus, koji je odgovoran za reguliranje temperature, osjećaja gladi, žeđi ili umora.

Znanstvenici sa sveučilišta Rutgers tvrde da je potvrđeno da ženski orgazmi traju u prosjeku između 10 i 15 sekundi, dok muški traju oko šest. Žene osim dužeg orgazma imaju sposobnost i da ih dožive nekoliko u kraćem periodu.