Kako prepoznati upalu ličnog živca poznatiju kao parezu n.facialisa?

Svakodnevno se gledamo u ogledalo ali ponekad nam promjene promaknu, svakodnevno gledamo bliske ljude ali razlike na njihovom licu prepoznajemo tek kad one postanu velike. Pogledajte sebe i ljude oko sebe. Vidite li na svojem licu ili licu osoba oko vas uočljivu različitost strana lica? Često su te promjene očite i kao slabost mišića lica kada jedna strana ne prati aktivnosti druge strane lica, kada „zateže“ tkivo, curi tekućina jer visi usni kut, otežano je zatvaranje oka, a u ogledalu se vidi u mirovanju i pokušajima mimike da jedna strana lica ne reagira isto. Sve ovo simptomi su upale ličnog živca (VII. moždani živac) – pareze n. facialisa.

Uzroci ove bolesti mogu biti razni: virusni (Herpes simplex, Herpes zoster), bakterijski (upala srednjeg uha), Borelioza (ugriz zaraženog krpelja), sistemsko oštećenje živca (šećerna bolest, hipertenzija, trudnoća,), urođeni, tumorske tvorbe (najčešći su tumori VIII. moždanog živca u području pontocerebelarnog kuta ili meatus acusticus internusa koji pritišću i lični živac), jake traume glave (fraktura temporalne kosti, udarac u obraz, trauma baze lubanje).

Postoje dvije vrste oštećenja tog živca – Centralno oštećenje i periferna paraliza.

Centralno oštećenje  nastaje na  jezgri ličnog živca ili oštećenjem viših moždanih putova sa simptomatski vidljivom unilateralnom (jednostranom) slabosti: izravnanje nazolabijalne brazde (od ugla nosa do kuta usne) i spuštenim uglom usne uz očuvanje čeonog dijela pa je moguće boranje čeonih brazda i podizanje obrva.

Periferna pareza nastaje oštećenjem tkiva na živčanom putu od pontocerebelarnog kuta do završnih ogranaka živca na sve 3 (čeona, jagodična i grana donje čeljusti) ili nekoj grani ličnog živca . Očituje se simptomima slabosti svih mišića lica i asimetrijom prema  suprotnoj strani lica, slabije izraženom čeonom i nazolabijalnom brazdom, obješenim donjim očnim kapkom i usnim kutom, suhoćom i pojačanim suzenjem oka, šumovima u uhu i osjećajem neugodne glasnoće (hiperakuzija), poremećajem osjeta okusa, teškoćama pri žvakanju, suhoćom usta, a najvidljivije je ako pacijent pokuša zatvoriti oči očne jabučice kreću gore i unazad (tzv. Bellov fenomen).

Ovaj oblik je ujedno i najčešći oblik oboljenja. Karakteriziraju ga: brzi razvoj simptoma, slabije govorne sposobnosti kao posljedica slabosti usana, prekomjerno lučenje sline, zamjetna asimetrija lica (iskrivljena slika u ogledalu), suhoća oka zbog nemogućnosti potpunog zatvaranja, teškoće pri žvakanju hrane, gubitak osjeta okusa na jeziku, osjećaj pojačanog intenziteta zvuka na zahvaćenoj strani (hiperakuzija), trnci ili otupljenje zahvaćene strane lica, otežano disanje na nos, pri pokušaju zatvaranja oka očne jabučice kreću gore i unazad (tzv. Bellov fenomen).

Moguće komplikacije uslijed neadekvatnog ili kasnog liječenja

 • trajno oštećenje facijalnog živca
 • krivo usmjerena struktura živčanih vlakana nakon regeneracije, koja uzrokuje nevoljne kontrakcije jednih mišića pri pokušaju da se aktiviraju drugi (sinkinezije) npr., pri osmjehivanju zatvara se i oko na zahvaćenoj strani
 • djelomično ili potpuno slijepilo oka koje se ne može zatvoriti, zbog prevelike suhoće i oštećenja rožnice (prozirnog zaštitnog omotača oka)

Jadranka Brozd, fizioterapeutkinja s više od 40 godina iskustva napominje: “Jako je važno da se s fizioterapijskim tretmanima krene ODMAH po pojavi prvih simptoma, ali najčešća greška je da se pacijente pošalje doma s papirom na kojem su slike grimasa koje treba sam izvoditi pred ogledalom bez nadzora terapeuta. To dovodi do blokiranja mišića i mekog tkiva lica, što prekida dovoljnu prokrvljenost i nakuplja se limfa, a  može dovesti i do pojave sinkinezija nehotičnih trzaja usne kod treptaja ili oka kod govora ili žvakanja.”

Fizikalna terapija – učinkoviti način liječenja pareze n. facialisa

 • početi što ranije (po pojavi prvih simptoma) jer je najveća zabluda misliti da će se simptomi sami povući i bolest nestati
 • uključiti educiranog fizioterapeuta jer fizioterapijska procjena cijelog tijela ja baza planiranja terapijskog procesa koji može uključivati niz posturalnih korekcija=krivi obrasci tijela koji bi negativno utjecali na oporavak kod pareze n. facilaisa
 • važno je  savjetovati pacijenta kako da zaštiti zahvaćenu stranu lica (nošenje sunčanih naočala za zaštitu oka od sunca i vjetra, nošenje šešira, ne žvakati žvakaće gume!, ne jako žmiriti, ne stiskati čeljust, osvijestiti držanje tijela)
 • često je potrebno tretirati i zdravu stranu lica koja je postala zgrčena zbog prenapregnutosti mišića
 • svakom pacijentu pristupati individualno usmjereno prema njegovim trenutačnim sposobnostima
 • korekcija posturalnih promjena (pogrbljenost, različita visina ramena, nakrivljena glava) preduvjet je za oslobađanje blokada na licu
 • ručna limfna drenaža lica
 • masaža lica (uz edukaciju pacijenta sa samotretman)
 • osteopatski tretman opuštanja blokada
 • kraniosakralna terapija= vitalizacije dobrog balansa cijele kralježnice i svih funkcija tijela
 • tretman temporomadibularnog (ATM) zgloba=korekcija zagriza i „škljocanja“ zgloba je baza dobrog oporavka
 • inicijacija pokreta – vježbe zatvaranja oka s usmjeravanjem očne jabučice prema dolje, vježbe za usta- puhanje u vatu ili plamen na svijeći s opuštenim licem, podizanje obrve a da se ne pomiču usta, smijanje a da se ne zatvara oko
 • BEMER terapija mikrocirkulacije stvara bolju cirkulaciju i novu mikrokapilarnu mrežu
 • BIOPTRON-Zepter  lampa= tretman žutim polarizirajućim svjetlom
 • biofeedback tretman sprečava i uklanja sinkinezija=nekontrolirane pokrete
 • vježbe govora kao nužnost ugodne komunikacije

Fizikalna terapija Jadranka Brozd specijalizirana je za nekiruršku rehabilitaciju pareze n. facialisa. Dijagnoza pareze ličnog živca (pareza nervus facialis) nerijetko šokira pacijente i njihove obitelji. Osoba kod koje je došlo do pareze postavlja si mnoga pitanja kao što su: zbog čega je pareza nastala, zašto baš meni, što mi je činiti, kome da se obratim, moram li ići u bolnicu, koliko dugo će trajati, hoće li biti posljedica… Stručni tim Privatne fizikalne terapije  Jadranka Brozd dugi niz godina uspješno odgovara na ove brojne upite i specijalnim metodama i postupcima rehabilitira parezu n. facialisa, s ciljem što bržeg i boljeg oporavka mišića lica u punoj  funkciji.