Kako skinuti temperaturu prirodnim putem

salata s češnjakom

Povišena tjelesna temperatura je obično znak da se u našem tijelu događa nešto neobično. Odraslima je ona prije svega neugodna iako nije opasna dok ne pređe 39,4 stupnja C. S druge strane, kod male djece i dojenčadi, blago povišena temperatura može biti znak ozbiljne infekcije.

Normalna tjelesna temperatura mjerena u usnoj šupljini kreće se između 36,8°C ± 0,4°C. Najniže vrijednosti u većine osoba mjere su u 6 sati ujutro, a najviše vrijednosti mjere su između 16 i 18 sati poslijepodne. Blago povišenu tjelesnu temperaturu liječnici ne preporučuju smanjivati jer bi se tako bolest koja je uzrok groznice mogla produljiti. Također, neki liječnici smatraju kako skidanje temperature ometa naš imunološki sustav da odradi svoj posao. Virusi koji uzrokuju prehlade i druge respiratorne infekcije napreduju na normalnoj tjelesnoj temperaturi. Izazivanjem stanja blago povišene temperature vaše tijelo možda želi eliminirati virus.

Da ne bismo odmah trčali po lijekove, u biljnoj apoteci može se pronaći puno sastojaka za skidanje temperature prirodnim putem koji izazivaju znojenje i tako oslobađaju organizam od otrovnih materija.

Skidanje temperature prirodnim putem

  • U slučaju povišene temperature tijelo gubi mnogo tekućine, a s njome i dragocjene vitamine i minerale. Zbog toga pijte čajeve i druge tople napitke i jedite mnogo svježeg voća.
  • Domaći sok od maline snižava temperaturu i vraća životnu snagu bolesnika. U malo vode, skuhajte maline, a zatim topli napitak pijte ujutru i uvečer. Divan primjer kako prirodna medicina nije baš uvijek gorka okusa.
  • Biljni čaj za terapijsko znojenje se sastoji od 20 g cvjetova kamilice, 20 g majčine dušice koji djeluju antiseptički i ublažuju upalu i 20 g cvjetova lipe koji izazivaju znojenje. Ključalom vodom prelijte biljnu mješavinu (na jednu šalicu ide 1 žlica bilja). Pustite da odstoji 10 min, ocijedi i popijte par šalica na dan.
  • Pranje tijela octom i vodom ima blagotvorne efekte. Spužvom natopljenom razblaženim octom istrljajte tijelo, zatim se istuširajte toplom vodom (ne pretjerano vrelom), zagrnite se zagrijanim ručnikom i ravno u krevet.
  • Majčina dušica olakšava i disanje. Litrom ključale vode prelijte 20 g majčine dušice i 30 g svježeg limuna. Ostavite da odstoji dok se ne ohladi, zatim procijedite i pijte 3 puta dnevno.

Napomene

  • U slučaju visoke temperature, kao preventivu protiv gripe treba koristiti iscjeliteljsku moć češnjaka. Zgnječite veliki režanj i dodajte ga vrućoj juhi.
  • Najpreciznija visina temperature dobije se mjerenjem prije obroka (na prazan želudac). U toku dana treba mjeriti temperaturu 2-3 puta.
  • Lijekovi za snižavanje temperature se mogu dobiti i bez recepta pa je njihova primjena nekada neracionalna i velika opasnost.