Kako skuhati odličan rižoto?

Rižoto je definitivno jedno od onih jela koje djeluje kompliciranije za pripremu nego što uistinu jest.

Kako bi kod kuće uvijek spremili ukusan rižoto potrebno je pripremiti kvalitetne namirnice za njegovu pripremu i odvojiti malo vremena.

Prvenstveno tu mislim na temeljac bogat okusom pošto će upravo on dati najviše okusa rižotu.  Zatim pravilno odabrana riža (koja se ne ispire prije kuhanja), a na kraju da su i sve ostale namirnice svježe koje se koriste u pripremi željenog rižota.

Rižoto možete pripremiti na više od jednog načina. Brža verzija pripreme rižota specifična je za restorane, dok je ležernija i meni draža verzija ona koju će većina od nas pripremati kod kuće.

Ali svi će se složiti da se za kvalitetan rižoto moraju pratiti sljedeći koraci:

  • Dinstanje luka da dobro požuti
  • Tostiranje sirove neoprane riže s lukom prije podlijevanja
  • Podlijevanje alkoholom (vinom) i nastavljanje pirjanja riže dok alkohol ne ispari
  • Postepeno dodavanje i podlijevanje riže temeljcem (što je temeljac bogatiji okusom to bolje)
  • Dodavanje maslaca na kraju za kremoznost

Rižoto s bundevom

Namirnice

  • 200 grama riže (sirove, nekuhane Arborio riže)
  • 150 grama pirea od pečene bundeve (može i butternut tikva ili neka druga vrsta tikve)
  • 150 grama raznolikih šumskih gljiva
  • 1000 ml povrtnog temeljca
  • 150 grama žutog luka
  • 100 ml bijelog vina
  • 2 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica Ghee-a (pročišćeni mliječni maslac)
  • po ukusu parmezana
  • po ukusu čvrstog jogurta ili kiselog vrhnja
  • po ukusu soli i papra

Upute

U suhoj dubokoj tavi kratko prepecite gljive. Ovisno o veličini gljiva možete ih narezati na manje komade. Pecite ih taman koliko im treba da počnu ispuštati sokove, a zatim ih odložite sa strana na tanjur.

Sokovima gljiva dodajte maslinovo ulje i na njega stavite dinstati sjeckani luk. Luk je potrebno dinstati do zlatno smeđe boje. Veći je problem ako luk nije dovoljno dinstan nego ako je dinstan previše.

Dinstanom luku dodajte sirovu i neopranu rižu. Ispiranjem riže isprat ćete s površine i dio škroba koji bi kasnije pomogao učiniti rižoto kremoznim. Rižu dinstajte do minutu ili do kada čujete da koje zrno riže krene pucketati.
Rižu i luk podlijte s bijelim vinom i nastavite miješati rižu sve dok vino ne ispari. Zatim dodajte i umiješajte pire od bundeve. Pire od bundeve je meso pečene bundeve koje je usitnjeno u kremu pomoću štapnog miksera ili električne sjeckalice.

Uz stalno miješanje postepeno krenite dodavati manje količine povrtnog temeljca. Kako će većina temeljca ispariti tj upiti se u rižu nastavite dolijevati ostatak. Začinite po potrebi dodatno rižoto. Kroz 30 minuta riža bi trebala biti kuhana.

Rižoto sklonite sa štednjaka i u njega dobro umiješajte maslac.

Rižoto poslužite s gljivama, listićima parmezana i malo kiselog vrhnja ili čvrstog jogurta.

Autor: Darko Kontin

Darkove recepte možete naći na blogu “Darkova Web Kuharica