Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Vesnine kesten kocke

S prehrambene točke gledišta, kesten je jedna od glavnih predstavnika jeseni. Jedni ga vole samo gledati, drugi samo kušati.

Miris pečenih kestena je u zraku svuda oko nas… Vrijeme je za još nešto fino i konkretno.

S prehrambene točke gledišta, kesten je jedan od glavnih predstavnika jeseni. Jedni ga vole samo gledati, drugi samo kušati. Ja ga volim u obje verzije. Iako sam sklonija ovim drugim…

Kesten je sjajan crveno-smeđi plod koji raste u bodljikavoj opni koja puca kada kesten dovoljno naraste. Spada u orašaste plodove, ali se od ostalih predstavnika najviše razlikuje time što je bogat ugljikohidratima, dok su ostali bogati uljima.

Slatkasti okus i miris te brašnasta struktura kestena dopuštaju da se u gastronomiji koristi u svim sljedovima obroka, od juhe do deserta. Mašta je granica! Za promjenu, ja ću o desertu.

Htjela sam složiti desert koji ne bi bio baš „klasični“ kolač s kestenom i evo do čega sam došla. Dosta brzo i jednostavno za napraviti, eksplozija okusa kestena i čokolade…konkretna i moćna čokolada dolje i prozračna aromatična krema gore.

Brownie gore, mascarpone i kesten gore. Njam!

Usudite se probati, moglo bi vam se dopasti…

Kesten kocke

ZA BROWNIE:
  • 175g maslaca
  • 300g tamne čokolade (52% ili 54%)
  • 4 jaja
  • 300g smeđeg šećera
  • 200g mekog brašna
  • 25g kakaa
  • 2 naranče-korica
  • 100g usitnjenih kuhanih ili pečenih kestena

ZA KREMU:

  • 250g kesten pirea
  • 250g mascarpone sira
  • 200ml tučenog slatkog vrhnja

ZA GLAZURU:

  • 150g čokolade
  • 4 žlice ulja

Postupak

BROWNIE:

Prethodno skuhati ili ispeći kestene, očistiti i usitniti.
Pećnicu zagrijati na 200°C. Pleh za pečenje lagano pouljiti i obložiti papirom za pečenje. Neka papir viri malo preko ruba samog pleha.

kesten-kocke-1

U jednoj zdjeli otopiti čokoladu i maslac i povezati u jedinstvenu masu. U drugoj zdjeli pomiješati jaja i šećer; nije potrebno pjenasto umutiti, samo dobro umiješati. Jaja postupno dodati čokoladi, vodeći računa da se smjesa svaki put dobro izmiješa. Dodati prosijano koricu naranče, brašno i kakao te miješati dok tijesto ne bude glatko i ujednačeno.

kesten-kocke-2

Na kraju dodati usitnjene kestene i promiješati. Tijesto bi trebalo biti gusto. Izliti tijesto u pripremljeni pleh, dobro rasporediti po kutovima i poravnati. Peći 20′, dok osjetite da se na vrhu formirala korica a i dalje je mekano od ispod. Ubodite tijesto čačkalicom, malo tijesta bi trebalo ostati na njoj.

kesten-kocke-4 kesten-kocke-6

 

Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se hladi. Još mlaki brownie pomoću papira za pečenje izvaditi iz pleha, ukloniti papir i staviti ga na rešetku da se do kraja ohladi.

KREMA:

Omekšali kesten pire pomiješati s mascarpone sirom u jednoličnu masu te dodati tučeno slatko vrhnje. Premazati preko brownie podloge. Staviti u frižider na hlađenje.

kesten-kocke-9

GLAZURA:

Čokoladu i ulje otopiti i pomiješati u jednoličnu glazuru. Izliti preko kolača.
Rezati na kocke i ukrasiti po željama.

NAPOMENE:

  • Kao orijentir, koristila sam pleh dimenzija 23x30cm
  • Ako vam se tijesto čini pregusto (ovisi o veličini jaja), dodajte 1-2 žlice vode.
  • Usitnjeni kesteni u brownieu nisu obvezni. No ako ih stavljate, vodite računa da su kesteni mekani i fino usitnjeni. U suprotnom ćete imati gumenaste komadiće koji se baš protive strukturi kolača.
  • Nemojte se pribojavati što tijesto nakon 20′ djeluje ne pečeno; tijekom hlađenja će se stisnuti.
  • Bilo bi dobro da brownie ostavite da se do kraja ohladi jer se inače zna malo lijepiti za dno kada režete; kao da nije pečen do kraja, a je.
  • Kesten pire je dosta aromatiziran sam po sebi pa nije bilo potrebe ikakvu aromu dodavati u kremu.
  • Rezala sam kocke veličine 5x5cm; veće nisu potrebne jer su zbilja bomba i zasitne su. Manje su mi nekako premale izgledale. Režite s nožem uronjenim u vruću vodu. Ipak nije klasični biskvit.
  • Ustanovili smo da su nam kesten kocke najukusnije nakon što odstoje 15-20′ na sobnoj temperaturi. Iako i direktno iz frižidera nije problem.

[box style=”0″]

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić.

[/box]

Više

Gastronomija

Čokoladna torta bez brašna nastaje brzo i nestaje još brže.

Gastronomija

Mikado riža je za mnoge i dan danas, puno više od čokolade s police.

She Book Club

Willy Wonka od malih je nogu sanjao da će izrađivati čokoladu i dijeliti je sa svijetom.

Gastronomija

Zbog visoke energetske vrijednosti kesten preporučuje se djeci, sportašima, trudnicama i starijim osobama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.