U nekoliko mjeseci knjiga Prehrana 21. stoljeća postala je bestseler u Hrvatskoj. Autorica, nutricionistkinja Lejla Kažinić-Kreho govori za She.hr o hrani kao užitku, ali i lijeku.
– Knjigu sam pisala na osnovama "primjenjive" nutricije s ciljem da osoba kad kupi moju knjigu doista većinu onoga što je u njoj napisano može sama primijenjiti na sebi te tako poboljšati kvalitetu života,- objašnjava autorica pristup ovoj knjizi.
Ta jednostavnost i primjenjivost napisanog knjigu je dovela na vrhove top ljestvica u različitim kategorijama, od alternativne prehrane preko ljepote i zdravlja pa čak do kulinarstva i gastronomije.
– Svako poglavlje ima svoje top namirnice koje su najčešće tipične ovome našem podneblju i koju većina žena ima na policama svoje kuhinje, a možda ih samo ne zna pravilno kombinirati da bi krajnji rezultat bio obrok koji je i užitak i lijek.
Birajmo zdravlje
Mnogi misle da u 21. stoljeću sve mora biti ''fensi'' i u trendu. Je li tako i s hranom?
– Trebamo se navikavati da nam u svakodnevnom jelovniku budu prisutne namirnice u kojima ćemo uživati glede ukusa, koje će nas zasititi, energetski podići, a u isto vrijeme imati pozitivan učinak na naše zdravlje.
Ako postavimo u omjer odnos zdrave i one malo manje zdravije hrane, gledano stručnim očima to izgleda ovako:
– Danas se generalno smatra da smo zdravstveno sigurni ako 80 posto biramo zdravije, a 20 posto nezdravije namirnice, iako glede današnjeg stresnog načina života bilo bi bolje biti nešto striktniji pa čak u 90 posto slučajeva birati zdravije namirnice, a 10 posto opustiti se i uživati u onim nezdravijim, bogatim šećerom, mastima, solju i raznim kemikalijama-preporuča Kreho.
Kiseli kupus podiže libido
Moderna nutricionistička znanost napredovala je i u odnosu hrane na naš seksualni život te zahvaljujući mnogim istraživanjima danas znamo da određene vrste namirnica mogu pomoći kod podizanja libida, ali i kod seksualne disfunkcije. Na popisu afrodizijaka doktorice Lejle vrlo visoku poziciju drži – kiseli kupus! Što je seksi u toj namirnici?
– Njegov miris zasigurno ne,složit ćete se. Naime prema njemačkom istraživanju čini se da je to vodeći afrodizijak koji podiže libido i to ako se jede dva puta dnevno u razdoblju od tjedan dana. Ne zaboravimo u kontekstu afrodizijaka ni lubenicu čiji sok djeluje kao prirodna viagra, a o tome kako ga napraviti piše u odjeljku knjige posvećenom muškarcima.
Lejla Kažinić-Kreho članica je i britanskog nutricionističkog saveza, a prva je na ovim prostorima progovorila o glikemijskom indeksu i indeksu sitosti. Mnogo putuje i isprobava razne vrste kuhinja i kultura.
– Veliki utjecaj na mene imao je i London u kome sam se školovala, udala, rodila i provela mnogo godina. Kuhinja koja je po meni i zdrava i ukusna, i čija se jela generalno brzo spravljaju i nezahtijevaju mnoštvo sastojaka što mi je od izuzetnoga značaja je japanska kuhinja.-kaže Lejla Kažinić-Kreho.
Ljubavni jelovnik
Doručak
Zob kuhana u jabučnom soku, pomiješana s malo meda.
Jedna do dvije jušne žlice borovnica ili malina
Prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića
Čaša soka od nara
Međuobrok
Jabuka i 10 badema
Ručak
Juha od leće i povrća
Na malo ulja propirjajte luk i dosta češnjaka te dodajte leću-koju ste prethodno potopili u vodu, te poslije dobro isprali. Dodajte povrtni temeljac, te narezanu rajčicu. Posolite i poparite po želji, ali ne pretjerujte sa solju. Možete dodati i čili , koji vjerojatno potiče otpuštanje hormona zadovoljstva endorfina. Ako napravite gustu juhu servirajte ju sa smeđom rižom ili kruhom s bučinim sjemnkama .
Međuobrok
Zobeni keks s džemom od višanja ili borovnica
Idealan napitak ekološki zeleni čaj – bogat antioksidansima.
Večera
Odrezak divlje pastrve ili skuše s roštilja – ili divlja tuna na posteljici od pirea od celera (pripremate ga isto kao i krumpir pire samo umjesto krumpira stavite kuhani korijen celera)
Salata – od špinata, rikule i avokada s malo bučinih sjemeki po vrhu.
Desert – rastopite tamnu čokoladu , idealno ako je ekološkog podrijetla te u nju umočite komade jagoda, banana, malina, manga. Možete dodati malo cimeta. Gdje i kada ovo poslužiti- odlučite sami!
– Knjigu sam pisala na osnovama "primjenjive" nutricije s ciljem da osoba kad kupi moju knjigu doista većinu onoga što je u njoj napisano može sama primijenjiti na sebi te tako poboljšati kvalitetu života,- objašnjava autorica pristup ovoj knjizi.
Ta jednostavnost i primjenjivost napisanog knjigu je dovela na vrhove top ljestvica u različitim kategorijama, od alternativne prehrane preko ljepote i zdravlja pa čak do kulinarstva i gastronomije.
– Svako poglavlje ima svoje top namirnice koje su najčešće tipične ovome našem podneblju i koju većina žena ima na policama svoje kuhinje, a možda ih samo ne zna pravilno kombinirati da bi krajnji rezultat bio obrok koji je i užitak i lijek.
Birajmo zdravlje
Mnogi misle da u 21. stoljeću sve mora biti ''fensi'' i u trendu. Je li tako i s hranom?
– Trebamo se navikavati da nam u svakodnevnom jelovniku budu prisutne namirnice u kojima ćemo uživati glede ukusa, koje će nas zasititi, energetski podići, a u isto vrijeme imati pozitivan učinak na naše zdravlje.
Ako postavimo u omjer odnos zdrave i one malo manje zdravije hrane, gledano stručnim očima to izgleda ovako:
– Danas se generalno smatra da smo zdravstveno sigurni ako 80 posto biramo zdravije, a 20 posto nezdravije namirnice, iako glede današnjeg stresnog načina života bilo bi bolje biti nešto striktniji pa čak u 90 posto slučajeva birati zdravije namirnice, a 10 posto opustiti se i uživati u onim nezdravijim, bogatim šećerom, mastima, solju i raznim kemikalijama-preporuča Kreho.
Kiseli kupus podiže libido
Moderna nutricionistička znanost napredovala je i u odnosu hrane na naš seksualni život te zahvaljujući mnogim istraživanjima danas znamo da određene vrste namirnica mogu pomoći kod podizanja libida, ali i kod seksualne disfunkcije. Na popisu afrodizijaka doktorice Lejle vrlo visoku poziciju drži – kiseli kupus! Što je seksi u toj namirnici?
– Njegov miris zasigurno ne,složit ćete se. Naime prema njemačkom istraživanju čini se da je to vodeći afrodizijak koji podiže libido i to ako se jede dva puta dnevno u razdoblju od tjedan dana. Ne zaboravimo u kontekstu afrodizijaka ni lubenicu čiji sok djeluje kao prirodna viagra, a o tome kako ga napraviti piše u odjeljku knjige posvećenom muškarcima.
Lejla Kažinić-Kreho članica je i britanskog nutricionističkog saveza, a prva je na ovim prostorima progovorila o glikemijskom indeksu i indeksu sitosti. Mnogo putuje i isprobava razne vrste kuhinja i kultura.
– Veliki utjecaj na mene imao je i London u kome sam se školovala, udala, rodila i provela mnogo godina. Kuhinja koja je po meni i zdrava i ukusna, i čija se jela generalno brzo spravljaju i nezahtijevaju mnoštvo sastojaka što mi je od izuzetnoga značaja je japanska kuhinja.-kaže Lejla Kažinić-Kreho.
Ljubavni jelovnik
Doručak
Zob kuhana u jabučnom soku, pomiješana s malo meda.
Jedna do dvije jušne žlice borovnica ili malina
Prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića
Čaša soka od nara
Međuobrok
Jabuka i 10 badema
Ručak
Juha od leće i povrća
Na malo ulja propirjajte luk i dosta češnjaka te dodajte leću-koju ste prethodno potopili u vodu, te poslije dobro isprali. Dodajte povrtni temeljac, te narezanu rajčicu. Posolite i poparite po želji, ali ne pretjerujte sa solju. Možete dodati i čili , koji vjerojatno potiče otpuštanje hormona zadovoljstva endorfina. Ako napravite gustu juhu servirajte ju sa smeđom rižom ili kruhom s bučinim sjemnkama .
Međuobrok
Zobeni keks s džemom od višanja ili borovnica
Idealan napitak ekološki zeleni čaj – bogat antioksidansima.
Večera
Odrezak divlje pastrve ili skuše s roštilja – ili divlja tuna na posteljici od pirea od celera (pripremate ga isto kao i krumpir pire samo umjesto krumpira stavite kuhani korijen celera)
Salata – od špinata, rikule i avokada s malo bučinih sjemeki po vrhu.
Desert – rastopite tamnu čokoladu , idealno ako je ekološkog podrijetla te u nju umočite komade jagoda, banana, malina, manga. Možete dodati malo cimeta. Gdje i kada ovo poslužiti- odlučite sami!
You must be logged in to post a comment Login