Iako u svijetu postoji više od 2.000 vrsta, slavonske domaće šljive posebno se ističu svojom kvalitetom u velikoj konkurenciji na tržištu.
Na nepreglednim slavonskim poljima smjestili su se i brojni voćnjaci čije krošnje skrivaju pravo vitaminsko i antioksidansko svojstvo u svakom plavo-ljubičastom plodu šljive.
Ovo višenamjensko voće može se konzumirati na bezbroj načina te svakom jelu daje posebnu i prepoznatljivu notu. Među najpopularnija jela svakako spadaju knedle sa šljivama koje su omiljeno jelo djeci, ali i odraslima. Uz to šljive se odlično uklapaju i u mesna jela, dajući im posebnu aromu.
Malo je naših baka koje svako ljeto ne kreću s pripremom zimnice, a kod svake iskusne kuharice marmelada od šljiva obavezna je teglica koja se nalazi u smočnici. Svojim velikim iskustvom, svaka baka može potvrditi da su upravo domaće šljive, najbolji izbor u pripremi marmelade ili pite od šljiva.
Zanimljivo je da su šljive jedno od voća koje sadrži najviše vitamina C, B6, B3 i K, magnezija, željeza, kalcija i kalija. Za sve one koji paze na liniju šljiva je odlična kao međuobrok jer obiluje vlaknima, a nema ni malo masnoće.
Sladak i sočan okus ovog neodoljivog voća potaknut će vas na mnoge eksperimente u kuhinji, a u kombinaciji s domaćim neretvanskim lubenicama tijelu ćete osigurati potrebnu dozu vitamina, minerala i vlakana koja će osigurati zdravlje i pravilan rad organizma.
Knedle sa šljivama
Skuhaj 1 kg krumpira u slanoj vodi, oguli i na dasci propasiraj.
Kad se malo ohladi, dodaj žlicu masti ili maslaca, jaje, soli, brašna (koliko traži) i umiješaj krumpirovo tijesto.
Razvaljaj ga prst debelo na dasci posutoj brašnom i izreži na četverokute.
Na svaki komad stavi šljivu.
Ako su šljive kisele, izvadi košćicu i stavi šećera. Od tijesta i šljive napravi okruglicu.
Kuhaj ih u ključaloj vodi dok se ne dignu na površinu.
Na tavi proprži mrvice(prezle) na masti (putru) i prelij po knedlama. Okruglice, knedle pospi cimetom i šećerom.