Knjige koje trebate pročitati prije nego što pogledate ekranizaciju

Idemo pročitati knjige prije nego pogledamo njihove adaptacije!

 

  1. Zabranjene ljubavi – Halid Ziya Usakligil

Zvuči li vam ovaj naslov poznato? Riječ je o knjizi po kojoj je snimljena serija koju smo mogli pratiti na televiziji prije nekoliko godina, a zvala se STRASTI ORIJENTA. Ovo je prvo hrvatsko izdanje velike turske uspješnice izdane davne 1899., a prati nesretni ljubavni trokut mlade žene, starijeg supružnika i njegovog nećaka.

  1. Kamo si otišla, Bernadette? – Maria Semple

Ljubitelje ove velike uspješnice razveselila je vijest da se uskoro sprema i film u kojem će glavnu ulogu igrati Cate Blanchet. A riječ je o Bernadetti Fox, ekscentričnoj i pomalo čudnovatoj ženi koju mnogi smatraju i potencijalnom opasnošću. Bernadette jednog dana nestaje. Njezina kći Bee mora krenuti na putovanje do kraja svijeta kako bi je pronašla.

Film izlazi u svibnju 2018.

  1. Djevojka u vlaku – Paula Hawkins

Veliki hit u svijetu, a i u Hrvatskoj upravo je bio roman Paule Hawkins. Radnja je neobična: riječ je o ženi koja svaki dan putuje vlakom. U mnoštvu mirnih prigradskih domova, pogled joj iznova luta do jednog u kom živi sretan bračni par – dvoje mladih, lijepih i naizgled sretno zaljubljenih supružnika. Međutim, stvarnost je daleko od te idilične slike, a Rachel će ubrzo saznati šta se krije iza zatvorenih vrata savršenog doma.

Savjet je da knjigu morate pročitati prije filma, jer ono što knjiga nudi, film nije uspio nadmašiti.

  1. Ponos i predrasude – Jane Austen

Mr. Darcy.

Colin Firth.

Osmijeh nam se odmah stvori na licu. Naprosto volimo i ovu knjigu i ovu uspješnu BBC-jevu mini seriju. A bezvremenska radnja o obitelji Bennet i petero kćeri koje njihova majka, gđa Bennet, u što kraćem vremenu želi dobro i bogato udati, uskoro će se ponovo spominjati. Razlog? Uskoro nam stiže roman Dobre prilike autorice Curtis Sittenfeld – „Ponos i predrasude“ u suvremeno doba!

  1. Razumi i osjećaji – Jane Austen

Još jedna divna knjiga Jane Austen koja je doživjela svoj drugi uspjeh nakon ekranizacije britanske drame iz 1995. godine. Film je režirao Ang Lee, a scenarij filma napisala je Emma Thompson. U filmu su glavne uloge ostvarila velika glumačka imena: Emma Thompson, Hugh Grant, Kate Winslet i Alan Rickman.

  1. Povratak iz Bridesheada – Evelyn Waugh

Razveselit ćemo vas i podatkom da nam uskoro stiže prvo hrvatsko izdanje svjetski poznatog klasika iz 1945. po kojemu su snimani filmovi i mini serije. Roman prati radnju od 1920 –ih do 1940 –ih u dvorcu Brideshead, te prikazuje odnos Charlesa Rydera i aristokratske katoličke obitelji Flyte,  pogotovo s bratom i sestrom – Sebastianom i Juliom.

Najnovija ekranizacija ovog djela, redatelja Juliana Jarrolda i scenarista Jeremyja Brocka i Andrewa Daviesa nastoji ostati što vjernija originalu. Toplo preporučujemo.

U suradnji s Mozaikom knjiga čeka vas Djevojka u vlaku! Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #knjiga
  • Lajkate našu Facebook stranicu ako želite ili ako kojim slučajem to već niste napravile
  • Sharing is Caring – Bilo bi lijepo podijeliti objavu (postavke na javno) i tagirajti frendice

Prijave primamo do 31. siječnja, točno u podne.

Pokloni će biti poslani samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Snježana Putnik