Koje su životinje oko vas?

Dan u zoološkom vrtu nezaboravno je iskustvo kako za djecu tako i za odrasle. Međutim, životinje nisu samo prisutne u zoološkim vrtovima, već su i dio poslovnog svijeta.

Dr. Astrid Kleinhanns-Rollé, direktorica poslovne škole WU Executive Academy, pošla je na virtualni put kroz fantastičan svijet poslovnih životinja, pomno promotrivši najzanimljivije vrste.

Jednorozi

Put Astrid Kleinhanns-Rollé kroz poslovni zoološki vrt počinje jednom od najimpresivnijih vrsta koju ćemo teško pronaći u pravom zoološkom vrtu, a riječ je o jednorozima.

Jednorozi su startupovi koji su dosegli tržišnu vrijednost višu od milijardu američkih dolara. Dobro poznati primjeri poput tvrtki AirBnB ili Ubera pokazuju zašto su se uspjeli dokazati među konkurentima: U pravilu, koristili su inovativne kombinacije kako bi kreirali tržišta koja su renomirani konkurenti previdjeli. Jednorozi prepoznaju nova tržišta s malom konkurencijom u ranoj fazi, a karakteriziraju ih pametne inovacije (tehnologija, proizvod i/ili poslovni model) s barem trenutnom jedinstvenom prodajnom ponudom.

Međutim, jednorozi su poznati po tome da s vremena na vrijeme drugim životinjama u okolini ne ostave ništa.

Zebre

U poslovnoj fauni one su u bliskoj vezi s jednorozima no, s jednom bitnom razlikom – zebre su startupovi nezainteresirani za profit i eksponencijalni rast pod svaku cijenu, već za održive vrijednosti kao što je društvena kompatibilnost. Zebre su profitabilne i društveno prihvatljive. Nikada ne bi žrtvovale jedno za drugo. Stoga su zebre primjer za socio-ekonomski pristup gospodarstvu koji u obzir uzima resurse i potrebe.

Međutim, zebre teško dobivaju (financijsku) podršku što je posebno važno u ranim fazama. Razlog tome je što su zebre često zatečene između dva zastarjela obrasca. Naime, istodobno su neprofitno i profitno orijentirane. U mnogim zemljama pojavljuju se nepovoljni uvjeti koji više od svega zahtijevaju od poduzetnika ono što nemaju – vrijeme i novac

E-trgovina Etsy osnovana je 2005. godine, specijalizirana za kupovinu i prodaju ručno izrađenih proizvoda, starih i umjetničkih pribora te tvrtka Basecamp koja startupovima pruža obuhvatnu podršku u stjecanju uporišta u Silicijskoj dolini, samo su dva primjera uspješnih zebri.

Bijeli slonovi

Oni simboliziraju velike projekte bez dubljeg ekonomskog značenja, primjerice građevinske projekte tijekom velikih događaja poput sportskih događaja. Bijeli slonovi su također pojam za zaposlenike bez pravih funkcija – ova se vrsta često susreće u politici i u tvrtkama bliskima državi ova je životinjska vrsta često prisutna.

Bikovi i medvjedi

Zanimljivo je da su medvjedi i bikovi smješteni u dva ograđena prostora koji se nalaze jedan pored drugog. Nije čudo. Mjesto im je zajedno. Dok bikovi simboliziraju rast cijena dionica, medvjedi su odgovorni za njihov pad.

Crni labudovi

Poznati su kao simboli za neočekivane događaje više od 2000 godina, kada je bilo potpuno nemoguće zamisliti takvu životinju. Međutim, oni postoje kako u prirodi i gospodarstvu tako i u svjetskoj povijesti. Događaj Crni labud je nepredvidljivi događaj s dramatičnim posljedicama.

„Krava muzara”

Dr. Astrid Kleinhanns-Rollé nailazi i na „kravu muzaru”. Naravno da bi svatko od nas volio imati takvu životinju jer krava pruža stalan prihod uz održive troškove. Ako se nađu u velikim korporacijama, ponekad mogu uzrokovati zapostavljanje manje profitabilnih područja.

Gorila

Gorili nije samo jaka i dojmljiva u divljini, već i poslovnom svijetu. To se odnosi na dominantne tvrtke u industriji koje, međutim, nisu monopolisti. Zahvaljujući njihovoj dominaciji nad tržištem mogu mnogo riskirati. Nitko ih se ne usuđuje napasti.

Sirota patka

Ovaj pojam zapravo dolazi iz svijeta tržišta dionica i opisuje investitora koji više ne može pokrivati svoje gubitke. U politici se odnosi na političara koji nije sposoban preuzeti inicijativu.

Morski psi

Oni su simbol agresivnih, gladnih natjecatelja koji nikada ne propuštaju priliku za brzim napadom.

Strvinari i skakavci

Obje ove životinje su simbol za investitore kao što su određeni hedge fondovi, koji preuzimaju oslabljene tvrtke isključivo radi kratkoročnih profita, a bez interesa za dugoročnim razvojem.