Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Koktelske priče – najnoviji trend u Zagrebu

Dark ‘n’ Stormy, The Last Word, French 75, El Presidente… samo su dio bogate ponude koktela Joe’s bara u hotelu Arcotel Allegra, a za nezaboravan okus zadužen je dvadesetpetogodišnji barmen Ivan Mandarić.

Dark ‘n’ Stormy, The Last Word, French 75, El Presidente… samo su dio bogate ponude koktela Joe’s bara u hotelu Arcotel Allegra, a za nezaboravan okus zadužen je dvadesetpetogodišnji barmen Ivan Mandarić. Ovaj poseban mladić neiscrpan je izvor informacija o pićima i podrijetlu svakog koktela kojeg možete zamisliti. Njegova pozitivna energija, talent i svestranost nagrađena je priznanjem struke na prvom Cocktail Week-u Zagreb i postao je jedan od najcjenjenijih profesionalnih barmena u Hrvatskoj.

Za početak čestitke za pobjedu na prvom, nedavno održanom Cocktail Weeku Zagreb. Čime ste osvojili žiri?

Hvala na čestitkama, velika je čast dobiti priznanje za svoj rad. Ovo nije bilo klasično natjecanje sa sucima, nego je provedena anonimna anketa u kojoj su glasovali ljudi iz struke. Napomenuo bih da se nije ocjenjivao samo dojam na Cocktail Week-u nego ukupan dojam o barmenu. Time je ovo priznanje još i veće. Povjerenje se gradi godinama i stječu se nova prijateljstva i poznanstva.

Negroni

Negroni

Koja je Vaša priča, kako ste se našli u ovom poslu, slučajnost ili želja za barmenskom karijerom?

Moj otac je imao dva restorana na obali, a u jednom od njih sam prvi put odradio svoju barmensku sezonu. To je bio običan restoranski bar, ali me zainteresirao za ugostiteljstvo. Otac mi je usadio temelje i podučio me etici poslovanja, a dalje sam se samostalno nadograđivao. S koktelima sam se prvi put susreo 2010. u cocktail baru Paooro na Jarunu gdje sam napravio i prve korake u učenju o barskim mješavinama. Nisam ciljano ušao u ovaj posao nego me osvojilo kreativno spajanje namirnica u piće koje se ljudima sviđa i bezbroj mogućnosti koje ovaj posao nudi. Volim uveseljavati ljude svojim proizvodom, a najveće mi je priznanje ako se moji kokteli naručuju opet i opet.

Kažu da o koktelima znate baš sve, da ste prava enciklopedija, podijelite s nama neke zanimljivosti!

Nemoguće je znati sve. Kokteli i svijet oko njih jako su širok pojam i kompleksna disciplina. Uz tehničke stvari, fascinira me povijest njihova spravljanja i pričice o tome kako je koji koktel nastao ili dobio ime. Interesantan je primjer priča o nastanku koktela Martinez, preteča Martini Drya. Legenda kaže da je prvi put napravljen u doba zlatne groznice u Kaliforniji. Jedan tragač za zlatom na svom je putu prema gradu Martinez zastao u Saloon i zamolio čovjeka za barom da mu napravi piće dostojno blaga u njegovoj kočiji. Imao je veću količinu zlata i želio je to proslaviti. Bio je toliko oduševljen mješavinom i mjesecima je pričao o piću koje je pio dok se vraćao u Martinez, a tako je nastalo i ime. Koktel se inače sastoji od gina, slatkog vermuta, maraschina i bittera od naranče. Prekrasno aperitivno piće iz 1870-ih godina.

Joe's bar - 02

Joe’s bar, u sklopu hotela Arcotela Allegra, postao je nezaobilazno mjesto na barskoj sceni, što je priličan uspjeh za hotelski bar. U čemu je formula uspjeha?

Čarobne formule nema, standardi i konzistencija kvalitete proizvoda i usluge su ono što ljudi prepoznaju i cijene, te na kraju krajeva i žele doživjeti. Hotelski barovi su malo hendikepirani u privlačenju vanjskih gostiju, barem kod nas u Hrvatskoj. Ljudi imaju krivi dojam da je atmosfera  hladna i neopuštena, da je preskupo itd. Ljudski faktor igra jako veliku ulogu u doživljaju hotelskog bara, jer hoteli jako paze na uslugu i standard konobara i barmena, što definitvno čini razliku i opravdava sve te malo veće cijene kojih se ljudi boje. Kvalitetan proizvod i kvalitetna usluga, a posebno ugođaj  ono je što ljudi trebaju očekivati i tražiti u hotelskom  baru.

Gaz Regan uvrstio je vaš koktel u godišnje izdanje knjige „101 New Best Cockatails“ 2015. O kojem je koktelu riječ?

Izuzetno sam ponosan na to. Radi se o koktelu Elysee Treaty, koji se sastoji od konjaka, Jagermeistera, šećernog sirupa, bittera od naranče i korice naranče. Elysee Treaty je zapravo elizejski ugovor o prijateljstvu između Francuske i Njemačke. Sklopili su ga njemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsjednik Charles de Gaulle 1964. Budući da volim vezu povijesti i koktela, u ovom piću Francusku predstavlja konjak Martell VS, a Njemačku Jagermeister. Oba se pića dobro slazu sa sitnim dodacima kao što su šećer i bitteri. Može se reći da sam želio sklopiti ugovor o prijateljstvu u čaši. Koktel je fantastičan digestive i idealan za pijuckanje za tmurnih jesenskih dana i uživanje u miru koji predstavlja.

 Zašto je srijeda dan kada ne bi trebalo zaobići Joe’s bar?

Srijedom svojim gostima nudimo Aperitivo, odnosno hranu i male zalogaje uz konzumaciju alkoholnih pića. To je odličan način približavanja hotelskog bara posjetiteljima i lijepa gesta zahvale našim vjernim gostima i svima onima koji će to tek postati.

Vaše omiljeno piće?

Moje omiljeno bezalkoholno piće je obična voda iz slavine kojom je naša zemlja toliko bogata. Kada se radi o koktelima, Negroni je moj prvi izbor. To je piće spravljeno od gina, slatkog vermuta i camparija. Također volim i čašu dobrog crnog vina uz jelo, ili kriglu piva. Kao barmen, volim svako piće koje  se može obraditi i od njega stvoriti neko novo. Izuzetno je važno cijeniti svaki sastojak koji koristimo jer ta ljubav se osjeti dok ispijate koktel. Ne znam kako, ali osjeti se razlika između dva ista koktela – jedan napravljen s ljubavlju, voljom i pažnjom, a drugi tek toliko da se napravi. To je valjda ta energija barmena i dio sebe koji dajemo u svakom svom koktelu.

Ne propustite

Putovanja

Iako se kokteli često smatraju sinonimom za odmor, mnogi će putnici novu godinu započeti sa zdravim namjerama i uključiti se u „Suhi siječanj”, tijekom...

Gastronomija

Ovi fini kokteli dolaze iz srca Istre iz pitoresknog sela Bajkini u kojem je smještena obiteljska Destilerija Rossi.

Gastronomija

Zamislite okuse bundeve, jabuke, brusnice, javora, kruške, smokvi, začinskog bilja... Ma savršena kombinacija uz ovu divnu jesen.

Gastronomija

Ovo popularno kvartovsko odredište svoja je vrata otvorilo početkom lipnja ove godine, a simpatije publike zadobili su izvrsnim koktelima, simpatičnim i stručnim mladim barmenima...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.