Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Kolač od polente i limuna

Zdravo ljetno osvježenje

Evo jednog ‘brzinskog’ i vrlo ukusnog ljetnog kolača. Okus mu je lagan i osvježavajuć i gotovo da miriše na ljeto. Kod nas je već dulje vrijeme na jelovniku i uvijek ga rado pripremamo zbog neobičnog, a izvrsnog okusa koji svakoga oduševljava.

Ovaj bi se kolač u Zagorju možda nazvalo i Zlevankom, ali u Italiji je to Polentina. Kolač kojem je baza palenta, polenta, žganci ili kukuruzno brašno.

SASTOJCI:

  • 275 g maslaca
  • 225 g šećera, što sitnijeg
  • 6 žutanjaka
  • 6 bjelanjaka
  • 175 g mljevenih badema
  • 100 g žganaca (grubo kukuruzno brašno)
  • 4 bio/ organski uzgojenih limuna
  • šećer u prahu za posipanje

Po želji: 1 žličica praška za pecivo

490991147

Par napomena:

Organski uzgojen limun je neophodan jer nije prskan pesticidima i premazivan voskom.
Prašak za pecivo nije potreban jer se bjelanjci tuku u snijeg i kolač ‘raste’.
Dio maslaca je moguće zamijeniti posnim svježim sirom.
Možete eksperimentirati i s raznim drugim vrstama orašastog voća ili ga potpuno izbaciti i zamijeniti kukuruznim brašnom. Varijanta s lješnjacima je dosta promijenila ukus kolača i meni osobno nije bila jednako dobra kao ona s bademima.
Jedan ili dva limuna po želji možete zamijeniti narančama (također organskim).
Šećer se može posipati i kroz šablonu.

Priprema:

1. Zagrijati pećnicu na 180°C. Lim za kolač premazati maslacem.
2. Naribati sva 4 limuna, iscijediti iz njih sok i ostaviti sa strane.
3. Pjenasto umiješati maslac i dio šećera. Dodavati jedan po jedan žumanjak i dobro miješati (mikserom ili u kuhinjskom stroju).
4. Dodati bademe, polentu, limunovu koricu i limunov sok i dalje dobro miješati.
5. Preostali šećer dodati bjelanjcima i tući ih u tvrdi snijeg. Polako dodati drugoj smjesi, preklapajući oprezno ravnom kuhačom.
6. Uliti smjesu u lim i peći 45 minuta. Ugasiti pećnicu i kolač u njoj ostaviti još 5-10 minuta i tek tada otvoriti i još kratko ostaviti u otvorenoj pećnici kako se ne bi spustio. Kolač ostaviti da se hladi u limu i tek kad se potpuno ohladio izvaditi i posuti šećerom.

U slast!

Izvor: Marina Kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Ganache je čokoladna krema koju bi, svi oni koji vole pripremati slastice, trebali imati u malom prstu

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.