Kolač Uskršnja Golubica ili Colomba Pasquale jedan je ključnih simbola ovog velikog kršćanskog blagdana, ne samo u religijskoj ikonografiji, već i blagdanskim tradicijskim jelima Italije.
Oblik kolača simbolizira mir i Duha Svetog, pa je Golubica postala klasika kada govorimo o desertima nakon talijanskih ručkova u vrijeme Uskrsa. I kod nas se za vrijeme uskršnjih blagdana može naći na policama trgovina.
Colomba nam nije toliko strana jer konzistencijom, uvelike podsjeća na talijanski pannetone ili našu sirnicu ili pincu koje su kod nas, u ovo vrijeme, neizostavan dio blagdanskog stola, posebice u Dalmaciji.
No tradicija pravljenja Colombe u vrijeme Uskrsa ne seže toliko daleko, već je u povijest ušla, moglo bi se reći, na zahtjev industrije i proširila se po cijeloj Italiji.
https://www.instagram.com/p/BvY0Si8HtSX/?utm_source=ig_web_copy_link
Malo povijesti…
Ranih 1900-tih Milanska tvrtka Motta odlučila je napraviti proizvod sličan tradicionalnom kolaču pannetonneu, no u obliku koji bi bio povezan s Uskrsom. I tako je nastao desertni kolač Colomba, sličnog sastava kao panettone koji je za razliku od Golubice obogaćen amarettom. Godine 1930. tvrtka Motta zaposlila je umjetnika koji se bavio oglašavanjem te je smišljen slogan ‘Uskršnja Golubica od Motte, desert koji poznaje proljeće.’ Ipak jedna legenda kaže da zapravo Colomba ima vrlo stare korijene koji idu sve do druge polovice šestog stoljeća kada je kolač od jaja, brašna i kvasca ponuđen Alboinu kralju Longobarda za vrijeme opsade grada Pavije. Kolač od kvasca, koji su mu stanovnici ponudili u znak mira, tada je bio u obliku američke krafne, okrugao s rupom unutra. Njegovi sastojci su danas kudikamo drugačiji, obogaćen je maslacem, šećerom i kandiranim voćem, a pokriven bademima i suhim voćem. Oblik golubice dan mu je ne samo radi uskršnje simbolike, već i zbog godišnjeg doba – proljeća. https://www.instagram.com/p/BwL2Yi6nOv1/?utm_source=ig_web_copy_link Uskršnji blagdani se diljem svijeta povezuju s prirodom,njezinim buđenjem i novim rođenjem. Tako se kolač u obliku golubice odlično uklapa u blagdansku trpezu svakog talijanskog doma koju čine jaja, sezonsko povrće, janjetina i čokoladna jaja. Colomba u smislu talijanske gastronomije i danas predstavlja proizvod izvrsnosti u proizvodnji kolača. To je delikatan talijanski kolač, mora biti mekan i aromatičan izvana te sočan i vlažan iznutra, a rahlost tijesta postiže se tako da se ono diže cijelu noć.Uskršnja Golubica ili Colomba Pasquale
SASTOJCI: ZA KVASAC- 1 kockica kvasca
- 100 g brašna
- Pola litre vode
- 240 g maslaca
- 230 g šećera
- 4 dl mlijeka
- 2 cijela jaja
- 4 žumanjka
- 1 kg brašna
- 75 g šećera u prahu
- 50 g maslaca
- 45 g poprženih mljevenih badema
- 2 žumanjka
- 2 vrećice vanilin šećera
- 2 žličice naribane limunove korice
- 250 g kandiranog voća
- 75 g oguljenih i samljevenih badema
- 130 g šećera u prahu
- 2 bjelanjka
- 40 g cijelih neoguljenih badema
- 2 žličice šećera
- 2 žličice šećera u prahu
You must be logged in to post a comment Login