Kolač: Uskršnja golubica

Kolač Uskršnja Golubica ili Colomba Pasquale jedan je ključnih simbola ovog velikog kršćanskog blagdana, ne samo u religijskoj ikonografiji, već i blagdanskim tradicijskim jelima Italije.

Oblik kolača simbolizira mir i Duha Svetog, pa je Golubica postala klasika kada govorimo o desertima nakon talijanskih ručkova u vrijeme Uskrsa. I kod nas se za vrijeme uskršnjih blagdana može naći na policama trgovina.

Colomba nam nije toliko strana jer konzistencijom, uvelike podsjeća na talijanski pannetone ili našu sirnicu ili pincu koje su kod nas, u ovo vrijeme, neizostavan dio blagdanskog stola, posebice u Dalmaciji.

No tradicija pravljenja Colombe u vrijeme Uskrsa ne seže toliko daleko, već je u povijest ušla, moglo bi se reći, na zahtjev industrije i proširila se po cijeloj Italiji.

Malo povijesti…

Ranih 1900-tih Milanska tvrtka Motta odlučila je napraviti proizvod sličan tradicionalnom kolaču pannetonneu, no u obliku koji bi bio povezan s Uskrsom. I tako je nastao desertni kolač Colomba, sličnog sastava kao panettone koji je za razliku od Golubice obogaćen amarettom.

Godine 1930. tvrtka Motta zaposlila je umjetnika koji se bavio oglašavanjem te je smišljen slogan ‘Uskršnja Golubica od Motte, desert koji poznaje proljeće.’

Ipak jedna legenda kaže da zapravo Colomba ima vrlo stare korijene koji idu sve do druge polovice šestog stoljeća kada je kolač od jaja, brašna i kvasca ponuđen Alboinu kralju Longobarda za vrijeme opsade grada Pavije.

Kolač od kvasca, koji su mu stanovnici ponudili u znak mira, tada je bio u obliku američke krafne, okrugao s rupom unutra.

Njegovi sastojci su danas kudikamo drugačiji, obogaćen je maslacem, šećerom i kandiranim voćem, a pokriven bademima i suhim voćem. Oblik golubice dan mu je ne samo radi uskršnje simbolike, već i zbog godišnjeg doba – proljeća.

Uskršnji blagdani se diljem svijeta povezuju s prirodom,njezinim buđenjem i novim rođenjem. Tako se kolač u obliku golubice odlično uklapa u blagdansku trpezu svakog talijanskog doma koju čine jaja, sezonsko povrće, janjetina i čokoladna jaja.

Colomba u smislu talijanske gastronomije i danas predstavlja proizvod izvrsnosti u proizvodnji kolača. To je delikatan talijanski kolač, mora biti mekan i aromatičan izvana te sočan i vlažan iznutra, a rahlost tijesta postiže se tako da se ono diže cijelu noć.

Uskršnja Golubica ili Colomba Pasquale

SASTOJCI:

ZA KVASAC

  • 1 kockica kvasca
  • 100 g brašna
  • Pola litre vode

ZA PRVO TIJESTO

  • 240 g maslaca
  • 230 g šećera
  • 4 dl mlijeka
  • 2 cijela jaja
  • 4 žumanjka
  • 1 kg brašna

ZA DRUGO TIJESTO

  •  75 g šećera u prahu
  • 50 g maslaca
  • 45 g poprženih mljevenih badema
  • 2 žumanjka
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 2 žličice naribane limunove korice
  • 250 g kandiranog voća

ZA GLAZURU

  • 75 g oguljenih i samljevenih badema
  • 130 g šećera u prahu
  •  2 bjelanjka

ZA UKRAŠAVANJE

  • 40 g cijelih neoguljenih badema
  • 2 žličice šećera
  • 2 žličice šećera u prahu

PRIPREMA:

U originalnom receptu za Colombu Pasquale Talijani koriste takozvani prirodni kvasac koji možete dobiti ako kvasac, brašno i vodu dobro promiješate i ostavite na toplom da se smjesa udvostruči.

Prvo tijesto napravite tako da maslac dosta dugo miješate sa šećerom, zatim dodajte cijela jaja i žumanjke te nastavite miješati mikserom. Nakon toga dodajte smjesi dignuti kvasac, mlijeko i brašno.

Nakon što se svi sastojci sljube, tijesto na stavite mijesiti rukama na stolu. Zatim ga stavite u zdjelu i pustite neka na toplom odstoji cijelu noć kako bi se udvostručilo.

Iduće jutro napravite drugo tijesto tako da miješate šećer u prahu i vanilin šećer s maslacem, a zatim im dodajte žumanjke, naribanu limunovu koricu i pržene mljevene bademe.

Prvo tijesto raširite malo na stolu, a zatim po njemu razmažite drugo tijesto i spojite ih u glatku smjesu. Tijesto mora biti mekano, a brašna dodajte po potrebi. U tijesto dodajte kandirano voće.

Smjesa bi trebala biti dovoljna za jednu veliku golubicu ili dvije manje. Pa ako ćete se odlučiti za dvije, podijelite tijesto na dva dijela. Od svakog dijela napravite jedan cilindar (tijelo colombe) i dvije kugle (krila).
Stavite u kalup u obliku golubice. Ostavite ponovo na toplom da se diže.

Glazuru pripremite tako da od bjelanjka i soli napravite čvrsti snijeg. U njega zatim dodajte oguljene i usitnjene bademe i šećer u prahu te sve dobro promiješajte. Glazura mora biti dosta gusta kako ne bi kapala pri pečenju.
Spremne golubice namažite glazurom, i na nju poslažite neoguljene bademe i šećer. Pecite na 180° oko 20 minuta.