Odličan, osvježavajući kompot od šljiva upotpunjen sladoledom od vanilije ili tučenim slatkim vrhnjem glavna je poslastica za ovaj mjesec. Ipak već je krajnje vrijeme da iskoristite šljive i pozdravite se s njima do drugog ljeta. Na placu možda više nisu toliko tvrde šljive, ali su idealne za ovaj fini kompot.
Sastojci:
800 g šljiva
6 žlica šećera
6 žlica rakije šljivovice
200 ml soka od jabuke
6 žlica svježe iscjeđenog soka limuna
1 manji štapić cimeta
1 štapić vanilije
po želji sladoled od vanilije ili
tučeno slatko vrhnje
Postupak:
1 . Šljive operite, maknite im peteljke, raspolovite ih i odstranite im koštice. U dubljoj tavi rastopite šećer i karamelizirajte ga, maknite ga s vatre pa ga podlijte (flambirajte) sa šest žlica rakije šljivovice. Dodajte sok od jabuke i svježe ocijeđen sok od limuna. Pustite smjesu da zakuha.
2 . Uzdužno, na trakice razrežite štapić vanilije, pa ga zajedno sa cimetovim štapićem i pripremljenim šljivama dodajte u provreli sok. Sve odmah maknite s vatre i pustite da se ohladi. Po želji kompot još zašećerite. Poslužite ga samostalno ili po želji uz sladoled od vanilije ili tučeno slatko vrhnje.
Just Good Food
Sastojci:
800 g šljiva
6 žlica šećera
6 žlica rakije šljivovice
200 ml soka od jabuke
6 žlica svježe iscjeđenog soka limuna
1 manji štapić cimeta
1 štapić vanilije
po želji sladoled od vanilije ili
tučeno slatko vrhnje
Postupak:
1 . Šljive operite, maknite im peteljke, raspolovite ih i odstranite im koštice. U dubljoj tavi rastopite šećer i karamelizirajte ga, maknite ga s vatre pa ga podlijte (flambirajte) sa šest žlica rakije šljivovice. Dodajte sok od jabuke i svježe ocijeđen sok od limuna. Pustite smjesu da zakuha.
2 . Uzdužno, na trakice razrežite štapić vanilije, pa ga zajedno sa cimetovim štapićem i pripremljenim šljivama dodajte u provreli sok. Sve odmah maknite s vatre i pustite da se ohladi. Po želji kompot još zašećerite. Poslužite ga samostalno ili po želji uz sladoled od vanilije ili tučeno slatko vrhnje.
Just Good Food
In this article:just good food, kompot, nada duhović, recept, sladoled, šljiva, vanilija
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login