Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Kraljevska sarma

Recept za malo drugačiju sarmu – nadjeveni crveni kupus s mljevenim mesom.

Ovu sarmu ja sam jednostavno nazvala kraljevskom. Zašto? Radi se o fino nadjevenom svježem crvenom kupusu s mljevenim mesom, začinima, pancetom i rižom kuhanom na mlijeku. Iako obožavam onu našu klasičnu sarmu s kiselim zeljem koju najčešće svi jedemo u Novoj godini, ova sarma je jedan doista novi i poseban kulinarski doživljaj.

Sastojci:
  • 3 pune žlice maslaca
  • 100 g riže
  • 300 ml mlijeka
  • 1/2 kg mljevenog miješanog mesa
  • sol, papar
  • 1 kg svježeg crvenog kupusa
  • 100 g pancete na kockice
  • 2 žlice senfa
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 goveđa kocka (temeljac)


Postupak:
  1. U dubljoj posudi zagrijte dvije žlice maslaca, pa popržite rižu, dok ona ne postane staklasta. Dodajte joj mlijeko, pa posolite i popaprite. Rižu kuhajte tako u mlijeku, 20-ak minuta, poklopljenu, na laganoj vatri. Povremeno promješajte. Kuhanu rižu maknite s vatre i pustite da se ohladi.
  2. Pećnicu zagrijte na 180 C. Kupus očistite i operite. Izaberite 10 ljepših listova i izrežite im tvrdi korijen po sredini.. Na kratko, 2-3 minute uronite listove kupusa u slanu kipuću vodu. Izvadite ih iz vode i pustite kratko da se procijede i ohlade. Ostatak kupusa sitno nasjeckajte.
  3. Mljeveno meso izmješajte sa rižom na mlijeku, senfom, sitno nasjeckanom pancetom, dodajte sitno nasjeckan češnjak i posolite i popaprite. Pripremljene listove kupusa napunite s po dvije žlice mesnog nadjeva i smotajte u sarmicu.
  4. U vatrostalnoj posudi zagrijte maslac. Sarmice popržite sa svih strana pa ih zalijte sa malo goveđeg temeljca, prekrijte ih poklopcem ili alu folijom i pecite u pećnici 60-ak minuta. Povremeno ih polijevajte sokom od pečenja. 10 tak minuta pred kraj pečenja maknite poklopac ili foliju i još malo zapecite. Sarmice po želji poslužite uz pire krumpir.


Just Good Food

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.