Metoda koja obučava djecu kako izbjeći, spriječiti i razriješiti svaki oblik nasilja

Poznato je kako moderni način života – užurbanost, nedostatak kretanja, višesatno sjedenje u školi, ispred računala ili televizora nepovoljno utječe na zdravlje djece. Kad tome pridodamo i manjak socijalizacije uzrokovan neprekidnim korištenjem mobitela i društvenih mreža, sve češće vršnjačko nasilje te nezdrave prehrambene navike poput fast fooda, grickalica i slatkiša, očigledno je kako današnja djeca trebaju u svoj raspored uključiti aktivnost koja će im pomoći da se bolje nose sa svakodnevnim tjelesnim i emocionalnim izazovima.

 

 

Važnost sporta u razvoju djece

Bavljenje sportom važan je faktor u pravilnom razvoju djece jer, osim fizičke dobrobiti, djeca kroz sportske aktivnosti ostvaruju i svoje psihosocijalne potrebe. Među uobičajenom ponudom rekreacijskih aktivnosti, sve se više ističu one koje zvuče pomalo egzotično, a jačaju tijelo i duh.

Jedna od njih je i Krav Maga – praktična metoda borbe koja obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada. Ova je vještina nastala u Izraelu, a obuhvaća samoobranu i borilačke vještine, kao i vještine zaštite drugih. Jednostavna je za učenje i pamćenje, izvodi se prirodno i instinktivno, te se praktično može upotrijebiti u stresnim situacijama.

 

 

Jača samopouzdanje i koncentraciju

Uz stručno vodstvo Krav Maga instruktora djeca kroz igru uče kako prepoznati moguće opasne ili konfliktne situacije, koji je najbolji način da ih spriječe, izbjegnu i nenasilno riješe te ako je potrebno, kako se zaštititi u slučaju fizičkog napada. Grade i jačaju samopouzdanje i koncentraciju, te razvijaju motoričke i funkcionalne sposobnosti.

Također, ono što je bitno je prihvaćanje drugoga. Na treningu, oni koji duže treniraju aktivno pomažu novoj djeci da se uklope, da uče i da savladaju tehnike. U Krav Maga nema natjecanja, pa svako dijete uči svojim vlastitim tempom i mogućnostima, ne radi se uspoređivanje niti se prave razlike među djecom. To je i najbolji način da dijete spozna vlastite kvalitete i izraste u samopouzdanu stabilnu osobu.

Prednosti bavljenja Krav Magom ne završavaju u dvorani ni pozdravom na kraju treninga, već se prenose na djetetovu svakodnevicu – jer je u zdravom tijelu, zdrav duh!