Kruh – duga

Kruh već dugi niz godina zauzima središnje mjesto na obiteljskom stolu te često služi kao metafora za osnovne životne potrebe. Prvi kruh od pšenice i ječma pekli su Egipćani 1500 godina prije Krista, što potvrđuju i crteži na zidovima grobnica te stari zapisi, a kroz godine je postao simbol blagostanja.

Za francuski, crni, raženi, bijeli ili onaj napravljen od kukuruza zasigurno ste čuli, no što je s ‘duginim kruhom’?

U skladu s proljetnim vremenom – kišom i suncem, donosimo vam kruh u duginim bojama. Razveselite ukućane delicijom ugodnom za oči i nepce.

Sastojci:

  • 500 g brašna za dizana tijesta
  • 10 g maslaca
  • 12 g soli
  • 40 g svježeg kvasca
  • 300 ml mlake vode
  • boje za kolače

Postupak je vrlo jednostavan. Razmrvite kvasac, dodajte malo šećera i 50 ml mlake vode te ostavite mješavinu na toplom mjestu 10ak minuta. Brašnu dodajte sol i kvasac pa pomiješajte s preostalom vodom. Umiješajte rastopljeni maslac i zamijesite glatko tijesto. Ostavite neke se diže na toplom mjestu oko 30 minuta.

Tijesto premijesite i podijelite ga u jednake dijelove, ovisno koliko boja želite imati u svojem ‘duginom kruhu’.

Preporučujemo vam korištenje rukavica, kako ne biste imali i ruke u duginim bojama, također, zaštitite i radnu površinu.

Dodajte 10ak kapi boje svakom od dijelova i dobro umijesite kako bi boja bila ravnomjerno raspoređena. Ostavite neka odstoji još malo.

Razvaljate tijesto tako da svaki komad bude dimenzija 10 puta 20 cm i posložite ih jedan na drugi.

Zarolajte tijesto i ostavite ga pokrivenog neka još malo odstoji. Stavite ga u zagrijanu pećnicu na 225°C i pecite oko 10 minuta, a zatim smanjite na 170°C i pecite još 30 minuta.

Dobar tek!