Kruh koji mijenja život

lclb

Ovo je najbolji kruh na svijetu. Potpisujem. Zauvijek ću biti zahvalna prijateljici koja mi je za rođendan poklonila knjigu „My New Roots“ Sare Britton iz koje sam, između ostalog, naučila da je moguće ispeći nešto ovakvo. Ovaj kruh ne sadržava brašno ni kvasac, kao ni jaja koja obično nadomještaju brašno u receptima. Hrskave sjemenke, mirisno ulje, orašasti plodovi… nešto zaista posebno. Ako se ikad odlučite otići u tom smjeru…

Jedinica mjere je jedna šalica:

  • 1 šalica sjemenki suncokreta
  • ½ šalice sezama (može i mljeven)
  • ½ šalice orašastih plodova – badem ili lješnjak, bolje lješnjak
  • 1 ½ šalica zobenih pahuljica
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 4 žlice psyllium ljuskica
  • 1 mala žličica soli
  • 1 žlica šećera (fruktoze ili agavinog sirupa) ili prstohvat stevije
  • 3 žlice maslinovog ili kokosovog ulja ili gheeja
  • 1 ½ šalica / 350 ml mlake vode

Sve suhe sastojke stavimo direktno u kalup za kruh, malo ih promiješamo, dodamo ulje i vodu, sve još jednom promiješamo rukama i poravnamo žlicom. Ostavimo na sobnoj temperaturi minimalno dva sata, idealno preko noći.

image001

Pečemo na 175 stupnjeva oko sat vremena, kad lupnemo nožem po površini kruha trebalo bi se osjetiti da je kruh otvrdnuo tj. da se stvorila korica. Za još ukusniju varijantu, nakon 40 minuta izvaditi kruh iz pećnice, pustiti da se ohladi nekoliko minuta pa ga izvaditi iz kalupa i vratiti direktno na rešetku u pećnici još desetak minuta.

Obavezno pričekati da se ohladi.

Traje danima, zamotan u platnenu vrećicu.