Kućni trikovi za njegu stopala

U najdražim sandalama ona su stalno izložena pogledima. Ako ste se ikada pitali zašto ispucale pete češće pogađaju starije stanovništvo odgovor ćete pronaći u elastičnosti kože. Osim toga, neki ljudi jednostavno imaju suhu kožu predodređenu pucanju. Ne smijemo zaboraviti i da stanje može ovisiti i o težini osobe, načinu na koji hoda, odnosno postavlja težište na stopalu te na posljetku i o nedostatku adekvatne njege tokom cijele godine.

Kako si pomoći?

Dobar početak su ortopedski učošci, ako imate problema s načinom hodanja. Ne bi bilo loše posjetiti pedikera, pogotovo ako su rane duboke i bolne. Naravno, možete si pružiti prvu pomoć i sami kod kuće.

Proizvode uvijek nanosite na čista stopala. Napravite kupku koristeći blagi sapun i polovicu limuna, a ako imate dodajte i malo soka papaje ili čak prašak za pecivo. On će omekšati kožu. Nakon što se namakali noge 10-ak minuta nježno uklonite višak kože. Radite to svaku večer, prije spavanja – sve dok se stanje vaših stopala ne popravi. Nakon toga priuštite si kupku 1-2 puta tjedno.

Pedikeri upozoravaju da se često rašpana koža brzo navikne, pa između tretmana preporučaju piling ili trljanje grubljim frotir ručnikom. Uzmite malo maslinovog ulja, smeđeg šećera i morske soli, te dobro istrljajte tvrda područja na stopalima.

Odaberite kremu ili ulje kojim ćete hidratizirati tretiranu kožu. Ukoliko je to krema preporučaje se ona masnija, poput nevenove. I vazelin će poslužiti. Umasirajte proizvode kružnim pokretima. Koristite isti trik kao i za ruke, samo umjesto rukavica koristite pamučne čarape. One bi trebale pospješiti upijanje preparata u kožu preko noći. Umjesto kreme za njegu stopala možete koristiti shea maslac, kakao maslac, maslinovo ulje, ulje badema ili kokosa.

Važno je stopala njeguovati redovito, a ne samo onda kada ih trebate pokazati. Olakšajte si – osim kreme za ruke na noćnom ormariću držite i onu za stopala. Ne biste dopustili da su vam ruke ispucale, zašto to onda učiniti stopalima?

 

Izvori: Alternativa Za Vas i Ordinacija.hr