Lagani, ukusni Dunavski valovi

Još jedan od dobro nam poznatih njemačkih (bavarskih) kolača čija su dobitna kombinacija čokolada i višnje, koje upadaju u lagani, ukusni biskvit, baš poput valova na istoimenoj rijeci.

Sastojci

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 250 g šećera
  • 300 g brašna
  • 250 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 3 pune žlice kakaa za kolače
  • 1 dcl mlijeka
  • malo cimeta
  • 1/2 kg višanja bez koštica (može iz kompota)

Krema:

  • 1 l mlijeka
  • 1 maxi puding od vanilije iz vrećice
  • 1 vanilin šećer
  • 3-4 žlice šećera
  • 200 g maslaca

Glazura:

  • 100 g mliječne čokolade
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g maslaca
  • 3-4 žlice mlijeka


Postupak:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 C. U međuvremenu operite i odkoštite svježe ili procijedite višnje iz kompota. U zdjeli pjenasto izradite maslac s šećerom i vanilin šećerom, umiksajte jedno po jedno jaje, mlijeko i na kraju dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Polovicu tijesta izlijte u dublji, namašten i brašnom posut lim. U drugu polovicu umiješajte kakao, dobro izmiješajte i razmažite po svijetlom tijestu. Na tamno tijesto rasporedite višnje. Kolač stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 20-tak minuta, provjerite čačkalicom. Ispečen biskvit izvadite i ostavite da se ohladi.
  2. Od mlijeka, praška za puding i šećera skuhajte puding za kremu. Kuhan puding dobro izmiješajte, malo prohladite i prekrijte prozirnom folijom te pustite da se potpuno ohladi. Zatim kremasto izradite preostali maslac i u njega umiksajte žlicu po žlicu pudinga. Pazite da je puding iste temperature (sobne) kao i maslac. Ohlađen biskvit ravnomjerno premažite kremom i ostavite dva sata u hladnjaku.
  3. Obje čokolade grubo natrgajte, te ih skupa s maslacem i mlijekom otopite u posudi iznad pare. Glazuru premažite po kolaču i po želji vilicom išarajte valove. Ostavite da se čokolada stisne.

Just Good Food