Ledeni vjetar i njegova inačica Fina voćna torta

272_ledenivjetar1

Kud svi Turci, tud i mali Mujo. Obično tako ide, što ne? Otkad je torta Ledeni vjetar baš s takvim imenom stupila na scenu, većini je to postala najdraža, najbolja, najsve voćna torta. I meni spada u jednu od dražih, iako sam slične torte u krugu svoje obitelji odavno jela. Ali, eto sve i svašta se „gura“ pod ledeni (kao i recimo pod cheesecake) pa bih ja taj dio malo razjasnila.

Pravi Ledeni vjetar je torta koju čine beze kore, krema od žumanjaka i vanilije, tučeno slatko vrhnje i svježe voće: banane, kivi i jagode.

Beze (fr. Baiser = poljubac) kore su kore koje se rade od bjelanjaka i šećera. Za veću čvrstoću se može dodati malo kiseline tipa: sok od limuna ili ocat. Također se može dodati i vezivno sredstvo kao što su: sol, kukuruzni škrob ili želatina. Ali to sve udaljava od osnovne misli vodilje, a to su prhke kore od bjelanjaka koje se više suše nego peku i koje se tope u ustima.

Ledeni vjetar je jedna od rijetkih torti koju odbijam raditi s fondant dekoracijom baš radi istih beze kora jer su u kontaktu s kremom sklone otapanju i curenju. I onda imate neku super finu dekoraciju koja sljedeći dan počne kliziti na sve strane i torta poprimi neželjeni i neprepoznatljiv oblik zato što ste išli svom klijentu na ruku, bez obzira na moguće posljedice. Postoje moje kolegice koje ga vrlo uspješno rade s fondant dekoracijom i svaka im čast, ali koliko ih poznajem, mogu ih nabrojati na prste jedne ruke.

277_šminkeraj 5

Osobno ponudim inačicu Ledenog vjetra. Dakle, isto kore od bjelanjaka, samo ne beze. Brzo su pečene, sigurne i stabilne za rad! Krema od žumanjaka, tučeno slatko vrhnje i svježe voće. Banane i kivi nikad nisu problem, jer ih uvijek ima. Doduše i jagode postaju sve manji, ali po željama klijenata radije ubacim borovnice ili višnje… ili pak ostanem na bananama i kiviju.

I tako smo došli do, nazovimo je Fine voćne torte... slojevita, divna, ukusna… i baš kao i Ledeni vjetar, i ovo čudo vas zove na još!

Fina voćna torta

Za svaku koru (potrebne 4):

  • 3 bjelanjka
  • 75 g šećera
  • 50 g brašna
  • prstohvat soli

Krema od žumanjaka:

  • 12 žumanjaka
  • 600 ml mlijeka
  • 80 g pudinga od vanilije (2 vrećice)
  • 30 g gustina
  • 130 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 150 ml slatkog vrhnja (po želji)

Posebno:

  • 300 ml slatkog vrhnja (100 ml za svaki sloj)

Svježe voće po želji:

  • Banane, kivi, jagode, borovnice, maline

Dekoracija:

  • slatko vrhnje i voće
  • fondant

POSTUPAK

Izrada kora:

Pećnicu zagrijati na 170° C.
Od bjelanjaka i soli izmiksati čvrsti snijeg. Brzinu smanjiti na najnižu i postupno dodavati šećer dobro ga miksajući prije svakog sljedećeg dodavanja dok se sve ne potrošite i ne dobije gusta i sjajna masa. Špatulom umiješati brašno.
Dno i stranice kalupa fi 26 lagano nauljiti, na dno staviti papir za pečenje. Istresti smjesu, raširiti je, jednolično zagladiti i staviti na pečenje. Peći 10-15′, ovisno o pećnici.

Ledeni_inačica 1 Ledeni_inačica 2

Krema od žumanjaka i vanilije:

Žumanjke, šećer, puding od vanilije i gustin pomiješati s malo mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati te skuhati kao puding. Ostaviti da se prohladi. U još mlaku kremu miksajući postupno dodavati maslac sobne temperature. Na kraju postupno dodavati slatko vrhnje i miksati do željene čvrstoće.

Ledeni_inačica 3 Ledeni_inačica 5
Slatko vrhnje stući u šlag.

Voće oprati, osušiti i narezati.

Ledeni_inačica 7

SLAGANJE:

  • kora od bjelanjaka
  • krema od žumanjaka
  • voće
  • tučeno slatko vrhnje
  • kora od bjelanjaka

Ledeni_inačica 9

NAPOMENA:

  • ako imate ventilacijsku pećnicu možete istovremeno peći 2 kore. Moje su se pekle na 170°C cca 15′.
  • kore će na dodir ostati mekane i malo ljepljive pa neka vas to ne buni. A malo će i potamniti.
  • s obzirom na to da su dosta osjetljive, kada skidate papir za pečenje s dna, okrenite ih naopako na rešetku za hlađenje ili na papir za pečenje i onda polako odlijepite papir, kao što je prikazano na slici. Ili koru stavite obrnuto okrenutu direktno na tortu koju slažete i onda lagano odlijepite papir.
  • slatko vrhnje u kremi nije obveza; ja ga volim dodati jer slatko vrhnje malo „olakša“ kremu i postaje prozračnija.
  • slatko vrhnje izmiksajte čvrsto, ali nemojte ga pretući da se ne presuši i počne pucati jer će se u frižideru ionako dodatno stisnuti.
  • banane narežite na ploške i prije stavljanja na tortu ubacite u sok od jednog limuna, tako da ne bi odmah pocrnile i da vam ne unište presjek torte.
  • voće slažite u jednom sloju, ne jedno preko drugog da ne bi došlo do klizanja.
  • s obzirom na to da se radi s tri vrste voća, onda postoje i tri kata svega, odnosno 4 kore. I torta bude dosta visoka! Ako smatrate da vam nije potrebna visina od cca 11 cm i hoćete voćnu tortu sa samo 2 vrste voća, pecite tri umjesto četiri kore, smanjite količinu kreme (iako nije imperativ) i slatkog vrhnja.

272_ledeni vjetar 2

 

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić.