Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Divine Energy

Kultura zdrave prehrane (na poslu)

Prehrana tijekom dana je jednako važna, no, doživljavamo li hranu jedino kao ugodu našem nepcu te nužnu potrebu da utažimo glad ili smo ipak svjesni da je hrana lijek te da nam daje ogromne količine energije?

Svima nam je dobro poznata važnost doručka kao obroka kojim započinjemo dan, i koji nam daje snagu i energiju za obavljanje naših svakodnevnih aktivnosti i obaveza tijekom cijelog dana. Naravno, prehrana tijekom dana je jednako važna, no, doživljavamo li hranu jedino kao ugodu našem nepcu te nužnu potrebu da utažimo glad ili smo ipak svjesni da je hrana lijek te da nam daje ogromne količine energije? Povodeći se za zlatnim pravilom umjerenosti, i ako se koliko toliko pridržavamo nekih osnovnih smjernica u zdravoj prehrani tj. uzimamo svježu, organsku hranu prilagođenu podneblju u kojem živimo, važno je i da obratimo pažnju na energiju hrane. Energija hrane gubi se kod kuhane hrane koja stoji duže od jednog dana ili zamrznute hrane. Jednako je važno i znati jesti, jer ako svoj obrok pojedemo u stresnoj okolini, nesvjesno i brzo žvačući hranu, najvjerojatnije ćemo kasnije imati želučanih tegoba.

dessert-1079759_1920

Energija hrane

Prana u drevnoj indijskoj tradiciji označava sveobuhvatnu životnu energiju koja nas cijelo vrijeme okružuje. Prana ima posebnu ulogu u očuvanju života na energetskom nivou. Ta energija se nalazi u svakome od nas i u svemu oko nas. Drevni Kinezi pranu su nazivali chi, Japanci ki… Suvremeni izraz za pranu mogao bi biti pozitivni i negativni ioni, ili jednostavno, životna energija.

Prana se unosi u tijelo kroz piće, san, disanje (kisik), meditaciju, ali i kroz prehranu. Prana također ima i svoju kvalitetu, pa tako i hrana ima svoju kvalitetu prane, odnosno kvalitetu energije. Stoga, što svježiju hranu jedemo to bolje za nas, jer se energija hrane gubi kod podgrijavane ili zamrznute hrane, fermentirane hrane, predugo kuhanog voća i povrća, polu trulog voća i povrća.

Hrana koja daje energiju

Ugljikohidrati su izvrsni za podizanje energije, ali svakako izbjegavajte bijelo brašno, bijeli šećer, gazirane sokove koji „lupaju o prazno“ i daju trenutno energiju nakon koje ubrzo slijedi nagli pad, pa radije uzimajte one ugljikohidrate koji se sporije razgrađuju kao što je npr. integralni kruh, cjelovite žitarice, grah i slično.

Žitarice (ječam, proso, pšenica, raž, riža, zob, proso) i proizvodi od žitarica važan su izvor energije za ljudski organizam, a poželjno ih je uzimati najmanje kroz 3 obroka dnevno. Cjelovite žitarice, brašno od cjelovitog zrna, integralna tjestenina, riža i kruh su nepresušan izvor kompleksnih ugljikohidrata, vitamina, minerala, vlakana i drugih esencijalnih tvari.

Razvoju mentalnih sposobnosti doprinijet će i unos mladoga graha i općenito svih vrsta sjemenki koje poboljšavaju mentalne i reproduktivne funkcije kao što su suncokretove i lanene sjemenke i sjemenke bundeve, te orašasti plodovi kao što su lješnjak, orah, kesten, bademi, kikiriki, pistaciji – oni su ne samo bogati za srce i krvožilni sustav omega 3 kiselinama, vitaminima i mineralima, nego su i s obzirom na kaloričnost, dobar izvor energije. Pomažu jačanju kože, kose i noktiju, jačanju memorije i koncentracije te utječu na povećanje libida.

Sadržaj minerala, posebice kalcija i željeza u suhom voću je veći nego u svježem, pa je stoga dobro uzimati suhe grožđice. Od svog svježeg voća, grožđe je najbogatije ugljikohidratima, tako da kroz njega možemo dobiti znatnu količinu energije. Kako bi poboljšali razinu hemoglobina u krvi, namočite preko noći 5 grožđica crnog grožđa i 5 badema, i ujutro pojedite.

Kombiniranje namirnica

Zdrava prehrana je ona koja zadovoljava optimalan unos energije, te hranjivih i zaštitnih tvari potrebnih kako bi organizam pravilno funkcionirao i što duže ostao vitalan. Pri tome treba samo paziti da bude raznovrsna, a namirnice koliko toliko pravilno kombinirane.

Loša kombinacija namirnica, a koja se nalazi u velikom broju slučaja na našem tanjuru je kombinacija životinjskih proteina i škrobnih ugljikohidrata. Kod ovakve kombinacije problem je u tome što se škrob počinje probavljati u našim ustima izlučivanjem ptijalina (alkalnog enzima), te se ovaj alkalni proces nastavlja kada škrob dođe do želuca. U tom procesu blokira se probava enzima koji su potrebni za probavu životinjskih proteina. Ili jednostavno rečeno, alkalni zahtjevi za probavom škroba se sukobljavaju u želucu s kiselim zahtjevima proteina što dovodi do truljenja, fermentacije te loše i usporene probave. Ova kombinacija hrane često dovodi do želučane kiselosti (gastritisa) jer se proizvodi velika količina toksina i kiselih otpadnih tvari koje ubijaju hranjive tvari u organizmu.

Tako se probavljanje mesa odvija u prvom satu probave, dok se mlijeko probavlja u zadnjem, a jaja negdje između. Ako kombiniramo više vrsti životinjskih proteina u istom obroku niti jedan od njih se neće ispravno probaviti, i zato nećemo imati nikakve dobrobiti od takvog obroka. Kombinacija nekoliko vrsti mesa je dobra, ali nikada nemojte kombinirati meso s jajima, sirevima, mlijekom…

Kisele i alkalizirajuće namirnice

Kiselo formirana hrana, kao što je obrok poput pizze, bijele riže, slatkiša s bijelim šećerom, fast food, narušava našu prirodnu ravnotežu, te povećava kiselost organizma. Ovakva suvremena ishrana u kojoj se gotovo ne nalaze alkalizirajuće namirnice, dovodi do zagađenosti tijela otrovnim, kiselim otpadcima, truje tkivo i krv, oslabljuje imunitet te pospješuje nastanak brojnih bolesti.

Svježe voće i povrće koje nije tretirano nikakvim kemijskim supstancama su visoko alkalne namirnice koje naše tijelo jako lako probavlja. Uz voće i povrće dobro je jesti žitaricu proso. Iako su gotovo sve žitarice kiselo formirajuće, proso je iznimka. Stoga ga probajte svakako uključiti u svoj jelovnik. Klice su također odlična alkalna hrana, naime svaka žitarica postaje alkalna kada naraste klica.

Redoslijed namirnica

Također bi bilo dobro naglasiti kako redoslijed kojim unosimo namirnice utječe na naše zdravstveno stanje. Tako npr. voće jedite prije obroka, a nikako obratno. Zbog čega? Zamislite vaš ručak u svom želucu, u procesu razgradnje. Ubacili ste još krišku jabuke koja bi trebala proći kroz želudac u crijeva i tamo svojim sokovima pospješiti probavu. Nemoguće, jer ručak se još nije razgradio. I tako se cijela smjesa u želucu fermentira i pretvara u kiselinu.

Voće pomiješano s hranom izaziva truljenje, napuhivanje i plinove. Mnogi vole uz ručak pijuckati malo vode, soka ili mlijeka. Piti prije, za vrijeme ili poslije jela također je loše za probavu. Tekućina, pogotovo hladna, razrjeđuje probavne sokove, hladi probavnu vatru, te također uzrokuje nadutost, prekomjernu težinu. Ako baš morate pijuckati i jesti u isto vrijeme, probajte s toplom vodom ili čajem.

Umjerenost je zlatno pravilo

Kod prehrane je najveći naglasak na umjerenosti. Bez obzira koju vrstu prehrane konzumirate, vrlo je bitno u svemu biti umjeren. Prestanite jesti prije nego vam se javi osjećaj sitosti, jer tada ste već pretrpali svoje „spremnike“. Najbolje je prestati jesti kada ste 70 % puni. Kaže se da je idealna mjera sitosti u želucu – 1/3 tekućine, 1/3 hrane i 1/3 prazno. Važno je da jedete samo onda kada ste gladni, kako često zbog stresa, depresije posežemo za hranom iako naše tijelo nije gladno. Time si samo otežavamo probavu, te nakupljamo neželjene kilograme.

Jedite svjesno

Obrok je uvijek važno jesti polagano u mirnoj i pozitivnoj okolini. Ako svoj obrok pojedemo u stresnoj okolini, nesvjesno i brzo žvačući hranu, najvjerojatnije ćemo kasnije imati želučanih tegoba. Kroz hranu dobivate energiju, o vama ovisi kako će ta energija izgledati. To je jedan od razloga zašto se u svim religijama izriče molitva prije objeda. Budite zahvalni na toj hrani, jedite ju s mirom u srcu. A nakon obroka se smijte jer smijeh poboljšava probavu.

Post

I na kraju svakako u postizanju što zdravije prehrane, primjenjujte i post. Post je jedan od jednostavnijih načina regeneracije i čišćenja organizma. Metabolizam je stalno zaposlen, nikada se ne odmara. Postom se ubrzava rad organa za eliminaciju otpadnih tvari i toksina. Post također pomlađuje živčani sustav, umne aktivnosti i endokrini sustav. Za vrijeme posta tijelo ima priliku odstraniti sve nečistoće i ostatke koji su se u njemu i u organima nataložili. Probavni, asimilativni i zaštitni organi dobivaju odmor. Nakon posta organi lakše i bolje rade, a osoba se osjeća poletnije i zdravije. Preporučuje se da odaberete jedan dan u tjednu za post ili možete postite svakih 15 dana. Za vrijeme ovakvog jednodnevnog posta ništa se ne jede i pije se puno vode, te se mogu piti svježi prirodni voćni sokovi.

Naučite više o zdravoj prehrani u Parku Božanske Energije, koji nudi paket znanja „Program Božanskog Zdravlja“ za tvrtke, menadžere i zaposlenike, a uključuje vježbe disanja, psihofizičke vježbe za revitalizaciju (koherencija tijela i duha) i praktične savjete za zdravlje i zdravu prehranu.
.

© Copyright Divine Energy Park, Zagreb
01/29 81 421, 091/25 45 339; (od 11 do 16 sati)
pisinam@dep.life
www.dep.life

Više

Budi fit

Možemo li pravilnom prehranom utjecati na starenje?

Dobar posao

Jedan od ključnih elemenata borbe za ravnopravnost spolova jest osigurati jednakost plaća za jednak rad, međutim, istraživanja i dalje otkrivaju duboke disparitete u primanjima između...

Drama Queen

Ne treba misliti da išta zaslužuješ, bilo da se radi o prilici, odgovoru, raščišćavanju neke situacije…

Dobar posao

Za usporedbu, zastupljenost žena u upravama 350 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi prema podacima The Female FTSE Board Report za 2023. je 40% i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.