Limuni i naranče na sto načina!

Možete li zamisliti pitu od jabuka bez limuna? Ili kuglof bez naranče? Ili pince/pogače/sirnice bez oboje? Tamnu čokoladu bez naranče? Bijelu čokoladu bez mandarine? Ljuštene bajame i pržene lješnjake bez limuna? Teško… Te neke veze su jednostavno neraskidive.

Ovaj tjedan moja kuća se ispunila limunima i narančama. Jedna moja draga kolegica mi je iz doline Neretve, točnije iz Mokošice, poslala neprskane limune i poznate dubrovačke ljute naranče. Ajme koje boje, mirisi i arome! Mislim, ima li išta ljepše nego u torti, kolaču ili keksu osjetiti aromu i svježinu limuna, naranče, mandarine ili pak limete? Naravno, pod uvjetom da volite agrume. Eto, ponukalo me da pišem…

Svi agrumi se izvrsno sljubljuju u praktično svim slatkim kombinacijama; najviše ovisi o vašim afinitetima. Nema ograničenja. Osobno ih volim koristiti i kad god mogu koristim ih. Limeta je kod nas još uvijek najmanje zastupljena, ili bolje rečeno najmanje istražena. Limun i naranča su najčešće u uporabi, a i puna mi ih je kuća pa ću se na njih najviše i osvrtati.

limun

Kako najbolje iskoristiti i sačuvati agrume?

Kad vas dopadne veća količina, kao mene, ne očajavajte. Dapače, budite sretni! Sve se da iskoristiti bez puno muke. Ako vam se ne da ili vam pak ne treba, molim vas nemojte biti bahati (oprostite na izrazu) i dopustiti da propadne; poklonite ih onima koji cijene neprskano voće a nemaju prigodu uživati u njemu. Šteta je pustiti da tako nešto vrijedno propadne…

KORICA

Naribajte koricu, spremite je u staklenku i pomiješajte s kristal šećerom. S dosta šećera. Šećer će koricu konzervirati i takvom je u frižideru možete održati i do godinu dana. Za dalje ne znam; nikad mi nije toliko potrajala! Ali vjerujem da može. Da vas ne zabrine, nakon nekoliko dana, korica će splasnuti, šećer će se otopiti i stvorit će se gusti sok, u biti sirup, pogotovo kod mandarine, a onda i naranče. Limun nema toliko otpuštanja tekućine iz korice. Kod limuna se više na površini pojavi korica od šećera. Koristite ih kad god vam padne na pamet! Prilikom ribanja korice vodite računa da ribate samo površinski, dakle žuti ili narančasti dio, nikako bijeli. Bijeli u sebi sadrži gorčinu koju nikako ne želite.

Koricu također možete potopiti u rum i tako je čuvati; dobit ćete neodoljivu aromu!

SVJEŽI SOK

Iscijedite ga, njime napunite vrećice za led i spremite u škrinju. Vadite po potrebi. Svako jutro čupnete jednu lopticu soka limuna i popijete toplu limunadu. Već i ptice na grani znaju koliko je blagotvorna za naš organizam. Naranču čuvajte za neki drugi dio dana.

UŠEĆERENA KORICA

Ovih dana na žalost nisam imala priliku napraviti ih, jer eto za njih treba malo više vremena. Recepata ima puno… Ako ćete ga raditi na pravi način, to traje i po tjedan dana; od natapanja korice u vodi do finalnog produkta. A ako ste za malo kraću ali isto tako ukusnu verziju, toplo preporučujem recept moje drage kolegice i food blogerice Julije Beroš – LINK. Na dnu ćete naći recept za ušećerenu koricu.

LEMON I ORANGE CURD

Eh… na ovome ćemo se zadržati.

Dakle, nešto ovako fino i ukusno odavno nisam ni radila a niti probala. Teško je naći pravi prijevod na naš jezik; najbliže bi bilo krema ili marmelada od limuna/naranče. To je gusti, mekani i kremasti pripravak od voća, šećera, maslaca i jaja. Prekrasne je baršunaste teksture, lako se razmazuje i ima fenomenalan kiseo a opet sladak okus. Jednostavan je i brz za pripremu, a uporaba mu je višestruka.

1

Lemon i orange curd se može koristiti kao preljev za palačinke, kao dodatak kremi za torte i kolače; uz dodatak tučenog slatkog vrhnja možete ga i samostalnog stavljati u torte. Nadalje, koristi se u pitama i tartovima. A ako nikako drugačije, uzmete žlicu u ruke i krenete. Divota!
Recepata ćete na internetu naći mali milijun… Meni osobno ovakav najviše odgovara.

Krema od limuna (Lemon curd)

  • 3 jaja (M ili L veličine)
  • 150 g šećera
  • 80 ml soka od limuna
  • 60 g maslaca sobne temperature
  •  4 g svježe ribane korice limuna

Postupak:

Lemon curd će se kuhati na pari.

Svježe cijeđeni sok od limuna procijediti da nema komadića pulpe.

 

U jednu posudu ili lonac uliti vodu i staviti je da se grije. Na nju staviti posudu od nehrđajućeg čelika ili vatrostalnogstakla u kojoj se prethodno pomiješaju prvo cijela jaja i šećer a potom i sok od limuna. Nije potrebno pjenasto ih umiješati, samo pomiješati. Miješati skoro neprestano dok se ne počne zgušnjavati. Kada dođe do 71°C krema je gotova.

Kremu maknuti na stranu i procijediti ju da bi se otklonile eventualne grudice koje su nastale kuhanjem. U kremu odmah umiješati maslac i koricu limuna. Miješati dok se maslac potpuno ne otopi. Na kremu prilijepiti plastičnu kuhinjsku foliju da se na vrhu ne bi stvorila korica i ohladiti. Kako se hladi, tako će se i zgušnjavati.

 

Od navedene količine dobiti ćete oko 360ml kreme od limuna.

NAPOMENA: Vodite računa da u donjoj posudi bude dovoljno vode da ne ispari, a opet ne toliko da dira dno od gornje posude! Ovakva metoda možda traje malo duže, ali sprječavate mogućnost koagulacije jaja i drugih ne željenih efekata.

Miješati možete pjenjačom ili kuhačom. Pjenjačom će krema biti samo malo prozračnija, ali meni osobno je puno praktičnija za rad.

Tijekom kuhanja na površini će se pojaviti pjenica koju ne morate uklanjati; kuhanjem i zgušnjavanjem se povuče.

Ako nemate toplomjer, gustoća koju želite je nešto tipa gustoće bešamel ili Holandez umaka Ili pudinga.

Ovako pripremljena krema u frižideru se može čuvati do 7 dana. Ako radite veću količinu, možete je spremiti u škrinju i vaditi po potrebi. Najpraktičnije je uliti je u vrećice za pravljenje leda, ali pazite koje ćete kupiti; moje prve koje sam kupila su puštale na sve strane!!! Malo skuplja varijanta u ovom slučaju nije glup odabir.

Isti recept možete koristiti i za Orange curd. Pogotovo kad su u pitanju ljute naranče. Ako imate slatke, po želji smanjite količinu šećera.

 

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić